Se promovează foarte mult ideea asta de cât de ușor este să ai o afacere pe internet. Doar dai câteva click-uri și ai un site sau un magazin online, poți începe să vinzi imediat, ai acces la publicul din toată lumea etc…
M-am gândit să scriu articolul ăsta ca să vedeți cu ce m-am ocupat eu în ultima lună și să decideți singuri dacă e ușor și simplu să ai un site pe internet.
Am observat recent că am căzut masiv din rezultatele căutărilor Google. Aveam câteva cuvinte cheie pe care ieșeam relativ bine și pe care acum nu mai ies deloc sau ies după pagina 15.
Nu știu 100% sigur din ce cauză, dar bănuiesc că din cauza unor erori 500 pe care le returna site-ul, probabil că asta nu i-a plăcut lui Google și mi-a afectat scorul de calitate sau ceva.
În fine, văzusem de mai demult că există niște erori în error_log legate de fișierul wp-includes/blocks/comment-template.php, dar nu-mi apărea pe ce pagină sunt erorile alea. Am accesat la nimereală diverse pagini pe site și totul mergea perfect, așa că le-am lăsat și am uitat de ele. La un moment dat, reușesc să dau de o eroare pe unul dintre articole și mă apuc de investigat.
Aproape o lună de zile am pierdut încercând mai întâi să identific cauza și apoi să repar efectele acestei tâmpenii tehnice. Cine știe cât aș fi pierdut pe partea de SEO, trafic, poate și clienți dacă ăsta ar fi fost un site de afaceri.
Pentru cine nu știe, WordPress are setat în mod default 5 nivele de „comment thread”. Mergi la Setări > Discuții > vezi „Activează comentariile imbricate (fire de discuții) pe o adâncime de maxim X nivele”.
A rămas așa mulți ani (am blog din 2011) până când mi-am dat seama că nu arată bine, cel puțin pe mobil, și am modificat să fie doar pe 2 nivele.
Faza e că deja existau unele articole la care comentariile erau pe 5 nivele. Fix la alea dădea eroare comment-template.php. Dar doar pe temele de tip block themes. Și doar pe PHP 8 (pe 7 dă doar warning, nu fatal error). Și doar dacă era activat ESI caching din LiteSpeed Cache. Și doar pe paginile articolelor unde aveam comentarii pe mai multe nivele decât era setat în WordPress.
Gândiți-vă că ăsta (partea tehnică) e doar un aspect, unul singur, din câte ai de făcut, de setat, de monitorizat, de administrat dacă ai un site și vrei să faci afaceri cu el.
Deci da, e foarte ușor să DESCHIZI o afacere online. Dar doar atât, s-o deschizi, că s-o gestionezi și s-o menții e cu totul altă treabă.
Lasă un răspuns