Ar fi cineva interesat de o soluție „cinstită” de găzduire?

Nu că soluțiile actuale de găzduire web n-ar fi cinstite dar găzduirea tradițională se axează foarte mult pe overselling.

Pe scurt, furnizorii de găzduire se bazează pe faptul că nu o să consume toți clienții resursele puse la dispoziție.

Și chiar așa se întâmplă, toată lumea plătește la fel însă majoritatea clienților folosesc undeva între 10-20% în timp ce o parte mică dintre clienți folosesc la maxim găzduirea.

Asta nu-i neapărat o problemă, dovadă că hosting-ul web funcționează bine mersi în felul ăsta de ani de zile.

Probleme apar când clienților mici li se pare că plătesc prea mult pentru cât folosesc/câți bani fac cu site-ul/cât au nevoie și nu le convine (deși prețurile pentru shared au ajuns ridicol de mici).

În timp ce clienților care consumă la maxim nu le convine nici lor când furnizorul de hosting îi limitează sau chiar le suspendă contul pe motiv că duc serverul în cap.

Chiar și dacă ne uităm dincolo de shared, și la VPS-uri se face overselling sau un server dedicat tot are resurse limitate, nu există scalabilitate nelimitată într-un setup single server.

Iar oamenii ar vrea scalabilitate nelimitată, să nu cadă site-ul niciodată, indiferent.

În 6 ani de când facem găzduire la Simplenet, principala întrebare pe care o pun oamenii atunci când aleg un pachet de găzduire este „cât trafic ține?”.

Și aici e problema la toate găzduirile clasice, efectiv n-ai cum să știi cât trafic ține. Poți doar să estimezi, să presupui bazându-te pe experiențe anterioare. Iar presupunerile astea pot fi complet eronate, din păcate.

Cum ar fi ca răspunsul la întrebarea asta să fie: cât ai, ține cât ai (1 milion, 1 miliard, whatever).

În lumina acestor idei, o soluție „cinstită” și modernă de găzduire web ar fi una la care să plătești cât consumi și să nu ai nicio limită.

Ai trafic mare, plătești mult; n-ai trafic, plătești puțin.

Dar asta înseamnă că ne ducem în zona enterprise hosting: high-scalability, high-availability. Vorbim de CDN, distribuție geografică, load balancere, decuplarea frontend-ului de backend, eventual. Heavy stuff.

Prima problemă e că structura prețurilor e destul de complexă în modelul ăsta de găzduire modernă, în cloud:

 • DNS – 0,20$ pe zonă dns + 0,40$ pe milionul de interogări dns
 • SSD – 0,0170$ per GB pe lună
 • CPU – 0,033174$ per vCPU pe oră
 • RAM – 0,004446$ per GB pe oră
 • Network traffic – 0,12$ per GB
 • Load balancing – 0,025$ pe oră + 0,008$ per ingress data
 • CDN – 0,20$ per GB cache egress + 0,15$ per GB cache fill + 0,005$ per cache invalidation + 0,0075 per lookup requests

WTF!!! What sorcery is this?

N-ai cum să vinzi așa ceva unui client normal, end-user (care nu e enterprise).

Întrebarea mea este: oare putem aduce tehnologia și setup-ul ăsta enterprise la un preț de consumator end-user normal?

O soluție elegantă ar fi să estimezi cumva cam cât ar însemna toate cifrele de mai sus în real life. Adică, blogul lui Ion are 700.000 de afișări lunare și toate costurile (DNS, SSD, CPU, RAM, bandă etc) adunate dau un total de X dolari.

Asta înseamnă că ai putea să-i dai clientului un preț simplificat, ușor de digerat, să zicem 0,10$ pe mia de afișări.

Fac o paranteză ca să explic cu afișările.

Multă lume întreabă, am 10.000 de unici, ce hosting îmi trebuie? Numărul de unici poate e relevant când vinzi reclamă dar în cazul hosting-ului nu e.

10.000 de unici pot face 11.000 de afișări sau pot face 70.000 de afișări. La 70.000 de afișări se consumă mai multe resurse pe server decât la 11.000, deci numărul de afișări e cel mai relevant „metric” în contextul ăsta.

Gata cu paranteza, deci avem un cost de 0,10$ pe mia de afișări.

A doua problemă e că dincolo de resursele consumate mai există și alte cheltuieli pe care un furnizor de hosting le are, ca orice altă firmă. Le bagi și pe ele în ăia 0,10$ sau mai pui un cost fix?

Apoi vine și problema suportului tehnic, plătești câte X dolari de fiecare dată când deschizi un tichet de suport? Sau plătești un abonament lunar fix și ai un număr de tichete incluse, poate chiar nelimitat. Dar așa iar nu mai e „cinstită” soluția, că faci overselling la suport.

În fine, ca să nu ne complicăm prea mult, hai să zicem că punem un abonament fix de 5$ (poate fi și 15 sau 50, depinde de mai mulți factori).

Deci, 5$ + 0,10$ pe mia de afișări.

Ai 40.000 de afișări lunare, te costă găzduirea 9$ în luna aia (5 costul fix + 4 afișările).

Ai 10.000.000 de afișări lunare, te costă găzduirea 1005$.

E, întrebarea mea e următoarea – i-ar conveni cuiva modelul ăsta? Ar fi cineva interesat de o asemenea soluție de găzduire web?

Atenție, vorbim de managed WordPress hosting, high scalability, high availability, backup, securitate, tot tacâmul – vezi WPEngine, Kinsta, Pagely, Flywheel, Pressable, WordPress.com VIP și altele.

Soluția e pentru publisheri, adică cei care au un model pus la punct de a produce bani cu site-ul. Are sens pentru trafic mediu și mare mai degrabă decât pentru trafic mic, unde e ok și găzduirea shared tradițională.

Hai să vedem niște scenarii…

Să zicem că faci bani din Google Adsense, care e probabil cea mai păguboasă metodă de a face bani cu site-ul.

Rata de conversie e probabil undeva la puțin peste 1% și venitul e undeva la 0,06 – 0,07$ per click. Deci la 1000 de vizite probabil câștigi aproape 1$.

Astfel, găzduirea te-ar costa 10% din ce faci din Adsense.

Întrebarea care se pune este – preferi un cost fix și un model tradițional de găzduire unde o să îți cadă site-ul dacă vreun articol devine viral sau o găzduire modernă care nu-ți cade nici la 1 milion de vizite într-o zi dar trebuie să plătești în funcție de acest trafic?

Și aici discuția se complică puțin, depinde de trafic, depinde de cât ține găzduirea actuală, la ce trafic pică.

Un alt scenariu ar fi la publisherii care fac afiliere.

Și aici veniturile cresc odată cu traficul deci și aici are sens soluția asta de găzduire, mai ales că afilierea e o metodă mai bănoasă decât Adsense. MUJO face între 3000 și 4000 de lei pe lună la un trafic lunar de ~50.000 afișări.

Asta ar însemna un cost cu găzduirea de 10$ la venituri de 1000$, deci 1%, un raport mult mai bun decât la scenariul cu Adsense.

Sigur, la 50.000 afișări lunare poți sta lejer pe shared de 3$ dar n-o să ai același uptime și aceeași viteză de încărcare.

response-time
response time după mutarea de pe shared pe cloud

Deci, ca să n-o mai lungesc mai mult decât am lungit-o deja…

Avantaje:

 • scalabilitate ridicată
 • viteză superioară de încărcare
 • uptime mai bun (spre 100%)

Dezavantaje:

 • fără email hosting (doar web hosting)
 • fără cPanel
 • costă bani

Mai ziceți voi păreri, sunt foarte curios, apreciez orice feedback și comentariu.

Ce părere aveți?


Comments

12 răspunsuri

 1. In primul rand cei mai nemultumiti vor fi cei care consuma la limita, care sigur nu ar aprecia asa ceva. Clasa de mijloc ar fi putin indiferenta, cel putin in cateva luni isi vor da seama ca pretul e cat de cat la fel iar cei mici se vor simti speriati de posibilitatea cresterii traficului, intr-o zi cu soare, deci costuri „necontrolabile”. Daca se lucreaza putin la mai marii consumatori, cred ca se pot castiga niste clienti, pentru ca cei mici si mijlocii, vor simti lipsa resurselor in destul de putine cazuri de unde rezulta putin interes in a se schimba planul tarifar. Cel putin asa vad eu lucrurile, bineinteles, fara o analiza mai aprofundata.

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Soluția este pentru publisherii cu trafic mare. N-ar mai exista nicio limită, ar putea avea 1 milion de afișări într-o zi și site-ul ar merge, nu ar cădea ca în cazul unei găzduiri tradiționale. Ceea ce e foarte bine, teoretic. Practic, am observat că lumea nu prea vede the big picture ci se uită doar la cost.

 2. Avatar Claudiu Constantin
  Claudiu Constantin

  Salut! Am descoperit blogul acum câteva zile și am tot citit pe aici. Mi se pare interesant ce faci și la anul mă gândesc să-ți devin client cu câteva bloguri mici.

  Sună bine modelul de mai sus, mie mi s-ar părea o opțiune bună și aș testa așa ceva.

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Mersi.

 3. Da. Suna tare interesant atâta vreme cât este explicat bine sa știu unde pot ajunge cu costul. Dacă ar fi si un fel de „contor” undeva ca sa pot verifica la un moment dat cum stau ar fi perfect.

  Am pagini la care nu e nevoie dar unele trebuie sa poată lua putere când e nevoie chiar dacă ma costa consider cinstit sa plătesc dacă știu dinainte procedura și pot estima.

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Nu există o limită. Dacă ai 1 milion de afișări într-o zi, felicitări, site-ul n-o să-ți cadă. În interfața de admin ai statistici cu numărul de afișări (pe oră, zi, săptămână, lună), e foarte transparent.

 4. Avatar Cătălin

  Păi cam asta este ideea.. depinde câți bani ești dispus să aloci unui site care produce sau nu. Poți să începi de jos, cu un hosting shared, ieftinache, apoi pe măsură ce urci, investești mai mult.. și-l muți. Oricum acum depinde foarte mult și de capacitățile tehnice pe care le ai, că dacă ești un Gigi care și-a făcut site și vrea să dea buf-ul în primele luni, atunci clar ai pornit greșit de la început.

 5. Draguta ideea, insa asa cum a mai spus lumea pe aici, pentru cei mici sau poate chiar si cei mijlocii suna putin riscant. Cel mai ok ar fi, cred eu, daca s-ar putea impune o limita lunara. Asa pot sta linistit chiar si in cazul in care un articol ajunge viral sau cine stie ce se intampla. Desi pretul hostului va creste, nu va putea trece de suma de 50 de euro (spre exemplu) chiar daca in mod normal hostul ma costa 3, 4 euro lunar.

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Nu se poate pune o limită, nici nu are sens, pentru asta există găzduire clasică, dacă vrei limite.
   Vorbim de o soluție modernă gândită ca să scoatem din ecuație întrebarea cea mai frecventă pe care o pun oamenii când aleg un pachet de găzduire – „cât trafic îmi ține hostul ăsta?”.
   Ține cât ai.

 6. Avatar Aurel Dragut
  Aurel Dragut

  Cat timp ai ROI (Return of Investment, pentru necunoscatori) suficient ar fi si pacat sa nu mergi pe un asemenea sistem, dar cand vorbim de site-uri care nu produc e cam pierdere curata.

 7. Avatar Muncitorul
  Muncitorul

  Nici o firma nu este cinstita, toti inghesuie cateva sute de clienti pe un server second-hand. Ar fi o idee sa umplem si noi tot spatiul oferit, zi de zi backup automat, poate asa nu ne vor mai inghesui.

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Câți clienți ai vrea să fie pe un server care costă câteva sute bune de euro sau chiar mai mult?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *