Ce este bogăția?

Majoritatea celor cu care am interacționat prin prisma cărții pe care am scris-o au judecat cartea prin prisma unui filtru mental predefinit, o preconcepție legată de bogăție.

Cineva m-a întrebat dacă este despre cryptomonede, altcineva dacă e despre investiții sau educație financiară, unii oameni m-au luat la mișto că cine sunt eu să-i învăț pe ei să facă bani, cineva mi-a cerut profilul de Linkedin pentru a vedea ce parcurs profesional am, chestionându-mi competența de a scrie o carte despre finanțe. Alții m-au tras de urechi pentru că propag porcăriile astea de dezvoltare personală cu urmărirea banilor și succesului. Au încercat să-mi explice că ei se simt bogați pentru tot felul de diverse lucruri nelegate de bani.

I-am întrebat de unde știu despre ce e cartea și de unde știu că e despre bani și nu mi-a răspuns nimeni înapoi. Pentru că niciunul dintre aceștia nu a citit cartea. Tot ce au văzut a fost titlul. Toată judecata lor s-a bazat pe propoziția „nu vreau să mai fiu sărac” și cum restul cuvintelor din propoziție sunt comune, diferența a făcut-o un singur cuvânt, cel mai puternic, cel mai relevant – cuvântul „sărac”.

Ceea ce dovedește încă o dată cât de puternică e preconcepția asta cu privire la bogăție și sărăcie. Lumea se gândește direct la bani fără să mai ia în considerare că s-ar putea să existe și alte aspecte.

Oamenii care erau curioși în ce calitate scriu eu despre bani cred că bogăția înseamnă bani. Oamenii care mă certau și îmi explicau că bogăția nu este despre bani tot de la aceeași premiză pleacă și ei. E o premiză pe care o acceptă, deși nu sunt de acord cu ea. La fel cum acceptăm cu toții convenția generală că au trecut 2021 de ani după Cristos, chiar dacă unii dintre noi nu credem în Dumnezeu.

Deci, până la urmă, dacă nu e neapărat despre bani, atunci ce este bogăția?

În carte am enumerat următoarele tipuri de bogăție:

 • bogăție financiară (bani)
 • bogăție socială (statut)
 • timp (libertate)
 • bogăție fizică (sănătate)
 • bogăție emoțională (dragoste, relații)
 • bogăție spirituală (înțelepciune)

Obiectivul meu este un echilibru, aș vrea să am suficient din toate bogățiile.

Voi? Ce vreți de la viață? Ce vă face fericiți? Ce vă face să vă simțiți bogați? Sau poate cuvinte mai potrivite ar fi mulțumiți / împliniți.


Comments

6 răspunsuri

 1. short-term: bogatia sau saracia nu se masoara pe perioade scurte

  long-term: bogatia este ce vrea fiecare sa fie, atat timp cat nu esti contrans intr-o situatie neplacuta, atunci se presupune ca esti intr-o situatie relativ placuta

  acum, cum isi masoara fiecare situatia placuta, in bani, timp, activitati, este relativ

  sa ma scuzi ca nu-ti cumpar cartea, as fi curios, dar nu prea am timp de citit si probabil stiu despre ce scrii

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Așa-i. De exemplu, la modul concret, eu mă simt mulțumit că am timp să merg dimineața la înot și după prânz la o cafea, fără să trebuiască să cer permisiunea nimănui. Sunt mulțumit că locuiesc în Oradea, unde apa la bazin e caldă. Am casă, mașină, tot ce-mi trebuie să trăiesc, nu am credite, datorii la nimeni, sunt sănătos și eu și familia.

  2. as adauga, saracia in general e mult mai usor de definit decat bogatia, mai putina relativitate acolo… de asta in general majoritatea autorilor se focuseaza pe cum sa fii bogat, secretul succesului, cum sa ai mai mult, cum sa diversifici ce ai, cum sa mai mult aia, mai mult ailalta

   nu pun neaparat cartea ta intr-o categorie, dar e usor observabil ca tema este profund analizata

   va asigur ca exista si oameni plini de bani, dar plini de bani, care nu mai vor sa fie bogati, exista probabil mai putine carti pe tema asta

  3. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Mie mi se par la fel de ușor de definit, dar cred că sunt concepte ce ne generează emoții puternice și din cauza asta discuțiile despre sărăcie și bogăție sunt oarecum ciudate. Eu, de exemplu, n-am probleme să folosesc cuvintele sărac sau sărăcie, însă am probleme cu bogat și bogăție, îmi vine să folosesc mulțumit sau împlinit în loc de bogat, ca și cum mi-ar fi rușine să spun că sunt bogat. Deși conștientizez asta, tot mi-e greu.

 2. Avatar Fărcaş Gelu Dănuţ
  Fărcaş Gelu Dănuţ

  Totul e relativ în viață, mai puțin Chuck Norris. :)
  Cunosc oameni care au fost bine din punct de vedere financiar, casă, mașină, o mică afacere sau un job bun.
  Se simțeau dacă nu chiar bogați, măcar OK.
  Asta până a intervenit brusc o boală gravă a lor sau a cuiva drag, ceva tratabil în principiu, dar care necesită o sumă imensă pentru un om obișnuit și care trebuia plătită rapid.

  1. In principiu totul se echilibreaza in viata desi pare ca unii o duc infinit mai bine decat altii, realitatea este ca fiecare se confrunta cu alt gen de probleme. In majoritatea cazurilor este mintea noastra care le da o importanta mai mare decat sunt ele de fapt in realitate. Astfel unii oameni „bogati” traiesc drame si probleme care pentru unul mai sarac nu ar insemna nimic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *