Să testăm teme WordPress: Schema vs Eleven40

La solicitarea Cafea cu Taifas, am testat cele 2 teme pentru a face o comparație. eleven40 Pro este o temă child pentru Genesis Framework în timp ce Schema e o temă destul de populară în ultima vreme, în special datorită buzz-ului creat în jurul ultimului update Google de pe 21 aprilie.

În general testele făcute pe instanțe demo nu sunt foarte relevante, contează foarte mult comportamentul în lumea reală, dar hai să vedem totuși cum arată cele 2 teme comparativ.

Am instalat 2 WordPress-uri pe același cont de găzduire Pro, fără nimic altceva instalat, doar temele, fără pluginuri, fără conținut în afara celui default de la instalarea WordPress.

YSlow

Extensia de Chrome ne arată numărul de componente și mărimea paginii în KB.

 • eleven40 – 11 components, 134.6 KB
 • Schema – 13 components, 125 KB

Diferențele sunt destul de mici, după cum se vede.

GTMetrix

Am făcut un test comparativ de viteză cu gtmetrix.com.

schema-eleven40-gtmetrix-compare

eleven40 Pro iese mai bine la număr de requesturi http, la page size, la viteză de încărcare și la scorul YSlow, în timp ce Schema iese mai bine la scorul Page Speed.

Am repetat de câteva ori testul, rezultatele sunt asemănătoare.

Pingdom Tools

Un alt instrument de testarea a vitezei de încărcare, Pingdom Tools ne dă și el rezultate diferite. Am efectuat mai multe test și, în medie, Schema pare să iasă mai bine.

pingdom-tools-test-schema

Cel mai mic timp al temei eleven40 Pro a fost de 649 ms în timp ce Schema a avut 743 ms însă pe parcursul testelor Schema a avut timpi de încărcare mai constanți, sub 1 sec.

Google Page Speed Insights

Schema – 78/100 pe mobil, 100/100 experiența utilizatorului, 91/100 pe desktop

eleven40 Pro – 74/100 pe mobil, 100/100 experiența, 87/100 pe desktop

Schema, previzibil, are scoruri mai bune decât eleven40 Pro.

Google Developers Structured Data Testing Tool

Acesta este un test care verifică implementarea microdata, schema.org.

Și la acest test Schema iese câștigătoare, scorul fiind perfect, fără eroare.

microdata-test-schema

Pe Mobile-Friendly Test ambele teme ies perfect.

Test de load

Cu ajutorul loader.io se pot face teste de load, varianta gratuită e limitată la 250 de useri în interval de un minut, dar e destul pentru a vedea cum se comportă site-urile și în viața reală, când vine trafic pe ele.

Pe lângă loader.io am mai băgat și un test cu blitz.io, așa ca să fie.

Din testele astea de mai sus reiese că în situații din viața reală (well, trafic simulat), eleven40 se comportă mai bine.

Alea 5 requesturi http în plus pe care le face Schema + ăia 50 KB în plus nu par a te încurca inițial însă pe măsură ce crește numărul de vizitatori requesturile alea se cam adună și timpul de încărcare începe să crească, la fel și timeout-urile și erorile. Uitați-vă cu atenție la toate cifrele de pe testele de mai sus, o să vedeți niște diferențe mari.

eleven40 are un comportament destul de constant ceea ce mă face să cred că poate și codul e scris mai bine – dar eu nu sunt developer, nu pot face un audit de cod, deci hai să nu luăm în considerare treaba asta.

Consum resurse

eleven40 Pro

 • Page generation time – 0.5274 sec
 • Peak memory usage – 16,867 kB
 • Database query time – 0.2749 sec
 • Database queries – SELECT: 26

Schema

 • Page generation time – 1.1068 sec
 • Peak memory usage – 17,762 kB
 • Database query time – 0.7546 sec
 • Database queries – SELECT: 38

Diferențele nu sunt foarte mari dar există niște interogări get_option în plus care se datorează panoului cu opțiuni ale temei Schema și nici măcar n-am setat nimic acolo. Ce o să se întâmple când o să setam culori, fonturi, butoane de share, sidebars, ads și ce-o mai fi pe acolo?

Concluzie

Temele sunt foarte apropiate, e dificil de ales un câștigător clar însă eu personal aș alege eleven40 Pro.

Pe ce mă bazez…

1. Senzația mea e că Schema e făcută să dea bine în teste, să scoată scoruri bune, să se vândă.

E ca și cum ai lua un gras, l-ai aranja puțin și i-ai face poză cu o diplomă și medalie de aur la săritura în înălțime. Grasule, știi să sari? Nu, dar uite ce frumoasă e diploma asta. Am exagerat în stilul meu caracteristic, Schema nu e chiar așa grasă dar eleven40 Pro parcă e mai ok. Instanțele WordPress sunt ca femeile, e bine să fie din prima mai light că oricum cu timpul inevitabil se îngrașă.

2. Schema are theme options, adică un meniu în wp-admin de unde poți seta ușor niște chestii (culori, fonturi etc).

Eu am făcut testele cu zero personalizări. Când începi să îți setezi tema, toate setările de acolo se duc în tabela wp_options cu valoarea autoload setată pe yes. Asta înseamnă că înainte de inițializarea WordPress se citesc toate opțiunile alea din baza de date. Interogări în plus, resurse consumate în plus.

3. Genesis îmi inspiră mai multă încredere

Genesis are codul auditat de Mark Jaquith, lead developer la WordPress, care se asigură că sunt respectate politicile WordPress recomandate pentru coding.

Cam atât.

Schema nu e deloc rea, nu e o temă din aia mega încărcată cum sunt cele de la Elegant Themes sau majoritatea de pe Theme Forest, dar eu personal rămân pe Genesis.


Comments

15 răspunsuri

 1. Mulțumesc pentru test! Eu incerc momentan Schema, sa vad cum se comporta in viata reala, cum spui tu. Sunt curios sa vad impactul diferentei de test din google structured data. Oricum, nu exclud intoarcerea la Genesis. La Mythemeshop este de apreciat suportul, foarte rapid, chiar si la unele customizari. Genesis pare a se baza pentru asta pe experienta altor useri.

 2. Eu tocmai am cumpărat Schema cu 9 dolari ieri. Pentru mine a contat şi preţul, sincer să fiu. e diferentă de 90 de dolari. Nu sunt cârciubar, dar la momentul de faţă contează şi banii pt mine. Merci de comparaţie, mi-a spus multe pe care nu le ştiam.

  1. Vad ca foloseai tot Genesis. Renunti la el?

  2. Nu renunţ. Am mai multe pagini. Lucrez la altul acum. Şi ca să desconspir… am fost provocat de una din scrierile tale să aduc la viaţă un prioect mai vechi.

  3. Astept cu interes. Poate ne anunti aici cand e gata.

  4. Problema e că sunt blocat cu Schema. Am o eroare tâmpită şi trebuie să îi dau de cap. Probabil librăria GD
   Call to undefined function imagettfbbox() in /home/public_html/xxxx/wp-content/themes/schema/options/google-typography/google-typography.php on line 800

 3. Avatar Gabriel Ursan
  Gabriel Ursan

  Și eu folosesc Schema de puțină vreme. E ok, e faină, dar nu m-a cucerit total. Totuși, Twenty Fifteen de la WordPress (de la mama lor), cum ar fi? ;)

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   2015 e tot cam pe acolo. Vorbim de teme facute bine, diferentele sunt foarte mici.

  2. Gabriel, tie ce nu ti se pare OK la ea? Ce ii lipseste?

  3. Avatar Gabriel Ursan
   Gabriel Ursan

   Cu tema in sine nu am nimic. Trebuie doar sa-mi găsesc timp sa caut un font ok. Ai idee unde vad setările default de fonturi la Schema?

  4. Chiar nu stiu. Eu merg cu open sans si oswald.

  5. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Appearance > Theme Options > Typography

 4. Avatar Coffee
  Coffee

  Am revenit la Genesis. Partea OK este ca pluginul de Review Pro functioneaza perfect cu frameworkul Genesis.

 5. Avatar Coffee

  Poate ai timp la un moment dat sa faci mici tutoriale de customizare Genesis. Butoanele Read More de sub excerpt arata foarte bine!

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   O sa incerc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *