Andrei Chira

Blog personal

De ce e Windows 10 gratuit sau Genialitatea marketingului Apple

Probabil ați auzit deja, Microsoft va oferi upgrade gratuit la Windows 10 pentru utilizatorii de Windows 7 și Windows 8.

Hai să vedem ce legătură are asta cu Apple și cum s-a ajuns aici.

Succesul Apple a început cu adoptarea unei strategii de marketing de urmăritor, de David care se luptă cu Goliat. Inițial s-au poziționat împotriva IBM pe care l-au tot atacat cu diverse campanii, 1984 fiind cea mai cunoscută.

Nu știu exact cât e meritul Apple sau cât e vorba de alte conjuncturi de business însă atacurile Apple și concurența altor producători de PC-uri mai ieftine (HP, Dell) i-au forțat la un moment dat pe IBM să se restructureze, să iasă de pe piața B2C și să rămână doar pe piața B2B. Au vândut divizia de imprimante către Lexmark și divizia de PC și laptop-uri către Lenovo și s-au nișat doar pe servere.

După ieșirea IBM din joc, Apple a rămas fără Goliat, nu mai avea în cine să arunce cu pietre, și se pare că nici nu știu să implementeze o altă strategie de marketing decât asta.

Asa că au început să se lege de Microsoft.

Probabil vă aduceți aminte reclamele Mac vs PC. Geniale!

De ce geniale? Nu pentru că sunt amuzante ci pentru că în timp ce IBM e o companie de hardware, la fel ca Apple, Microsoft e o companie de software.

Și aici e genialitatea – să reușești să prostești o grămadă de consumatori că Apple = bun, Microsoft = rău; și chiar și mai genial, să prostești ditamai compania de software (MS) să creadă că o companie de hardware (APPLE) e inamicul ei nr 1.

E ca și cum IKEA ar începe să facă reclame anti Vodafone. Și Vodafone să intre în panică și să înceapă să dea abonamente gratis în loc să zică: băi, ia dă-vă-n PLM, vedeți-vă de dulapurile voastre.

Exagerez, dar întelegeți ideea.

Asta face Microsoft acum. A început de dea gratis Office pentru dispozitive mobile, iar acum anunță că și Windows 10 va fi oferit gratuit ca upgrade.

Poate mă înșel eu, poate ăsta e viitorul, să dai chestii gratis, dar din punctul meu de vedere nu poți să dai gratis ceva ce face parte din core business-ul tău.

Adică, un zugrav nu zugrăvește gratuit, îți poate da sfaturi gratuite despre vopsea, var, culori sau mai știu eu ce, dar serviciul care e core business, zugrăvitul, nu ți-l dă gratis, că falimentează.

E ca și cum producătorii de mașini ar da mașini gratis și tu să plătești doar benzina.

Sau constructorii să dea apartamente gratis și tu să plătești doar gazul și lumina.

Repet, poate e logica mea greșită (accept cu plăcere argumente în comment-uri) dar modelul ăsta de business – freemium – mi se pare păgubos pe termen lung.

Înțeleg că mentalitatea de consumator sărac, care vrea totul moca, s-a extins dincolo de piețele emergente și chiar oameni din țările civilizate au impresia asta că freemium e a 2-a venire a lui Isus pe Pământ, dar hai să raționăm puțin.

N-ai vrea să mergi la servici și șeful să-ți spună – nu îți dau salariu pe astea 8 ore zilnice lucrate, lasă că faci tu bani din addon-uri, mai pui un parchet, mai dai cu var in timpul liber, nu-i așa?

În fine, articolul ăsta nu e despre problema freemium, ci despre marketingul Apple care e malefic în genialitatea lui.

Pun pariu că Microsoft o să fie împinși afară de pe piața B2C și o să rămână doar pe B2B ca și IBM (și se pare ca și BlackBerry o ia tot în direcția aia, ghici cine a fost catalizatorul?).

Și cum Apple nu pare capabilă să se descurce fără să se poziționeze ca David și să arunce cu pietre într-un Goliat, oare de cine o să se lege după ce scapă de Microsoft?

O să se ia oare de Google?

12 răspunsuri

  1. Avatar Marius Cucu
    Marius Cucu

    M-au certat și ai mei pe blog, o fac și eu mai de parte :).Sse pare că va fi oferit gratis doar în primul an. Sunt zvonuri că ar fi putea fi o taxă anuală sau ceva de genul.

    1. Avatar Andrei Chira
      Andrei Chira

      Eu am înțeles că poți să faci upgrade gratuit în primele 12 luni de la lansare, după aia nu mai este gratuit upgrade-ul. Dar dacă ai făcut upgrade îți rămâne gratuit, nu începi să plătești după primul an.

    2. Avatar Marius Cucu
      Marius Cucu

      Așa am înțeles și eu, dar se speculează mult pe tema asta pe „afară”.

  2. Avatar Bluehand
    Bluehand

    pai si-o cam merita sincer. Sa nu fi tu ditamai Goliatul sa faci in 2 decenii un soft coerent si sa vina unii care fac hardware cu un mac osX care „functioneaza” sa iti dea lectii despre cum se face…

    1. Avatar Andrei Chira
      Andrei Chira

      E mai ușor să faci soft care să funcționeze doar pe hardware-ul tău decât să faci soft care să fie compatibil cu 100 de alți producători.
      Nu știu alții dar eu nu înțeleg problema asta pe care o are lumea cu Microsoft, eu n-am avut probleme cu Windows-ul.

    2. Avatar Bluehand
      Bluehand

      Si asta e adevarat cu multitudinea de sisteme, dar la mine de exemplu e cam coada, de la prieteni, la mama la frati-miu si la cine s-o mai nimeri cu probleme cu win, ca na daca au vazut ca ma pricep cine sa le repare. :). Ca aia nu merge ca aia s-a stricat ca reinstaleaza-mi win si tot asa.
      Nu zic ca pe mac e totul frumos, ca nu e, dar sincer il prefer…

  3. Avatar Luxian

    Microsoft pierde piața de consumer și nu numai.

    Faza cu Windows-ul gratuit este o extindere a programului de a da soft gratuit pentru studenți, facultăți, startup-uri. E o ademenire pentru a intra în ecosistemul Microsoft, ca să le ușureze lor munca pe vânzare către corporații sau instituții. Cu cât Windows-ul este mai popular printre oamenii de rând, cu atât mai mult le va fi lor de vândut către corporații. Cred că mare parte din banii Microsoft vin din licențele vândute către companii și suportul oferit, nu de la consumatorii obișnuiți.

    După eșecul cu Vista și eșecul cu Windows 8 are nevoie să mai atragă puțină simpatie. Poate așa îi iese.

  4. Avatar Florian

    Microsoft-ul a decis in cunostiinta de cauza. Noi putem doar sa banuim care sint avantajele, dezavantajele sau presiunea la care sint supusi.
    In mod cert ca concurenta are un cuvint de spus dar din cite stiu este o mare necesitate de a acumula date despre utilizatori si oare exista o alta cale mai usoara decit ceea de a avea acces la tot ce faci tu decit prin OS si mai nou prin ultimul INTERNET EXPLORER lansat de Microsoft pe nume SPARTAN ?

    O alta bataie se da si pe piata telefoanelor mobile si iata aici cum Win10 vrea sa intervina in asta

    Am rulat deja Win 10 in test peste 2 luni si pot afirma cu certitudine ca datele transmise despre tine sint intr-un volum care depaseste cu mult orice versiune anterioara. Eu cred ca noi ar trebuii sa ne facem o idee despre cum ar putea fii viitorul si in mod sigur(100%) vom opera in foarte scurt timp ( maxim 2-3 ani) pe OS virtual si toate datele noastre vor fi in CLOUD. In acel moment controlul va fii de 100%. Putem sa ne intrebam –
    *Si ce este rau in asta ?
    Nimic rau atit timp cit nu intra in viata noastra privata. Dar ei tocmai asta urmaresc.
    Atunci cind vrei sa fii angajat se vor uita ce anume urmaresti si ce anume gindesti despre x sau y lucru.
    Atunci cind vor decide ca esti dezirabil in vreun fel vor avea toate datele personale impotriva ta.
    Exista o conventie intre MS – Apple – Google cu privire la sharing-ul de informatii private ale utilizatorilor de internet , informatii care sint folosite si de diverse structuri ale guvernelor.

  5. Avatar Adrian

    Care parte din „upgrade gratuit” vi se pare ca inseamna „Windows gratuit”?
    Nu inseamna ca o sa ai 2 calculatore cu Windows pentru ca ai cumparat candva un Windows 7 sau 8 sau ca iti cumperi un calculator nou pe care vei avea gratuit Windows 10 fara sa fi platit o licenta de Windows 7/8 care sa nu fie legata de hardware.

    Utilizatorilor de Windows 7 vrei sa le vinzi aplicatii din Store si oricum nu cumpara prea multi un Windows nou fara sa schimbe si calculatorul, iar daca schimbi calculatorul, foarte probabil nu iti va mai functiona vechea licenta din moment ce majoritatea licentelor vandute sunt legata de hardware.
    Impactul pe incasari va fi neglijabil daca tragi linie, tinand cont de ce se castiga din vanzarea aplicatiilor.

  6. Avatar Superman
    Superman

    Desi Windows inca domina piata de OS al utilizatorului obisnuit, aceasta mutare eu zic ca-i va tine in frunte si pentru urmatorii ani… Oricum, repet, ma refer la utilizatorul de rand, sa nu-mi sara linuxisti in cap :D

  7. Avatar muresan andrei
    muresan andrei

    „trebuie sa creez alt sistem, altminteri voi fi inrobit de sistemul altui om” – william blake.
    ce ne propunem aici? sa intelegem strategia firmei microsoft? in detaliu..n-avem cum. dar, in ansamblu, eu am parerea mea – gratuit..nu pot sa vand, ca nu e voie, asta e clar. si gasesc o formula..gen upgrade..
    mai departe..cand ofer soft gratuit, descurajez orice concurenta si incurajez producatorii de hard sa imi ia miscarile-n calcul. mai jos, producatorii de hard si soft – ma refer la producatorii de componente..echipamente periferice etc. si la producatorii de diferite softuri, care au nevoie de un suport (relativ) sigur pe termen lung, toti vor lua in calcul ca pe o perioada..x de timp, „putem planta aici”. iar daca vrei sa plantezi in gradina microsoft, platesti..;).
    n-o mai lungesc, detaliile sunt printre randuri ;).
    asta e parerea mea..

  8. Avatar Malin

    Apple nu e doar o companie de hardware si Microsoft nu e doar o companie de software, iar upgrade-urile gratuite pentru sistemul de operare au fost introduse initial de Apple in 2013 si au fost preluate de catre Microsoft acum.
    Microsoft nu face nimic nou si in nici un caz nu face la disperare. Windows-ul e inca pe bani si pe bani grei in timp ce la Mac versiunile de OSX initiale veneau gratis cu device-ul achizitionat, iar upgrade-urile costau. Cand Apple a decis sa renunte la taxa pe upgrade si Windows a vazut o oportunitate de a-si pastra clientii si astfel da upgrade-urile gratis (upgrade-uri pe care odata cu Windows 8 le-au redus oricum ca pret de la vreo 50-75 euro cat erau inainte la 15-30 de euro anul trecut) si acum le ofera gratis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *