Cel mai bun client de mail pentru iPhone

N-o să vă spun care e cea mai bună aplicație de mail pentru iPhone.

Fiecare are alte nevoi de la aplicația de mail, asta e doar experiența mea. Atât adresa de mail personală cât și cea de firmă sunt pe Gmail, respectiv Google Apps, așa că aplicația de mail nativă din iOS nu e ok pentru că nu are push.

Asta înseamnă că nu îți apar notificări în timp real atunci când primești mailuri, îți face o verificare la fiecare 15 minute sau, mai rău, dacă lași setarea default îți vezi mailurile doar atunci când deschizi aplicația.

Așa că m-am apucat să caut un client de mail.

Gmail

Prima oprire a fost în mod evident aplicația Gmail, având mailul pe Gmail era alegerea normală. În plus, venind de pe Android, unde aplicația Gmail e excelentă, nici nu m-am gândit că n-o să fie ok.

Nimic mai fals. Înțeleg că Google și Apple sunt dușmani acum dar… pe bune? Ăla e client de mail? De ce nu faci aplicația de pe Android la fel și pe iOS?

Îmi plac butoanele mari de reply și forward și cam atât. O chestie enervantă este că trebuie să navighezi mereu între filele Gmail: Mesaje principale, Rețele sociale, Actualizări, Oferte. Pe desktop nu e așa deranjant dar pe mobil e frustrant să nu le ai pe toate în același loc, în inbox, așa că a trebuit să dezactivez filele Gmail.

Dacă mai ai și 2 adrese de mail pe care le gestionezi trebuie să sari mereu dintr-una în alta, nu există un inbox unificat, să le gestioneze pe toate dintr-un loc. Totuși, asta parcă nici pe Android nu era.

Picătura care umple paharul, cea mai stupidă și mai stupidă chestie la aplicația Gmail de iOS este că nu poți schimba sunetul de notificare. Elena folosește și ea Gmail pe iPhone-ul ei, de obicei ambele telefoane stau în birou și când aud sunetul din altă cameră nu știu dacă e un mail important pe telefonul meu sau e un mail irelevant pentru mine pe al Elenei.

Inbox by Gmail

Rămânem în zona Google doar ca să confirmăm că sunt imbecili. Inbox by Gmail vrea neapărat să modifice complet modul cum un om lucrează cu Gmail, totul e făcut mai încurcat, e nevoie de mai multe clickuri ca să faci ce ai de făcut, trebuie să setezi separat pe fiecare filă sau filtru să permită notificări altfel îți vin mailuri și nu afli până nu intri în aplicație.

Cu timpul, începi să înțelegi logica din spatele Inbox și nu mai pare atât de imbecilă. Chiar ai senzația că ar putea fi o aplicație foarte utilă dacă te obișnuiești cu noul mod de lucru.

Ai memento-urile în același loc cu mailurile, mailurile cu facturile se afișează diferit, poți previzualiza niște detalii rapid. Ai tot felul de îmbunătățiri la mailurile cu rezervări de cazare, bilete de avion și astea. Cred că dacă ai o activitate foarte aglomerată, cu întâlniri, călătorii, diverse sarcini etc… aplicația își arată adevăratul potențial și te-ar ajuta. Altfel, pare că mai mult te încurcă.

De asta cred că Inbox ar putea fi o aplicație foarte faină și mai cred că e o mare oportunitate pierdută de Google aici.

De ce?

Păi sunetul de notificare e la fel ca la Gmail și nu poți să-l schimbi, aceeași decizie idioată. Doi, nu apare numărul de mailuri necitite. Dacă ai avut de făcut altceva și ai sărit peste notificări, te uiți la ecran și în colțul din dreapta sus al iconiței aplicației ar trebui să-ți apară numărul de mailuri necitite, nu?

Nu! De ce vrei tu să știi dacă ai mailuri noi sau nu? Get the fuck out!

Mailbox

Am citit atâtea articole de laudă pentru Mailbox de la Dropbox așa că a trebuit neapărat să-l testez.

Alți imbecili, nici la ăștia nu poți să schimbi sunetul de notificare. La fel ca Gmail, și Mailbox are un sunet gen bling, adică scurt. Pur și simplu nu le aud tot timpul, am nevoie de notificări mai stridente, mai lungi, să iasă în evidență.

În fine, în afară de chestia asta Mailbox e chiar decent, are mai multe acțiuni disponibile la swipe, long swipe, poți să ștergi, să arhivezi, să amâni sau să adaugi la o listă foarte ușor.

Mă disperă însă obsesia asta cu inbox zero. Nu vreau inbox zero, lasă-mă în pace, vreau să las niște mailuri acolo în inbox, care-i problema? Nu înțeleg de ce, la fel ca Inbox by Gmail, și Mailbox vrea să te forțeze să lucrezi cum vor ei în loc să te ajute să-ți faci treaba cum vrei tu.

Mai are și butoanele de reply, reply to all și forward foarte mici. Mergem mai departe…

CloudMagic

Am văzut în mailurile de la un client semnătura Sent by CloudMagic așa că am căutat să văd despre ce-i vorba.

În sfârșit, pot să aleg sunetele de notificare. Și ce sunete frumoase… Deja e cea mai bună aplicație de mail pentru iPhone, ce să mai…

Lăsând gluma la o parte, e foarte ok aplicația, îmi place că îți poți personaliza mai detaliat acțiunile și o chestie foarte mișto, poți seta ca mailurile pe care le arhivezi sau le ștergi să fie și marcate ca citite.

Eu primesc mai multe mailuri cu simple notificări decât mailuri cu conținut important. De exemplu, am o notificare de fiecare dată când se marchează o proformă ca fiind plătită în sistemul de gestiune. E un mail foarte simplu cu mesajul „Plouă cu bani” și cu textul „Plouă cu bani, plouă cu bani, plouă cu bani, bani…”

Pe bune, chiar așa e. Mailurile astea nu conțin informații importante, nu trebuie să le citesc, pur și simplu îmi aduc energie pozitivă. Le văd că vin, mă bucur, le șterg. Mai am și alte mailuri de aceeași natură, pe care le văd apoi le arhivez fără să răspund la ele.

Gmailul se mai trezește câteodată să îți arate că ai mailuri necitite deși ele sunt arhivate sau șterse. Deci setarea din CloudMagic de a le marca citite când le arhivezi sau ștergi e foarte ok.

Ce nu-mi place?

Primesc niște mailuri cu ticketele de suport de la Simplenet, probabil cele mai importante mailuri din ecuație.

CloudMagic nu arată mesajul complet, trebuie să fac click pe trei puncte (read more) ca să văd mesajul complet.

De ce? Nu știu. Înțeleg să taie partea cu mesajele anterioare, să nu arate toată conversația, că poate e irelevantă, dar de ce îmi tai fix textul pe care l-am primit chiar acum, mailul cel mai recent? Uite așa, ca să dai un click, apoi încă unul înapoi și abia după aia să dai reply. Nu, mersi!

Outlook

Ajungem la Microsoft Outlook, ultima aplicație la care mă așteptam să fie ok.

Îți poți gestiona toate inboxurile dintr-un singur loc (la fel ca majoritatea aplicațiilor, de altfel). Are o setare cu mesaje prioritare, văd că nu se poate abține nimeni să nu „te ajute”. Am dezactivat-o instant. Poți seta sunete de notificare diferite pentru adrese diferite. Poți personaliza acțiunile pentru swipe (are marcați ca citit și arhivați, good).

Butoanele de reply, reply to all și forward mici dar fixe în partea de jos a ecranului, poți să dai reply fără să trebuiască să faci scroll până la final. Comportamentul ăsta se schimbă în cazul unei conversații dar să zicem că e ok.

Pur și simplu are tot ce trebuie și funcționează cum trebuie.

Am fost surprins sincer că Microsoft are cea mai bună aplicație de mail pentru iPhone, nu știu de ce dar aveam senzația că fiind dușmani cu Apple nu ar fi trebuit să fie o aplicație ok (vezi Gmail).

Dar gândind logic, Outlook e cea mai bună aplicație de mail pentru desktop deci e oarecum normal să fie ok și pe mobil.

Așa că rămânem la Outlook, din punctul meu de vedere și pentru nevoile mele e cel mai bun client de mail pentru iPhone.

Încă o chestie, se afișează ok și pe iPad, celelalte aplicații fac un overlay stupid între lista de mesaje și mesajul propriu-zis. Nu înțeleg deloc decizia aia de design.

Voi ce aplicații ați mai testat și ce experiență aveți cu ele?

outlook-on-ipad


Comments

10 răspunsuri

 1. Avatar Postolachi Dumitru
  Postolachi Dumitru

  Pe Outlook nu ai probleme cu sincronizarea? Se întâmplă uneori ca mesaje primite de jumătate de zi să nu-mi apară, ce-i drept aceasta se întâmplă doar pentru adresa de mail de pe Yahoo.

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Nu am avut probleme pana acum. E posibil sa fie de la Yahoo, a luat-o la vale rau serviciul lor de mail.

 2. Outlook este un client de e-mail bun, atât pe mobil, cât şi pe desktop. Îmi place că este mai rapid decât G-mail. În paralel, îl folosesc şi pe cel de la Google şi sunt mulţumit de amândouă.

  În altă ordine de idei, felicitări pentru blog, îmi place cum scrii şi am să mai revin. :D

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Multumesc.

 3. Si pe Android tot Outlook mi se pare cel mai bun. Ori sunt eu subiectiv din cauză că m-am obișnuit cu el de pe desktop. Dar pur și simplu merge și atât.

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Pe Android mi s-a parut Gmail-ul foarte bine facut si, mai ales, sincronizat. Incepeam un mail de pe telefon si il gaseam si pe desktop ca nefinalizat, puteam sa reiau fara probleme.

 4. Avatar Cătălin Corozanu
  Cătălin Corozanu

  E bine de știut pentru acel moment, care nu știu dacă va apărea vreodată, în care să renunț eu la Android în favoarea iOS. Până atunci, dacă se va întâmpla vreodată un astfel de eveniment, cu siguranță până atunci vor apărea și clienți de email mai străluciți și direct de la producători.

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   De la care producatori? Producatorul telefonului? Apple are deja un client de mail.

 5. Avatar Anamaria
  Anamaria

  Buna! Eu folosesc outlook insa am o problema. Daca doresc sa caut de oe telefon un anumit mail pe care prima data l-am deschis de pe desktop nu mai am nicio sansa sa il gasesc. Parca nu l-as fi primit sau parca l-am sters desi pe pc il gasesc oricand… Ce pot sa fac?

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   E posibil sa fie situatia urmatoare: daca pe desktop mailul e setat ca POP3, descarca mailurile local si le sterge de pe server, atunci Outlookul de pe telefon nu le mai gaseste pe server.
   Poti sa setezi ca mailurile sa ramana pe server sau poti sa folosesti IMAP in loc de POP3, asta inseamna ca mailurile se sincronizeaza cu serverul in loc sa fie descarcate local.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *