O teorie despre șmecherie

Oamenii parchează aiurea pentru că le e rușine că o să râdă lumea de ei dacă îi văd că se chinuie să parcheze calumea din mai multe mișcări.

Preferă să fie considerați cocalari, dar șmecheri, decât să fie considerați oameni civilizați, dar fraieri. Faza e că nu-i pasă nimănui, nu stă nimeni să se uite și să râdă – asta e doar o proiecție a propriilor gânduri, adică presupun ce gândesc alții despre ei.

Când pleacă în străinătate, sunt corecți și civilizați. De ce?

Fix din același motiv – rușine.

Fiind înconjurați de oameni civilizați, le e rușine că o să se uite lumea la ei că sunt țărani veniți din fundul Moldovei și o să râdă de ei. Așa că se comportă frumos. De rușine.

Veniți înapoi, se adaptează imediat la șmecheria locală. Doar n-o să stea să râdă lumea de ei că sunt fraieri.

Ne mănâncă fudulia asta.


Comments

6 răspunsuri

 1. Nu cred ca e vorba de fudulie, mai repede sanctiunea sociala scartaie spre nu mai functioneaza. Daca „pe vremuri” romanii, la modul general vorbind, sufereau de „constipatie” sociala – azi, nu le mai pasa de „ce zice lumea”…

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Cred că lumea se ascunde după „nu-mi pasă” dar în realitate sunt terminați de presiunea socială.

 2. Avatar verdenpom

  Sa stii ca nici afara nu sunt foarte destepti. De exemplu in ungaria la o toaleta pe autostrada si cu 99% din locuri libere(1% il ocupam eu) ghici cine s-a gasit sa parcheze in fata toaletelor desi intre masina mea si toaleta mai erau inca vreo 8 locuri de parcare(imi place sa merg putin pe jos)? un sucevean…

 3. Andrei, sunt roman stabilit in UK de multi ani si am mai uitat de realitatea romanesca fiind foarte obisnuit cu sistemul occidental.

  Poate sunt naiv, dar chiar ai vorbit serios cand ai dat exemplul cu parcarea? Ai cunoscut personal asemenea oameni sau pur si simplu scrii din auzite? Am citit cateva articole si sunt socat de unele lucruri care le-ai relatat.

  Daca e adevarat ce scrii pe blog (nu zic ca ai inventa, dar mintea mea nu poate accepta unele lucruri), atunci vina principala pentru faptul ca Romania e in situatia asta e a cetateanului de rand, nu a clasei politice.

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   O chestie interesantă despre „realitatea românească”, chiar voiam să scriu și despre asta.
   După ce m-am mutat la Oradea, mi-am dat seama că ceea ce credeam eu că e realitatea românească e de fapt realitatea moldovenească sau realitatea băcăuană. Chestiile despre care am scris sunt reale dar încep să le văd din ce în ce mai puțin în Oradea față de Bacău. Deci poate că nu toată România e așa.

 4. Avatar Cătălin

  Ceea ce zici tu aici, este peste tot, adica nu doar Moldova, Oradea sau alt ținut. La Focșani am văzut cocalari care au BMW-uri, și parchează pe 2 locuri, am văzut și la Pitești același specimen, sau treaba cu semnalizarea, aia e ceva opțional, semnalizarea. Sunt plictisit de melteni în trafic până peste cap :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *