Andrei Chira

Blog personal

Cât de ușor e să ai o afacere online

Se promovează foarte mult ideea asta de cât de ușor este să ai o afacere pe internet. Doar dai câteva click-uri și ai un site sau un magazin online, poți începe să vinzi imediat, ai acces la publicul din toată lumea etc…

M-am gândit să scriu articolul ăsta ca să vedeți cu ce m-am ocupat eu în ultima lună și să decideți singuri dacă e ușor și simplu să ai un site pe internet.

Am observat recent că am căzut masiv din rezultatele căutărilor Google. Aveam câteva cuvinte cheie pe care ieșeam relativ bine și pe care acum nu mai ies deloc sau ies după pagina 15.

Nu știu 100% sigur din ce cauză, dar bănuiesc că din cauza unor erori 500 pe care le returna site-ul, probabil că asta nu i-a plăcut lui Google și mi-a afectat scorul de calitate sau ceva.

În fine, văzusem de mai demult că există niște erori în error_log legate de fișierul wp-includes/blocks/comment-template.php, dar nu-mi apărea pe ce pagină sunt erorile alea. Am accesat la nimereală diverse pagini pe site și totul mergea perfect, așa că le-am lăsat și am uitat de ele. La un moment dat, reușesc să dau de o eroare pe unul dintre articole și mă apuc de investigat.

Aproape o lună de zile am pierdut încercând mai întâi să identific cauza și apoi să repar efectele acestei tâmpenii tehnice. Cine știe cât aș fi pierdut pe partea de SEO, trafic, poate și clienți dacă ăsta ar fi fost un site de afaceri.

Pentru cine nu știe, WordPress are setat în mod default 5 nivele de „comment thread”. Mergi la Setări > Discuții > vezi „Activează comentariile imbricate (fire de discuții) pe o adâncime de maxim X nivele”.

A rămas așa mulți ani (am blog din 2011) până când mi-am dat seama că nu arată bine, cel puțin pe mobil, și am modificat să fie doar pe 2 nivele.

Faza e că deja existau unele articole la care comentariile erau pe 5 nivele. Fix la alea dădea eroare comment-template.php. Dar doar pe temele de tip block themes. Și doar pe PHP 8 (pe 7 dă doar warning, nu fatal error). Și doar dacă era activat ESI caching din LiteSpeed Cache. Și doar pe paginile articolelor unde aveam comentarii pe mai multe nivele decât era setat în WordPress.

Gândiți-vă că ăsta (partea tehnică) e doar un aspect, unul singur, din câte ai de făcut, de setat, de monitorizat, de administrat dacă ai un site și vrei să faci afaceri cu el.

Deci da, e foarte ușor să DESCHIZI o afacere online. Dar doar atât, s-o deschizi, că s-o gestionezi și s-o menții e cu totul altă treabă.

4 răspunsuri

  1. Avatar Creare Site
    Creare Site

    Andrei, instaleaza-ti search console de la Google. Mi se pare foarte folositor in gestionarea atat a erorilor cat si a tine un tracking destul de obiectiv al tuturor paginilor indexate sau nu in G.
    Mie mi se pare chair mai folositor decat functionalitatea tool-ului default (trackingul cuvintelor cheie)

    De ce nu-i lasi sa isi deschida toti site-uri? Ba e foarte simplu: apesi pe 2 butoane si devi instant milionar!

    Eu m-am saturat demult de mirajul banilor facuti usor. Acum dupa pandemie e treaba asta cu afacerea online. Fix in pandemie toti vroiau sa-si deschida cu 500 euro un glovo. Putin inainte toti investeau in crypto(inca nu e gata valul), mai inainte toti cumparau actiuni online pe diverse platforme .. mai inainte cu cativa ani erau alea cu „bani de acasa.. trebuie doar sa completezi niste formulare online” .. au mai fost si niste pluginuri pe care le instalai in browser care dadea singur refresh la pagina .. si te uitai ca prostu la ad-uri :)))

    Habar nu au cata munca e sa ti un magazinut online. Multi cred ca au deschis magzinul cu un tempalte de pe themeforest sau un gomag, copiezi niste poze si niste descrieri de la furnizor ..si gata boom. Nu inteleg cata munca e in spate, cat timp si bani trebuie sa investesti sa faci din orice o afacere. par alb, creare de continut unic, marketing, nervi … treaba pana la ora 4-5 dimineata ..etc

    Lasa-i sa isi deschida!! :)

    1. Avatar Andrei Chira

      Am ignorat multe lucruri și unelte utile, dar de acum o să fiu mai atent. Search Console chiar pare mișto, nu mai folosisem de mult, nici măcar Analytics nu am pe site-uri.

  2. Avatar Sorin Dumitras
    Sorin Dumitras

    ,,Afacerile online” sunt masca in spatele careia se ascund … De ex. cei care fac afaceri din vidochat (tot online). Sunt peste 300.000 de prestatoare si prestatori (tot mai multi, de la an la an) plus reteaua de minim 50000 de auxiliari care tin ,,afacerile pe picioare”. N-au nevoie de o albire a siviului? Astfel ca s-a ivit oportunitatea …,,magazinul online”. Gasesc toti ceva ,,de vanzare” pentru a devenii onorabili bucurandu-se apoi de agoniseala dobandita din adevarata munca online. Si cum bani la negru s-au facut cu carul pe aceste meleaguri prin toate domeniile de activitate, mai ales in ultimii ani, ne-am pricopsit cu o gramada de ,,antreprenori de succes in online” care-si lauda ,,pricepera” in fata prostavimii.

  3. Avatar harsan cornel
    harsan cornel

    Sorin, magazinele online exista dinainte sa existe prestatorii online la care faci tu referire.
    Mai mult, cred ca prima tranzactie facuta vreodata offline (troc, schimb) .. a fost cam de aceeasi natura: ceva (siguranta, mancare, adapost) contra placere .. nu mai e cazul sa fim asa oripilati de idee.

    Hai sa nu ne mai dam ochii peste cap si sa presupunem ca orice domnisoara este prestatoare .. si ca orice magazin online e paravan pentru nu stiu ce.

    Realist, cei din zona respectiva nu dau 2 bani pe spalarea CV-ului :)))

    Apropo .. ce fac ei in zona aia nu e la negru .. toti au contracte, acte, hartii… fata de ce se intampla in strada ei sunt albi de tot :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *