Câtă memorie ar trebui să consume WordPress

Consumul de memorie (memory usage) se referă la câtă memorie RAM are nevoie un script PHP ca să ruleze.

WordPress e format din niște script-uri PHP (core-ul WordPress, temele, pluginurile) care lucrează împreună ca să genereze paginile pe care le vede un vizitator când accesează site-ul. Unele script-uri PHP se conectează la baza de date de unde citesc, sau unde scriu, diverse date. Unele scrieri/citiri în/din baza de date sunt făcute ineficient sau chiar inutil ceea ce crește consumul de memorie precum și timpul necesar pentru ca serverul să proceseze script-ul respectiv.

În mod normal, consumul de memorie al unei instanțe WordPress nu ar trebui să fie mai mare de 30-40 MB. Dacă avem instalat și un WooCommerce, consumul se poate duce în 60-70 MB.

Există însă multe cazuri în care un site WordPress ajunge să consume chiar și 300 MB. Pluginuri scrise prost, multe schimbări de-a lungul timpului (de teme, de pluginuri) și se poate ajunge la un consum destul de mare. Din punctul meu de vedere, tot ce e peste 60-70 MB înseamnă că ai o problemă.

Cu cât se consumă mai multă memorie cu atât site-ul se încarcă mai greu și nici nu poate susține prea mult trafic. E destul de logic, de exemplu dacă ai un VPS cu 2 GB RAM și WordPress-ul îți mănâncă 300 MB ca să genereze o pagină curată (adică neservită din cache) îți poți da seama că, matematic, nu o să facă față serverul ăla la prea mulți vizitatori.

Un WordPress bine optimizat, cu o temă „lite” și pluginuri bine scrise, poate ajunge să consume foarte puțin, chiar și sub 20 MB.

Asta înseamnă, în mod logic, că site-ul tău o să se incarce mai rapid și o să poată susține mai mult trafic. Ăsta e motivul pentru care un blog găzduit la Simplenet a susținut un spike de 62.000 de afișări într-o singură zi.

Cum văd câtă memorie consumă site-ul meu?

E destul de simplu, există un plugin WordPress care se cheamă Memory Viewer care îți arată câtă memorie consumă instanța ta de WordPress.

Ca să vedeți un exemplu concret, am făcut un filmuleț.

După cum se poate vedea în film, blogul meu are un consum de memorie de 13 MB, ceea ce e foarte bine.

Ce fac dacă site-ul meu consumă prea mult?

Să vezi cât consumă WordPress-ul e partea simplă. Partea complicată e să identifici de ce consumă mult și să rezolvi problemele. Asta presupune timp, efort și un set de skill-uri care nu se pot învăța doar citind un articol pe un blog.

 

 


Comments

16 răspunsuri

 1. Interesant. Eu am iesit pe la 30 MB.

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   E bun, 30 MB e super ok.

  2. Mulțumesc. Am tot schimbat temele si citind postarea ta ma gandeam sa nu fi afectat consumul de memorie.

  3. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Daca e doar 30 MB atunci nu sunt probleme, unele teme si pluginuri sunt facute bine si isi sterg la dezinstalare tot de prin baza de date.

 2. Conform indicatiilor primite prin acest articol am 22.79 MBs dupa ce am instalat pluginul. Un articol interesant care este si unul practic cu multe informatii.

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Stai bine.

 3. Avatar Cătălin Corozanu
  Cătălin Corozanu

  Și la mine este 30.26 MB, cel puțin la blog… Bine, ca load-ul cred că e puțin cam mare.. ca totuși este pe un server tocmai în cealaltă parte a lumii, Canada. :)

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   E ok. Consumul de memorie e doar o variabila in ecuatia vitezei de incarcare a site-ului, locatia serverului e alta. :)

 4. Avatar Postolachi Dumitru
  Postolachi Dumitru

  P3 (Plugin Performance Profiler) mi se pare mai interesant pentru că-ți spune cât mănâncă fiecare plugin în parte + restul de componente, ai un punct de plecare și o hartă atunci când începi să umbli sub capota site-ului.

  La mine Memory Viewer s-a dus la 47 MB, grosul fiind dat de plugin-uri și execuții de cod PHP (97%).

  Totuși site-ul se încarcă, după umila mea părere, excelent!

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   P3 e o unealta destul de buna desi mai raporteaza eronat niste consumuri. 47 MB e ok, site-ul se incarca bine.

 5. Site-ul meu consuma 40mb din cei 64 alocati de host. Cam mult, insa am instalat si dezinstalat cred ca 50 de plaginuri pana am gasit ce-mi trebuie. Deci site-ul nu este prea curat. Credeti ca mai pot crea un subdomeniu (wordpress) sa rulez un plugin de membership a.i. sa ma incadrez in restul de memorie php disponibila ?

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Limita de 64 MB este probabil pentru cat are voie sa consume un singur script PHP, nu per total cont de gazduire. Deci cred ca puteti sa mai instalati inca o instanta de WordPress fara probleme.

  2. Va multumesc pentru raspuns !

 6. Avatar Ioan M.

  Sunt curios de o chestie. Daca pe un shared hosting, unde sa zicem ca dispun de un total de 512 MB ram rezervat, ma apuc si instalez 20 de instante de Wordpress (pentru 20 clienti diferiti), cat de mult se simte load-ul? Incerc sa-mi dau seama cum este mai bine sa procedez. Sa cumpar un shared un voi tine site-urile mai multor clienti sau le cumpar cate un shared de 15 euro / an la fiecare? In cazul html-ului static e clar. Pot sa tin in 128 MB ram si 1000 de site-uri. Insa fiind vorba de wordpress imi este putin cam teama.

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Parerea mea este ca 512 MB RAM alocat unui cont de gazduire este cam putin. Insa depinde si de fiecare instanta WordPress, cat consuma, daca exista cache, ce scrieri se fac in baza de date etc.
   Sunt multi factori de luat in considerare, de exemplu un blog pe care se lasa multe comentarii, cum ar fi zoso.ro sau cetin.ro, consuma mai multe resurse decat unul pe care nu se lasa niciun comentariu.
   Ideal este sa aiba fiecare site un cont separat de cPanel, nu doar din motive de performanta ci si pentru securitate.

 7. La mine sa produs un șock, ahahah, am instalat o temă cumparată de aici https://themeforest.net/item/newspaper/5489609 dezvoltatorul este un Român tema este vândută mai mult de 44 de mii, dar are multe plugin, și asta o face să tufe resursele, când mam trezit astăzi am gasist acountul dezactivat , (namebox.ro) cum am schimbat tema și am istalat numai plugin-uri care sunt necesare am ajuns 23 MB, Instalați TEME cât mai simple .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *