Consumul de memorie (memory usage) se referă la câtă memorie RAM are nevoie un script PHP ca să ruleze.
WordPress e format din niște script-uri PHP (core-ul WordPress, temele, pluginurile) care lucrează împreună ca să genereze paginile pe care le vede un vizitator când accesează site-ul. Unele script-uri PHP se conectează la baza de date de unde citesc, sau unde scriu, diverse date. Unele scrieri/citiri în/din baza de date sunt făcute ineficient sau chiar inutil ceea ce crește consumul de memorie precum și timpul necesar pentru ca serverul să proceseze script-ul respectiv.
În mod normal, consumul de memorie al unei instanțe WordPress nu ar trebui să fie mai mare de 30-40 MB. Dacă avem instalat și un WooCommerce, consumul se poate duce în 60-70 MB.
Există însă multe cazuri în care un site WordPress ajunge să consume chiar și 300 MB. Pluginuri scrise prost, multe schimbări de-a lungul timpului (de teme, de pluginuri) și se poate ajunge la un consum destul de mare. Din punctul meu de vedere, tot ce e peste 60-70 MB înseamnă că ai o problemă.
Cu cât se consumă mai multă memorie cu atât site-ul se încarcă mai greu și nici nu poate susține prea mult trafic. E destul de logic, de exemplu dacă ai un VPS cu 2 GB RAM și WordPress-ul îți mănâncă 300 MB ca să genereze o pagină curată (adică neservită din cache) îți poți da seama că, matematic, nu o să facă față serverul ăla la prea mulți vizitatori.
Un WordPress bine optimizat, cu o temă „lite” și pluginuri bine scrise, poate ajunge să consume foarte puțin, chiar și sub 20 MB.
Asta înseamnă, în mod logic, că site-ul tău o să se incarce mai rapid și o să poată susține mai mult trafic. Ăsta e motivul pentru care un blog găzduit la Simplenet a susținut un spike de 62.000 de afișări într-o singură zi.
Cum văd câtă memorie consumă site-ul meu?
E destul de simplu, există un plugin WordPress care se cheamă Memory Viewer care îți arată câtă memorie consumă instanța ta de WordPress.
Ca să vedeți un exemplu concret, am făcut un filmuleț.
După cum se poate vedea în film, blogul meu are un consum de memorie de 13 MB, ceea ce e foarte bine.
Ce fac dacă site-ul meu consumă prea mult?
Să vezi cât consumă WordPress-ul e partea simplă. Partea complicată e să identifici de ce consumă mult și să rezolvi problemele. Asta presupune timp, efort și un set de skill-uri care nu se pot învăța doar citind un articol pe un blog.
Lasă un răspuns