M-am intalnit ieri la supermarket cu un vechi client de pe vremea cand lucram in IT si mi-am adus aminte de un lucru pe care mi l-a spus demult, acum vreo 6-7 ani, cred.
Nu mai retin acum care a fost exact situatia atunci dar gasisem eu o solutie mai creativa sa-l ajut cu o chestie si sefa nu fusese de acord, desi era client fidel si puteam sa incalcam putin regulile.
In fine, omul se uita resemnat la mine si intreaba: „Oare de ce naiba oamenii inteligenti nu ajung niciodata sefi?”
Desi era o intrebare retorica, acum, dupa ani de zile de introspectie, cred ca stiu sa-i dau raspunsul. Articolul asta e foarte lung, desi l-am scurtat cat am putut, ca putea iesi o carte intreaga pe tema asta.
Oamenii destepti sunt idioti
Da, pentru niste oameni destepti, sunt destul de prosti.
Oamenii destepti nu inteleg ca Universul functioneaza dupa un principiu relativ simplu: actiune si reactiune.
Daca arunci cu o piatra in geam, geamul se sparge. Daca te gandesti cum sa spargi geamul, geamul nu se sparge.
Simplu, nu? Ei bine, e uimitor cat de multi oameni nu se prind de faza asta.
Actiunea este principalul ingredient al succesului. Daca nu faci nimic, nu se intampla nimic.
Oamenii destepti gandesc prea mult
Prostii actioneaza, desteptii analizeaza.
Daca un prost vrea sa mearga din punctul A in punctul B, o ia tot inainte pe aratura si vede el dupa-aia.
Daca un om destept vrea sa ajunga din punctul A in punctul B, intai face o analiza a traseelor posibile si a situatiilor neprevazute ce pot aparea in cale si isi face planul A, planul B si planul C, de backup.
Daca ii apare un zid in cale?
– O ia prin stanga sau prin dreapta sau face o gaura?
– Trece pe deasupra sau sapa un tunel pe dedesubt?
Daca va fi nevoie de sapat un tunel, cred ca ar trebui sa-si ia la drum o unealta potrivita. Dar care e cea mai buna unealta? De fier sau de lemn? Sa fie usoara si de dimensiuni mici ca sa nu-l incurce la drum sau ceva serios, de performanta?
Dilemele pot continua la nesfarsit, you get the point.
In final se plictiseste si renunta la drum.
Oamenii destepti se plictisesc repede
Un prost are o idee odata la 20 ani, de exemplu sa dea cartofi prajiti gratis in fiecare miercuri la shaormeria lui, si se tine de ea inca 20 ani.
Paradoxal sau nu, exact asa se construieste un brand, prin consecventa.
Oamenii destepti nu sunt consecventi, nu sunt perseverenti, au foarte multe idei si vor sa le incerce pe toate, trec de la una la alta in timp scurt, fara sa le dea timp sa se dezvolte.
Din cauza ca au atat de multe idei, nu au rabdare sa mearga cu una pana la capat, la prima poticnire isi zic, asta e, am esuat cu asta, mai am alte 400 de idei, una o sa mearga. Si renunta la ideea actuala si incearca alta.
Oamenii destepti se intreaba „ce as mai putea face, ce idee ar mai fi buna, ce sa mai incerc?” in loc sa se intrebe „ce am facut si a functionat ca sa repet?”.
Oamenii destepti vor sa schimbe lumea
Cea mai mare prostie de idee pe care o poti avea.
Universul are 13 miliarde de ani. Tu cati ani ai? 18, 23, 27?
Ce te face sa crezi ca tu poti schimba felul in care functioneaza Universul? Ce te face sa crezi ca tu poti schimba natura umana?
Pe bune, crezi ca n-au mai incercat si alte zeci de milioane de oameni de-a lungul multor generatii inaintea ta, crezi ca tu esti cel mai destept, singurul care si-a dat seama ca e o problema in Univers si trebuie rezolvata?
Si cum crezi tu ca poti realiza schimbarea asta?
Stiu, hai sa stam la o terasa, la o bere, si sa combatem, sa discutam aprins, sa ne avantam in polemici si dezbateri.
Sigur Universul o sa vada si o se schimbe singur cand aude argumentatia noastra extrem de logica.
Noutati de ultima ora – the Universe doesn’t give a fuck about you.
Oamenii destepti lupta cu sistemul
O, da!
Din aceeasi categorie cu schimbatul lumii e si lupta cu sistemul. Sistemul e rau, sistemul e asa si pe dincolo, bla bla bla…
Ce e sistemul? Pai, nu stiu, e o conspiratie, sunt corporatiile care ne baga consumerismul pe gat si vor sa ne controleze, e Matrix-ul care de indobitoceste.
Zici?
Pai nu te obliga nimeni sa ai ultimul smartphone, acces la internet, sa faci cumparaturi la supermarket.
Ti se pare usor sa faci un arc si sa vanezi un mistret apoi sa-l belesti cu un cutit facut tot de tine dintr-o piatra ascutita?
Este padure in Romania cacalau. La naiba, poti sa vopsesti si copacii in albastru si sa zici ca esti in Avatar, daca vrei.
Matrix?
Scopul nu este sa IESI din Matrix. Afara din Matrix e ca in padure, mananci noroi si te imbraci in zdrente.
Scopul este sa intelegi cum functioneaza Matrix-ul si sa folosesti asta in interesul tau. Sa iti faci viata cat mai buna in Matrix.
Oamenii destepti sunt socialisti
Asta nu e o surpriza ci mai degraba un efect firesc. Oamenii destepti fac multa scoala iar scoala iti implanteaza idei socialiste in cap.
Idei precum taxarea averilor prea mari, luatul de la bogati si datul la saraci, etc…
In esenta, oamenii destepti vor sa-i ajute/sa-i salveze pe cei napastuiti de soarta insa cu toata inteligenta lor nu-si dau seama ca fac exact contrariul.
Daca pedepsesti oamenii eficienti si productivi, luandu-le banii munciti, si incurajezi oamenii lipsiti de initiativa, dandu-le bani degeaba, pur si simplu ii condamni pe toti in mod egal la saracie.
E ca si cum ai imparti o singura pizza in felii cat mai mici, ca sa ajunga la toata lumea, in loc sa stimulezi oamenii capabili sa produca mai multa pizza.
Daca vrei bani si bunastare trebuie sa incetezi sa mai fii impotriva oamenilor bogati si sa nu-i mai consideri dusmani.
E ca si cum visul tau ar fi sa fii fotbalist dar nu poti sa suporti fotbalul.
Sigur, succesul nu inseamna neparat bani dar o gramada de lucruri se reduc la bani daca stai sa te gandesti bine.
Oamenii destepti refuza realitatea
Asta e legata tot de ideile precedente, de lupta impotriva sistemului, de incercarea de a schimba lumea in mai bine.
Oamenii nu accepta ca nu exista „ar trebui sa fie”, „merita”, „ar merita”, etc… ci exista doar ESTE.
Fiecare argumentatie pe care am auzit-o de la oameni destepti contine cate un verb din cele de mai sus:
- n-ar trebui sa aiba profituri atat de mari
- nu merita sa aiba salariu asa mic
- ar trebui sa faca statul …
- ar trebui, ar merita, ar, ar ,ar …
Realitatea e in felul urmator: cerul e albastru, iarba e verde.
Cerului nu-i pasa ca tu crezi ca ar trebui sa fie roz, pentru ca asa ti-ar conveni tie, un cer roz, sau pentru ca asa crezi tu ca ar fi mai bine.
Iarba nu da doi bani pe parerea ta, ca ai tu chef ca firul de iarba sa stea inclinat pe dreapta, ca asa e mai bine pentru toti oamenii.
Poti sa ai cea mai solida argumentatie logica pe care o poate scoate mintea ta de om inteligent, NU CONTEAZA.
Realitatea este alta, si realitatea nu se schimba doar pentru ca tie nu-ti convine.
Accepta realitatea si adapteaza-te in loc sa lupti ideologic impotriva ei! Nu poti schimba natura umana. Nu poti controla ce fac si ce gandesc alti oameni, tot timpul „ar trebui” ca ceva sa fie altfel. Dar n-o sa fie.
Efectul Dunning-Kruger
Unskilled individuals suffer from illusory superiority, mistakenly rating their ability much higher than average.
Wikipedia
Asta in timp ce oamenii destepti fac exact invers, se autoevalueaza mai jos decat sunt, se vand pe bani putini si nu au incredere in propriile capacitati, sunt ezitanti si in final renunta de-a dreptul.
In aceeasi nota cu Dunning-Kruger…
Oamenilor destepti le e frica de judecata celorlalti
Imagineaza-ti ca stai pe buda si iti faci linistit nevoile. Inchizi ochii o fractiune de secunda si clipesti.
Cand ii deschizi esti pe o scena, cu toate reflectoarele indreptate spre tine si lumea te arata cu degetul si rade.
Cam asta isi inchipuie oamenii destepti ca se intampla atunci cand trebuie sa isi afiseze sau sa-si promoveze munca sau ideile.
Stiu designeri care evita de ani de zile sa-si faca un site pe care sa-si expuna lucrarile crezand ca nu sunt destul de bune pentru a le arata lumii.
Sau oameni care refuza niste oportunitati de a face bani pentru ca au impresia eronata ca serviciile lor s-ar putea sa-i dezamageasca pe clienti, ca poate nu sunt chiar atat de bune pentru a cere bani pentru ele.
Oamenii destepti sunt romantici
Li se inoculeaza din scoala ideea ca saracia e plina de romantism si boem: pictori saraci, poeti saraci, artistii adevarati sunt saraci.
Adica oamenii inteligenti si capabili sa gandesca si sa creeze sunt deasupra ideilor de bani si avere, sunt superiori moral.
Astfel, si ei la randul lor resping ideea de bani pentru a se alatura grupului, pentru a simti ca apartin acestei elite intelectuale care e deasupra notiunilor pamantesti de avere.
Oamenii destepti n-au tupeu
Daca ingredientul principal al succesului e actiunea, tupeul vine imediat pe locul 2.
Cele mai multe confruntari se castiga cu tupeu, nu cu dreptate sau logica argumentativa.
Din nou, asta e o realitate pe care trebuie s-o accepti. Asa functioneaza lumea in care traim.
Incearca un test, du-te la magazinul de la colt si cumpara un pachet de biscuiti. Iesi afara, deschide pachetul, mananca 3 biscuiti apoi intoarce-te in magazin nervos si cere banii inapoi.
Iti garantez ca in 95% din cazuri tupeul, tonul ridicat, nervozitatea si amenintarile cu Protectia Consumatorului o sa iti aduca inapoi banii in buzunar.
Asta nu inseamna ca ar trebui sa fii nesimtit ci doar sa intelegi un lucru simplu: faci x, obtii y – stai bosumflat si te plangi, nu obtii nimic.
Oamenii destepti sunt prea corecti, prea modesti, prea timizi, prea cu bun simt, prea la locul lor – fara curaj, fara tupeu, fara initiativa, cautand mereu un loc caldut de munca la stat, acolo unde nu trebuie sa dovedesti nimic ci trebuie doar sa scrie pe hartie ca esti, ca stii, ca etc…
Sau se plafoneaza in tot felul de joburi low-level, fara stres, fara responsabilitate, pana la pensie. Si traiesc cu impresia ca merita mai mult, ca sunt superiori, ca sunt speciali, pentru simplul fapt ca sunt mai inteligenti decat altii, fara insa sa preia vreodata initiativa si sa faca efectiv ceva.
Oamenii destepti nu vor sa aiba succes si nici bani
Sigur, e alegerea lor. Pe mine nu ma deranjeaza.
Dar daca zici ca nu vrei bani, ca nu asta conteaza, ca sunt lucruri mai importante, atunci de ce te mai plangi ca altii au prea multi bani si ca nu merita sa-i aiba pentru ca sunt mai prosti decat tine.
Repet, nu poti sa visezi sa fii fotbalist dar in acelasi timp sa urasti fotbalul si pe ceilalti fotbalisti.
Trebuie sa te hotarasti ce vrei de la viata si sa actionezi in directia respectiva cu incredere si curaj.
Comentarii
1.196 de răspunsuri
Nu sunt de acord cu definitia omului destept.
In articol vad ca vorbesti despre:
– oamenii organizati vs oamenii proactivi => proactivitatea castiga
– oameni demotivati vs oameni motivati => motivatia castiga
– oameni visatori vs oameni pragmatici => pragmaticii castiga
Si tot asa anarhisti, socialisti, visatori + cateva frustrari.
Niciunde nu vorbesti de o persoana desteapta… sau definitile noastre sunt diferite.
Articolul e bazat pe oamenii destepti pe care ii cunosc. Oameni capabili sa gandeasca, sa poarte o discutie, sa analizeze abstract o chestie sau doua. Si care se plang ca nu au iar altii mai prosti ca ei au: bani, masini, functii , salarii, etc…
M-am regasit, chiar ai dreptate!
De ce parte te-ai regasit? Ai’ destepti sau ailalti? Nu, nu trebuie sa raspunzi! ;)
Am fost destul de destept toata viata, din pacate.
Va raspund eu care toata viata mi-am cautat cinstit de lucru,astazi l-a tot pasul numai jmecheri cu tupeu obraznic,daca l-a un ageamiu care a avut bani si a deschis un magazin diferit si are angajati si secretara iar el e tamaie si raspunde numai el pe internet-telefon si e afon l-a intrebarile clientilor,halal ROMANIE cu prosti in democratia asta.Da nu inteleg de ce e atata ENGLEZA doar suntem in ROMANIA nu toti stiu s-au au invatat alte limbi,eu am umblat 3 continente ,ma prins revolutia?in GERMANIA dar ca l-a noi nu exista l-a nici o tara din lume,am vazut in BRASOV pe str. toamnei l-a o cooafura pe firma in engleza,mergeam in OFFENBACH GERMANIA pe strada cu o cunostinta si-n fata noastra doua persoane si cand au auzit ca noi vorbeam ROMANESTE au esclamat RUMENIA si au fugit,asta ca sa vedeti ce ne iubesc.Eu am fost un prost de am venit di GERMANIA acasa,in OFFENBACH lucram electronica si castigam ca 4000 de eur astazi,eu o jumatate din viata am dormit in masina am facut sport RALY-URI in timpul comunismului,mergem cu dacile noastre si faceam rezultate bune nu ca astazi se duc blindati cu lovele platite de firme,dar noi am fost multumiti ca puteam iesi peste hotar.Eu am muncit in coopratie,reparam aparate electronice,meseria se invata in scoli dupa ce terminai liceul,astaza toti repara aparate electronice adica le defecteaza si usuca clientul,asta fiindca nu au scoala,debandada curata,asta-i democratia distrugatoare de civilizatie,cine nu a avut comunism nu intelege ca dreptatea si adevarul a fost in comunism,ăn comunism siguranta cetateanului iera sigura,acum m-ai mergi noaptea pe strada ca parte femenina.
voi astia care o faceti pe desteptii,cu ce contribuiti l-a bunastarea poporului ROMAN?
Am plecat din Ro, ca am stat destul 36 de ani.
Darie,din ce spui tu,sigur dai dovada de autofrustrare.
Bine punctat scurt si la subiect. Cateva idei fundamentale care poate face lumina in viata unor oameni care cauta explicatii de ce au materie cenusie si nu reusesc in viata. Filozofii, inteligentii cei care le stiu pe toate si de fapt nu stiu nimic doar isi dau cu parerea si critica , comenteaza si despica firul in patru la cele scrise in acest material.Ei niciodata nu pot impartasii cu daruire, empatie si altruism din ” preaplina” lor experienta de viata. Apreciez ce ati scris si mi a fost de folos.
Am inteles .. in relatiile mele sociale am observat ca oamenii capabili sa poarte o discutie sau sa analizeze abstract nu sunt neaparat pragmatici. Pentru a porni o afacere de exemplu ai nevoie de multe alte lucruri care nu tin de analiza si IQ, lucruri pe care unii oameni (nu neaparat destepti) le-au invatat din experienta lor prin simplul fapt ca au incercat.
Adica exact ce am spus, actiune si reactiune.
Adevarat!
Analiza ta e perfecta pe post de elixir . Acum toti ratatii pot sa justifice de ce nu au reusit : fiindca sint destepti !
exact!
Lung articolul dar superficial, pentru ca scapa din vedere esentialul: sigur ca vezi multi oameni „prosti” care au „reusit”, insa asta se intampla pentru ca „prostii” in total sunt mult mai multi. Adica in societate sunt 90% „prosti” si 10% „destepti”, rata de succes a „prostilor” este de (exemplu) 1 din 10 iar a „desteptilor” este de 3 din 10 si astfel in final vom avea 9% oameni de succes proveniti dintre „prosti” si 3% oameni de succes proveniti dintre „destepti”.
tragi o concluzie bazta pe un exemplu.se poate considera rata de succes invers-e simplu.
dA,CU CE CONTRIBUITI L-A BUNASTAREA ROMAILOR daca sunteti destepti,vorba lui EMINESCU.
Poate ar fi interesant sa precizezi asta la inceput („Articolul e bazat pe oamenii destepti pe care ii cunosc. „). Altfel, si altii ca mine ar putea trage o concluzie gresita si anume ca ai vrut sa alcatuiesti o definitie a omului inteligent si ai sfarsit prin a insira o serie de caracteristici umane care nu sunt mutual exclusive, dar tu le tratezi de parca ar fi. Nu e frumos si nici stiintific sa absolutizezi asa.
Dar, cu aceasta noua informatie, sunt perfect de acord cu multe chestii spuse de tine. Imi place! Bravo!
Ai dreptate. Am lasat multe necunoscute.
Da asa este, si sunt si mai multe decat tu ai zis.. asa ca nu are rost iara sa reactionezi :D
by far… the best article i ever read. period.
Cum ar fi … unele comentarii ale prostilor care cred ca, daca stiu sa scrie … precum si faptul ca in fiecare om destept e si foarte multa prostie. In general ai surprins foarte bine o realitate milenara.
De ce cand cineva isi exprima parerea rau despre cineva(avand motive drepte) ,acesta ii raspunde cu aceiasi moneda?(adica rau,stiind ca a gresit) ca nu e asa, ca el are dreptate sau incerca sa-i explice contrariul, ori intr-un anume fel ca si cum ar gandii : „nu mai zi adevarul ca ma faci sa arat prost in fata celorlalti ,taci si pleaca de aici”. Iar cand o alta persoana te contrazice dar totusi lasa un „Oricum felicitari, Barvo!” ca in cazul de fata, sau doar isi exprima apreciera, doar atunci recunosti sau, doar atunci te exprimi pozitiv , pai de ce? pentru ca e actiune si reactiune? Sau ca nu accepti faptul ca omul mai greseste din cand in cand sau din simplul fapt ca esti mandru. Oricum nu ma refer la ce ai scris tu,asta era doar o recenzie la acel fapt neplacut in care oamenii sunt pusi deseori sa accepte realitatea. Articolul e adevarat, important e ca gandesti bine. Succes in continuare.
bai desteptilor ganditi ca prosti daca nu actionati de aceia este lumea plina de prostii ca ganditi prea mult in loc sa actinati ganditi la variantele proaste si prostia va creste chiar se poate dubla sau tripla articol scris de un tocilar invidia pe cei care se descurca in viata fara carte bagameas pula in articolu vostru de cacat fuck off
Articolul prezinta o confuzie intre termenii „inteligent” si „destept”, ca atare concluziile sint eronate. In plus, articolul contine si tembelisme, de genul „oamenii destepti sint socialisti”. Sa fii socialist in ziua de azi inseamna ca esti chiar prost sadea. Ideea de baza, insa, e adevarata, cei ce stau prea mult pe ginduri sint depasiti de cei ce actioneaza, chiar fara a sta pe ginduri, iar asta cauzeaza mult rau acestei lumi… Aici intervine insa inteligenta: daca unul care stie multe (definind aici pe cel destept) persevereaza si aplica in realitate ceea ce stie, are sanse sa si reuseasca. Acesta este omul inteligent. Apreciez intentia articolului, de-a semnala importanta lui „TRY NOT. DO!”, vorba lui Yoda, insa, repet, concluziile sint inafara realitatii si arata doar ca autorul nu are o experienta de viata care sa-i furnizeze suficiente elemente pentru a intelege el insusi ceea ce pare ca vrea sa spuna aici.
Foarte bine punctat LUCIAN+FLORESCU. Sunt de acord cu tine. Articolul e foarte superficial si eronat. Daca articolul descrie foarte bine oamenii „destepti” pe care i-ai intalnit, atunci e timpul sa schimbi mediul si sa calatoresti mai mult. Vei intalni oameni cu adevarat destepti ce au initiativa si nu sunt lenesi sau lichele. Probabil persoanele din jurul tau („Autorule”) sunt doar niste lichele care au fost educate cu idee ca daca esti destept ti se cuvine totul si nu mai trebuie sa faci muncesti pentru ca vei reusi. Cel mai inteligent om de pe pamant nu va reusi nimic in viata daca este lenes si lichea. Articolul descrie foarte bine pe cei care se cred, si poate chiar sunt, destepti, dar sunt lenesi. Schimba titlu cu „De ce oameni lensi esueaza si cei care muncesc si au initiativa pana la urma reusesc in viata”
si autorul chiar a tratat despre cei ce analizeaza prea mult, daca intelegi unde bat.
Chestiunea nu este prostia, intelepciunea sau inteligenta, totdeauna cind imperativul existentei perpetuue are emblema de ,,SIMT DE OM”, SIMT CARE NICIODATA NU S-A PROSTIT CA NU ESTE OM DE ,,NEANTERTHAL SAU DE CROMAGNION”.
Oamenii destepti sunt intotdeauna ridiculizati tot de catre oameni destepti. Prostii isi vad de treaba lor. Cand e vorba de facut rau sau de „luat fata” altora, prostii sunt mult mai uniti decat desteptii. Un sef destept care are un subaltern destept cauta sa scape de el de frica sa nu-i ia locul. Un sef prost cu un subaltern destept cauta sa si-l faca egal, aliat. Daca ai un sef prost, de ce continua sa ramana in functie? Pentru ca mereu se gasesc alti prosti care sa-l pupe in cur si sa-i laude „inteligenta”. Cei destepti nu se umilesc astfel, nu se prostitueaza intelectual, doar ca sa capete o marire de salariu, o zi libera etc. In schimb isi macina zilele si nervii intrun orgoliu prostesc! Cati destepti ati vazut la un loc si sa le mearga bine impreuna? Cati prosti sunt la un loc si ne conduc pe noi toti? E de ajuns sa iei un partid politic, oricare, sa vezi cata prostie zace in el, si totusi sa aiba si pianea si cutitul in mana!
Cu partidele politice ai dreptate… prostie la superlativ. Intr-o oarecare masura ai dreptate si cu intreabrea „Cati destepti ati vazut la un loc si sa le mearga bine impreuna?”. Adevarul este ca unul pe care-l duce capu va avea intotdeauna o parere si o opinie personala (de cele mai multe ori diferita de a celorlalti), pe cand prostii pot fi manipulati in asa fel incat sa gandeasca si sa actioneze dupa dorintele unuia sau altuia.
Cat despre parerea autorului acestui articol ca oamenii destepti se plang si nu au bani nu cred ca este una corecta. Din contra. Diferenta intre un prost si un destept este ca prostu are o afacere care ii merge (vezi Gigi Becali :)) ) pe cand unul destept are mai multe afaceri, in mai multe domenii care ii merg mult mai bine si sunt mult mai sigure decat singura afacere a prostului.
“Cati destepti ati vazut la un loc si sa le mearga bine impreuna?”. – Look @ APPLE ? GOOGLE ? si exemple sunt milioane probabil ?!
E greu de crezut ca in Apple sunt 12.000 de angajati prosti :)
Dupa mine cei ” destepti” care vor sa scape de ceilalti ”destepti” sunt in realitate prosti, pentru ca un om cu adevarat destept ar intelege faptul ca ar fi mai bine daca ei doi ar lucra inpreunda decat sa fie in conflicte mereu.
Am I right?
Cu siguranta ai dreptate. De obicei aceste conflicte au loc intre „desteptii” tineri dornici sa demonstreze de ce sunt in stare dar din pacate sunt „potoliti” din avantul lor de catre „desteptii btrani” ce se oglindesc in cei tineri(binenteles in urma cu ceva ani). Orgoliile sunt mari….
ei da si prostu’ cu aroganta lui la fel ca desteptu’ au un soi de aroganta in ei nu toti doar unii care nu ii ajuta cand vor sa relationeze ..totusi e bine sa stii sa vorbesti cu omul indiferent ca e prost ori ba nu fi arogant chiar daca inlauntrul tau vrei sa schimbi lumea si mai stiu eu ce ca poate nu iti place unghiile roz a lu’ tanti ce vinde tigari mai ieftine..si mai stiu ce n si ceva mai multe cazuri!
Intelepciunea toata e de la Dumnezeu, noi doar ne vrem destepti, si cind ne credem, ne-am atins limita si cum totul e miscator, incet incet noi cu toata desteptaciunea noastra vom fi vazuti de prosti de cei ce ne vor intrece; aici nu e sfirsit, fiecare destept va deveni prostul cuiva, :(
Da,doi destepti ar trbui sa se asocoeze.
hmm.ie un balans in lumea asta pe care daca nu ne unim totii,indiferent ca ie prost sau destept nu facem nimic,in primul rand tre sa se elimine coruptia si sa se aplice dreptatea,da ce facem cautam perfectiunea pe pamant ?Nu cred? suntem in stare sau cine ie?parerea mea ce-i tari ii v-or domina pe ce-i slabi tot timpul si sansele nu vor fii niciodata eglale ca asa ie peste tot
R.I.P limba română, ”IE un balans” ,”IE prost” …este, e …
Abia acum a vorbit un om destept:)
Eu stiu ceva de un grup de savanti care au disparut cu tot cu avion, acum ceva ani. Inca nu se stie ce fel de prosti i-au deturnat. Treceau oceanul cu destinatia Helsinki, sau ceva de genu, unde urma sa puna in discutie o inventie inteligenta. Concluzie, intre atatia prosti este periculos sa te asociezi cu un alt inteligent.
Minunat comentariu!
Da,eu nu am fost salariat ca sa primesc bani sa treaca luna si cineva sami dea bani,eu am muncit in cooperativa si l-a 100lei manopera primeam 24 lei din care plateam impozit si cas,nu avem delucru primea 0 lei,deci in cooperativa ieram particularii de astazi,in cooperatie iera dreptate si adevar,cat munceai atata luai,astazi cand am vrut sa angazez a spus cat ii dau,am zis castigi cat produci si nu a vrut,deci capitalismu fabrica chiulai.in COMUNISM ierau tarife pentru reparatia unui Tv.,astazi esti jacmanit si te baga l-a cheltueli mari ajunge de platesti o jumatate de Tv.,astazi unde faci reclamatie cred ca l-a tribunal,in timpul comunismului se face l-a seful institutiei.Am un exemplu de circulatie,am iesit dela molu din ghimbav pe drum cu sen unic,arat ca pe sens unic nu se depaseste pe dreapta eu dupa ce am iesit pe poarta am inceput sa ma aliniez pe banda de langa acostament din dreapta si l-a un momendat unul m-a depasit pe dreapta si l-a iesire am fost acrosat,am ajuns l-a politia di GHIMBAV si politaiu de serviciu mi a fabricat ca eu sunt vinovat s-a dus l-a mol si a venit cu poze fabricate ca sa ma scoata vinovat in cazul de fata trebuea sa dau in judecata pe agendu constator,eu am gasit de cuvinta sa dau examen fiindca am ajuns l-a concluzia ca dac ma judec cu politia nu voi avea succes,am depus actele l-a politie si am dat examen.MA prins revolutia in germania,in GERMANIA legea e lege.
Dl. GOLOGAN,
Retineti urmatorul sfat:
– nu tot ce nu ne convine este si un neadevar ;
– nu in toate situatiile parererea noastra este si corecta % ;
– nu toti cei care ne contrazic sunt si corupti.
Poate ca este bine sa te sfatuiesti si cu un „batran”.
Articolul tău este bun şi perfect valabil în RO, unde din păcate cam aşa se întâmplă. Sistemul nostru de valori s-a răsturnat în favoarea PROŞTILOR care pot umple toate categoriile NON VALOARE ce au ca scop propria persoană în DETRIMENTUL CELORLALŢI, fără scrupule.
ACTIUNEA de care vorbesti, este îmbrăţişată de PROŞTI pentru că AICI sunt alte REGULI, nu se cere VALOARE. Este legea simplă a PROSTULUI care îţi fură ţie BMW-ul!
NU aceasta este direcţia NORMALĂ a evoluţiei!
Însă lumea, din păcate, în general, cam în această direcţie se mişcă.
Nu este însă valabil şi în alte societăţi unde sistemul de VALORI este incă nedetronat. Acolo, PROŞTII CERŞESC, nu reuşesc!
So, please survives !
Sunt perfect de acord, ca aceasta situatie, in care prostii reusesc si desteptii esuaza este in Romania, dar si in alte tari post-socialiste. Vorbesc de experienta proprie, am trait multi ani in tarile post-socialiste, si acum lucrez intr-o tara europeana de west. Aici nu au cum sa ajunga prostii in conducere, si inteleptii nu sunt dati uitarii…sunt oameni care conduc tara, afaceri, firme mari si de aceea este un nivel de trai inalt.
Ai perfecta dreptate !!! ” Sic transit gloria mundi „. Sa inteleaga prostii ce am vrut sa zic …
Nu este un aparat de masura, care sa massoare prostia sau desteptaciunea.
Aparatul de masuta este unul singur, Rezultatele
excelent blog pt natura psihologica a oamenilor. Multumesc pt ce ai scris.
Mersi.
Drăguțule, dacă ești așa … analitic, vezi te rog, din ce categorie face parte Bill Gates, și răspunde-mi și mie!
Bill Gates face parte din categoria oamenilor care NU traiesc in Romania.
Omule, ai spus suficient in articol. De ce te mai obosesti sa raspunzi la comentarii? „Omul ” a spus ca o idee fie ea buna sau rea, venita de la un prost sau de la un destept, nu valoreaza nimic daca nu e pusa in aplicare. Scurt si succint! Toti cei care au succes actioneaza… indiferent daca sunt prosti sau destepti… toti ceilalti se plang.
Asa e, asta e ideea principala dar unii oameni au nevoie de explicatii suplimentare.
Super tare comentariul tau!
Dar ati omis sa spuneti ca prosti au mult tupeu,de aceia actioneaza primii.Cei destepti sint mai timizi,si isi pun intrebarea ,ce o sa zica lumea cum o sa ii judece. Un destept isi va cauta mereu prieteni mai destepti ca el sa aiba de unde invata ,pe cind un prost mai mai slabi sa poata fi el seful.
Daca ce spui tu corespunde realitatii,nu crezi ca in societate este mult mai avantajos sa fii prost?
Esti super dragut, Andrei;)
Multumesc. :)
Cine a citit articolul tau poate trage o singura concluzie :traiesti in românia …Tu ar trebui sa stii un singur lucru fundamental ,nu te limita la un ţigan cu o firma de taxi si cu un lant lant la gat,nu te limita la un manelist care aruncă cu banii ,sau la un prost care e in top 100 al milionarilor pentru ca au furat tara.Trebuie sa stii ca universul cum spui tu a fost schimbat ca daca nu acum traiai ca in evul mediu daca erau toti prosti si nu se năştea din cand in cand cate o minte iluminata,au fost oameni care au schimbat omenirea de continuu,au evoluat,au descoperit lucruri noi astazi indispensabile ,filosofi,astronauti,matematicieni,inventatori,medici,cercetatori,lumea nu sa creat cu o shaormerie .progresul nostru al omenirii,il datorăm unor minţi strălucite,unor oameni deştepţi,daca nu erau ei mancai carne crudă vanata pe întuneric intro colibă
Poate ar fi nevoie sa citesti si explicatia articolului, e un link la finalul articolului.
Dar ai zis oameni inteligenti, nu destepti ! :|
E mare diferenta intre inteligent si destept, chiar daca unii nu fac diferenta, sa stii ca este .
DEX-ul zice ca nu e.
inteligenta e nativa
eu ma consider o persoana destul de inteligenta in schimb sunt destul de prost
Inteligentii fac parte din oamenii destepti. Si nu cred ca-i vreun fel de diferenta intre ei.
Atata timp cat lumea-i alcatuita din 10 % oameni destepti si restul oameni prosti, gandeste-te inteligenta mica, tu din care categorie faci parte…?!
Indiferent de ce zice DEX-ul(nu am verificat), pentru mine a fi destept inseamna a cunoaste, pe cand a fi inteligent inseamna a-ti merge mintea, adica a retine repede, a fi creativ, ingenios, a fi curajos, rapid in reactie si asa mai departe.
O persoana poate sa fie foarte desteapta (sa stie multe) insa sa-i lipseasca inteligenta emotionala care poate actiona ca o piedica in mediul social. Sunt politicieni destepti si inteligenti (inteligenta emotionala) care mint cu o lejeritate iesita din comun. Inteligenta din punctul meu de vedere este mai complexa.
Inteligenta alimenteaza desteptaciunea si invers, dar pana la un punct.
Alex, aceeasi parere o am si eu. Cred ca notiunile de destept si inteligent au fost fortate ca sinonime iar eu am impresia ca ne trebuie amandoua sa descrie doua grupuri de persoane, desteptii si inteligentii. Poti sa fii inteligent dar needucat(mult geniu dar putine ingrediente pentru a creea ceva complex) , poti sa fii destept(educat) dar nu inteligent(multe ingrediente dar putin geniu pentru a le combina in ceva complex) evident poti sa fii si destept si inteligent(as denumi pe acestia intelepti)ori nici una nici alta(retardat) si asa cred ca se explica diferenta uriasa dintre oameni la acest capitol.
La descrierea lui Andrei Chirea e clar ca devine dificil de detaliat deoarece generalizeaza cu „destepti” vs „prosti” As spune ca categoriile cele mai apropiate de desteptii descrisi de el ar fi un procent majoritar de inteligenti si restul destepti si inteligenti, cei care sunt si destepti si inteligenti reusesc totusi sa-si impuna viziunile, ideile sau sa-si atinga telurile cu succes ca daca nu ei atunci cine? Dar daca ne gandim e interesant ca cine este peste medie la inteligenta si educatie este automat in minoritate, ca de aia este peste medie. Daca este in minoritate atunci nu traieste in lumea lui ci in lumea majoritatii si de aici automat apare fenomenul descris de Andrei. Nu mai intru in detalii ca a descris bine el. Cum ar fi de exemplu ca se plange foarte mult,critica, identifica probleme, e clar deoarece ar vrea sa fie inconjurat de oameni ca el dar este greu si in realitate traieste intr-un mediu croit pentru medie iar asta evident ii provoaca frustrare.E de mentionat ca argumentand mult nu este neaparat convingerea audientei decat in mica parte, principala functie este de meditatie. Vorbind cu cineva, chiar daca nu are interes pentru ce are de spus, i-l ajuta pe el insusi sa intelega subiectul mai bine. Lipsa de initiativa se explica nu neaparat prin dubii si planuiri complicate cat eu as zice prin faptul ca golurile societatii sunt croite tot pentru medie nu pentru exceptii. Adica ce e considerat o realizare pentru majoritate intotdeauna este o realizare si pentru cei mai luminati si automat ambitia de a ajunge acolo este mai slaba. Vorba aceea „omul ambitios muta si muntii din loc dar cel intelept i-i lasa acolo unde sunt” Sunt sigur ca daca cineva mai luminat are oportunitatea sa atinga ceva ce e important pentru el va deveni foarte ambitios dar aceste oportunitati vor aparea mai rar deoarece societatea este scroita pentru medie nu pentru exceptii. Cineva mai ignorat are mult mai putine principii adica mai putine reguli dupa care constiinta lui functioneaza si vede mai putine obstacole, repercursiuni, ceea ce-i faciliteaza drumul catre tinta. E mult mai simplu daca nu tii cont de nimic cand i-ti manifesti ambitia. De alt fel sa nu confundam realizarile cu fericirea. Cineva inteligent ori destept poate fi destul de des nefericit pe cand sunt singur ca inteleptii nu numai ca au cea mai mare probabilitate sa-si atinga telurile deci sa fie mai fericiti si nu numai dar aplica si mult mai bine metoda de a trisa, adica, daca totusi nu reuseste sa-si atinga unele teluri le va cobora la nivelul la care le poate ajunge castigand fericire in ambele situatii.
Andrei, stii ce e dureros? Ca la noi in tara castiga nu neaparat prostii, ci tupeistii, golanii, cei fara constiinta si principii, iar desteptii se plang si permit lucrul acesta.
Daca nu te recunosti in aceasta definitie este logic sa nu fii de acord cu ea.
Am vazut suficieti prosti care au ajuns bine . Si ma referi la o parte din colegii retardati care abia treceau clasa. Unii dintre ei sunt bine pentru ca povin din familii bogate , alti au facut lucruri ilegale si au multi bani, unii au intrat in politica si au funcii bune la stat.
De ce nu va uitati la geniile noatre ? Care au murit ? Cum a murit Mihai Eminescu ? Cu a murit Justin Capra ?
Chiar bine ai spus Carmen , este scenariul cel mai potrivit societatii noastre in care traim si asta pentru din pacae suntem condusi de acei tupeisi nesimtiti si prosti
Oamenii destepti nu sunt socialisti, anarhisti, ecoteroristi, etc….. aceia sunt oamenii cat de cat educati, destul de prostuti, de aceea si evident frustrati si care se cred foarte destepti
Tu te consideri un om destept?
Da.
Se pare ca nu ai fost destul de destept fiindca vezi lucrurile intr-un mod foarte simplist . La tine nu exista decit alb si negru .In realitate sint mii de nuante de grii .Spui ca inteligentii analizeaza , si tu ai vrut sa faci o analiza , dar care este de nivelul clasei a doua primara . Dar continua si poate o sa descoperi ca in afara de destepti si prosti sint si citeva miliarde de oameni care nu apartin de nici una din cele doua categorii .
Atat „inteligent” cat si „prost” sunt niste etichete subiective, am mai explicat asta – https://andreichira.ro/o-explicatie-pentru-intelectualii-ofensati/
Da aspune alb si negru e sput totul.
GRI,in intelesul popular inseamna „spalacit”,asa cum cred ca este si gadirea ta.
Singurul lucru la care te-as contrazice ar fi faptul ca prostia si inteligenta sunt doua notiuni foarte relative….de ce e unul prost si altul destept? Doar ca unu gandeste mai abstract si vorbeste mai bine..dar in acelasi timp nu reuseste sa se integreze social sau sa produca ceva in jocul societatii…eu am ajuns la concluzia..ca atunci cand pun pe cineva in inferioritate cu gandul…defapt ma pun pe mine.numai bine
Bună!E ceva mai mult adevăr în articolul tău.Am înțeles ce vrei să spui,am înțeles ideea,și ai mare dreptate.Foarte mare dreptate,perfect de acord cu tine,însă există un mare ,,DAR,,cum spune o prietenă de-a mea,ca în orice,de altfel.Anumiți oameni deștepți au schimbat lumea,căci dacă nu rămâneam în epoca primitivă.Sunt oameni care s-au luptat și cu sistemul,și au câștigat și acum și în istorie.Avem acces la numite lucruri,cum ar tehnologia înaltă,etc.datorită oamenilor deștepți.În nici un caz,datorită Danielei Crudu.Nu condamn nici aceste așa zise persoane care au obținut maximum de profit de la un sistem,cu un efort minim.Asta e,au știut să se descurce,însă să nu uităm că datorită oamenilor deștepți și oamenilor care au luptat cu sitemul avem azi o lume mai civilizată,poate mai bună,nu știu,depinde de percepția fiecăruia și de modul de interpretare al fiecăruia.Poate pentru acei oameni,care au stat în laboratoare zi și noapte,au făcut fel și fel de cercetări,asta a însemnat succes.Să nu uităm că ei sunt pomeniți și azi,deși au inventat becul(ca de ex.),acum mult timp în urmă.Nu poți să spui că nu ai nevoie de oameni deștepți.Vrei să faci un pod mare peste Dunăre.Ai nevoie de specialiști pentru acest lucru?Ai și încă mult.Vrei să îți construiești o casă?Ai nevoie de un proiectant,de un designer,de un arhitect,etc.etc,ca să fie casa ok.Ai,că dacă nu s-ar face niște calcule ok și lucruri,în câteva ore ar cădea casa pe tine.Problema este că s-au promovat non-valorile.Sunt și au fost destui oameni care s-au luptat cu sistemele de-a lungul timpului și lumea s-a schimbat.Eu una pe problemele pe care le am avut eu cu sistemul,am câștigat.Bineînțeles că a fost necesar tupeu și acțiune.Lupt și acum cu ce nu-mi convine și nu consider corect.În prima fază încerc cu vorbă bună,nefiind o fire conflictuală,dacă nu recurg la amenințări,la tupeu,și-mi cer drepturile.Și într-adevăr tupeul ține la români,însă am fost și în străinătate,am lucrat acolo.Lucrurile nu se compară.Că nici un sistem din lume nu e perfect,de acord,poate nu va fi niciodată,însă prin alte țări lucrurile stau puțin altfel.Dacă nu erau oameni care să lupte cu sistemul,aveam sclavi și azi,teroriștii ne exterminau pe toți:)).Dacă nu erau oameni deștepți,al căror vis a fost să creeze medicamente care să-ți aline durerile,de ex.,etc.etc.ne durea capul non-stop.::)).Pentru ei acest lucru a însemnat succesul,acesta a fost țelul lor în viață,a fost visul lor.Au avut o idee,au pus-o în practică,au lucrat ani de zile la ea,și au reușit.Visul,țelul lor în viață nu a fost să aibă BMW,ci să facă ceva util pentru societate,poate să rămână în istorie,asta au simțit,ăsta a fost rolul lor în viață.Nu cred că i-a stimulat banii,pentru că își petreceau majoritatea timpului cercetând în laboratoare,așa că nici nu prea aveau pe ce să-i cheltuie,ei fiind focusați pe ideea lor.Motivația lui Ahile,din filmul Troia,pt. participa la război,alături de cei ce i-au propus,a fost pentru că va rămâne în istorie,iar lumea îl va pomenii și peste mii de ani.Altă motivație nu a avut.Replica a fost că decât să ducă o viață searbădă,mai bine în istorie.Eu nu am nimic cu non-valorile,dar am cu cei care le promovează.Iar Universul nu mai funcționează la fel ca acum 13 miliarde de ani,cerul nu e întotdeauna albastru,plus că au apărut trandafiri negri,movi,etc.În scurt timp s-ar putea ca omul să modifice și culoarea ierbii.::)).S-ar putea chiar să existe produsul care să schimbe culoarea ierbii,însă nu înțeleg de ce o preferă încă verde.Cred,că plantele pot fi modificate genetic::)).Ideea e că există un mare DAR,așa cum spune prietena mea,dacă oamenii deștepți nu vor începe să acționeze și în România,e vai de noi.Tot proștii o să ne conducă,și o să ne conducă prost și asta numai din vina noastră,că nu preferăm să ieșim din zona de confort.Eu îi înțeleg că nu-și mai găsesc locul,că sunt scârbiți de ceea ce s-a întâmplat și se întâmplă în România,dar nici așa nu se mai poate,trebuie să schimbăm ceva.Felicitări pentru articol!Mă regăsesc în toate situațiile și când acționez,și când am tupeu,și când prefer să stau în zona mea de confort.::)),mai ales.În ultima vreme,asta mi-ar plăcea cel mai mult cel mai mult.
Buna, ma numesc Cristina si daca nu te superi as avea ceva de zis.
E vorba de autosabotare in multe dintre cazurile intalnite, diferenta facand.o la nivel national ( pt ca vbim de Tara noastra) nesansa dezinteresul lenea si lipsa ambitiei
Cand vorbim de oameni cu o anume inteligenta sau cu o inteligenta in curs de dezvoltare trebuie sa stim ca aceasta vine ajutata de experienta si nu numai in urma unor studii
Nesimtirea despre care toata lumea se plange vine in urma lipsei de disciplina si nu ajuta chiar daca ejti destept email vba de diplomatie
Este un punct de vedere prin urmare o concluzie a ta ,nu este gresita,
Nu ma supar deloc. Asta e un website unde iti poti spune parerea liber, chiar daca e contrara cu cea a proprietarului. :)
Niciodata nu m am dat in vant dupa blog-uri, si nici acuma nu ma dau, pur si simplu nu imi plac acele ‘compozitii’ ultra subiective si ipocrite, poate faptul ca ma regasesc amplifica simpatia mea pentru acest articol. Felicitarii , foarte bun articolul, din pacate asa este, si ar mai fi niste completari pe care si eu le-am descoperit de a lungul timpului, dar poate alta data le voi scrie.
Mersi.
Înseamnă ce nu erau destul de deștepți . Un om deștept din punctul meu de vedere ar trebui sa și dea seama de toate cele prezentate mai sus și sa se plieze pe orice situație …mai exact un om deștept știe când sa fie prost
Sa nu confundam desteptaciunea cu smecheria. Mai repede cred ca un smecher prost intuieste de multe ori cand o poate face pe desteptul.
SUPER! M-am regasit in articolul asta. La ce categorie?
La destepti=prosti…..:)
Andrei m-am regasit in articolul tau! Desi cu unele idei nu sunt de acord, per ansamblu ai dreptate!
Am gasit intamplator acest articol, care-mi pare util multor oameni deosebiti…Nu este neaparat util celor deosebiti si luminati, care nu au nici o problema cu prostii, cu bogații ori cu altii. Acelor inteligenti care au ajuns/ales pur si simplu sa „existe constient”, fericiți și iubitori, care-si urmeaza misiunea indiferent de anvergura, fără nici un resentiment ori frustrare
A fi om destept, in acceptul tau, e o notiune ce e reduce la pragmatism. Pentru mine oamenii destepti reprezinta valoare gandirii, nu succesul financiar si social. Un om destept este acea persoana cu inteligenta mult peste medie, care spune lumii adevarurile pe care acesteia nu-i place sa le auda, oameni care au conceput si creat tot ceea ce prostimea a considerat initial „nebunie”.
Nu-i numi oameni destepti pe ciumpalacii pe care-i cunosti si care fac parte din anturajul tau.
„Fii om de valoare, nu neaparat om de succes!”, a cugetat Einstein.
Draga, autorule, in articolul tau faci o confuzie dezolant de mare.
E si normal. Tocmai vorbeai de desteptii „in formare”…
Orice om învins se consolează gindindu-se că a avut ghinion și învingătorul noroc, niciodată prostul nu învinge dar este fudul și cu siguranță este prost dacă își propune să spargă geamul cu gindul daca este deștept și vrea să spargă un geam găsește metode adecvate
Omule nu stii ce inseamna destept
Salut Andrei. Oare nu este o definiție prea măreață pentru un om care nu-și atinge scopurile? Subscriu lui Bogdan
Un om care gândește și interpretează este un bun analist
Un om care citește este un om cult
Articolul este bun în esență însă trebuie să diversifici mai mult termenii
Cred că pentru a fi deștept trebuie să ai de fapt un COCKTAIL din mai multe calități dar și defecte (toate la un loc în cantități nedeterminate ), dar care toate trebuie să te ducă LA CAPĂT către scopul tău adică :
Îți trebuie să ai cultură, putere de analiză, inconștiență (care poate fi un defect, însă în anumite cantități poate să-ți dea boostul pentru a te îndrepta în direcția dorită inconștient neținând cont de obstacole), echilibru financiar, ambiție, încredere în sine, optimism, curaj și bineînțeles ACȚIUNE. Oamenii nu prea acționează. Nu vor să pornească motorul. Unii au benzină dar nu dau cheie, unii dau cheie dar nu au benzină, Etc și etc variante. Dacă nu ai tot cocktail-ul finalul va fi întotdeauna același, PIERDERE, pentru că câștigătorii au TOATE INGREDIENTELE COCKTAIL-ULUI. Oricare din COLA, ROM SAU LIME îți lipsește din ingrediente, cocktail-ul nu se mai numește CUBA LIBRE.
La finalul finalului când un om ȘI-A ATINS SCOPURILE , acesta a fost însă un om DEȘTEPT
Așa-i, am și explicat într-un articol cum e cu definirea termenilor.
Cristiane,te rog sa ma ierti ca ma bag ca muca-n …. calului in discutia voastra,dar mi-a placut foarte mult finalul postarii tale,desi este,in buna parte,in contradictie cu ingredientele COCKTAILULUI tau. Esti intradevar DESTEPT (chiar daca unii carcotasii te pot considera tupeist sau smecher),daca-ti ATINGI SCOPUL.
Coluche,un francez sugubat spunea:”Stiti ce este prostia? Inchipuiti-va o plaje,soarele,un whisky cu ghiata si multe fete frumoase in jurul tau…ati reusit ? Ei bine,tot restul este prostie.” Si tot el spunea: Este simplu sa fii destept; ajunge sa te gandesti la o prostie si sa faci invers.”
Cred ca te-a mirat si pe tine numarul comentariilor pe care le-a generat (majoritatea negative) aces articol . Situatia mi-a amintit de zicerea altui francez care fiind intrebat daca are multi dusmani a raspuns: „da,ca toti oamenii carora nu le plac prostii”.
Defineste destept!
De acord cu ideea de instigare la acțiune, ca uneori statul prea mult pe gânduri duce 100% la pierdere de oportunități și failure în general. Însă, acțiune și reacțiune… Zici ca ai văzut doar ca o consecință… It’s like – mi-a dat o palmă și a ieșit singur scuipatul. Ce sa ii faci?! acție și reacție! Întotdeauna proactivitatea a fost și este the boldest move… Și de cele mai multe ori vine mână în mână cu intuiția. Ești proactiv și ai intuiție? Atunci nu vei sta prea mult pe gânduri și vei găsi și soluția potrivită, în loc de ‘you hit me, i hit you back’. Pune frână autobuzul, ma duc din inerție în față. Dar bazat pe experiențele trecute, intuiție și proactivitate, ma prind de bara aia nenorcită la timp. Nu le am pe astea? apăi cad ca bolovanul :D
Este exact cum ai spus… doare cand iti iei o dasta’
Si mai este ceva, la ce cu bani , functii, care ajung mari sefi in Matrix ….au de obicei si o recomandare puternica…a familiei” si a talentului:) vezi cazul apele romane. Cred ca filmele BD in actiune..descriu foarte bine „sistemul” de atunci de acum si din viitor:)
Hai sa ne complacem cu totii si sa nu schimbam raul din lumea asta pentru ca ne critica un limitat ca suntem nelimitati
Da,omul de rand tine societatea,daca taranul nu arfi voi astia destepti ati muri de foame.
Si eu m-am regasit, nu pot sa spun ca ai nimerit chiar toate punctele corect dar in 80% ai mare dreptate.
Da eu in timpul comunismului si dupa am fost folositor in special oamenilor saraci si nu numai,am reparat bunuri electronice,toata ziua latra prin diferite anununturi ca cumparatorii de televizoare nu le m-ai repara fals poate ceai care le vin banul pe faras,in ultima perioada am reparat l-a tara si am constatat ca unii taran care au muncit l-a colectiv nu au tv.nici cu tub.
Da sunt prea multi destepti care nu produc nimic pentru prosperitate tarii,oanenii pe care voi astia ca re vindeti gogosi sunteti invidiosi ca sunteti saraci si ce-l care il considerati prosti el munceste pentru un trai bun.
Cu ce acesti destepti care se considera si altii prosti,cum faceti diferenta,nu se vede desteptetiunea voastra in traiul de zi cu zi,vorb lui EMINESCU e usor a face versur cand nimi nu ai a spune,destepte e ala care inbunatateste traiul de zi cu zi a poporului ROMAN,propopo,ce produceti voi fata de taran,eu sunt electronist,va repar aparatele si televizoarele,voi ce stiti sa faceti pentru traiul de zi cu zi.
Da,oamenii destepti nu prea produc,viata e bazata pe munca si prodcdivitate,vedeti l-a ora actuala fac pe desteptii care butoneaza si putini produc pentru omul de rand,ce producem in ROMANIA ca sa simta omul de rand,piata este cu legume-fructe si altele din afara ROMANIEIde ce oare dam graul si occidentul ne trimite coca pentru paine,cu ce ma incalzeste pe mine si pe romani daca ce-i care butoneaza primesc lei-valuta cu galeata si nu platesc impozit,de ce ROMANIA producatoare de combustibil si au venit fata de occident cu 70% m-ai putin preturile sunt l-a fel.
Dl GOLOGAN,
Toate neajunsurile reclamate sunt tocmai datorita faptului ca majoritatea dintre noi nu suntem destul de destepti pentru a nu mai alege conducatori corupti sau prosti,pentru a nu ne lasa asa de usor manipulati,pentru a nu da vina pe altii (care nu fac decat sa profite de prostia noastra),pentru a ne moderniza sistemul de educatie,pentru a ne asculta parerile si eventual a le combate,numai prin argumente si nu prin injurii,pentru a coopera si nu a ne pune „bete-n roate”,etc.,etc.
Da oameni care produc nu au timp de baliverne.
e atat de prost articolul asta! dar atat de prost scris… defineste ce inseamna om destept, ce inseamna om prost intai. ft prost articolul!!!!!!
O sa scriu o explicatie speciala pentru cei ce n-au inteles articolul. Nu ca ar fi vina lor. Scriu eu prea mult printre randuri.
Tu esti cel care nu intelege, si nu e nevoie de explicatii „speciale” pentru cei care nu vrei de fapt sa-i asculti . Iar destepti suntem toti prostii ( daca ai mai verifica cate un termen) ca ne_am desteptat ce sa mai, daca tot arunci cu invective in Q7 meu de retard ce sunt, ca nu ai tu bani de o maslina in club. Ti se spune printre randuri ca nu esti in categoria celor care ii numesti ” destepti ” , ci doar un om mediu cu anumite afinitati . Persoanele cu un anumit grad de inteligenta sunt capabile, si chiar o fac de altfel, sa nu le pese de succesul „prostilor” ( iarasi un termen prea dur dealtfel) care au reusit „de prosti ce sunt” cum vorbiti voi ca desteptii. Si nu o duc nici greu in viata, iarasi asa cum sugerezi tu. Inteligenta dovedita pe bancile scolii nu este suficienta , desi cred ca tema asta o abordezi – unora nu le-a placut sa invete ceea ce nu-i folosea . Nu ai vazut niciodata unul mediu care lua „din greseala singurul 10 din clasa”, eu am vazut si ar trebui sa_ti dea de gandit. Inteligenta sociala este la fel de importanta . Ceea ce ai descris tu in articol nu sunt oameni inteligenti ci doar persoane cu un IQ mediu si cu aere de genii. Poate n-ar fi trebuit sa tai din articol , ca-ti mai scriam eu unul aici, si sper sa te muste o sarla pe strada ca nu-mi place de tricoul tau gay.
De ce esti asa suparat? Am explicat ca „inteligent” si „prost” sunt doar perceptii. Nu poti masura cu exactitate inteligenta, sunt prea multe tipuri de inteligenta, si din cauza asta singurul lucru care face diferenta este actiunea. Daca 5 oameni se gandesc sa inventeze o „sabie laser” cel care va fi creditat ca fiind inventatorul sabiei laser va fi cel care o construieste primul, nu cel care are cea mai buna idee, nu cel care are cel mai inteligent plan conceptual, nu cea mai buna analiza teoretica a modulilor fractali in rezonatori instabili, etc… Intelegi acum? Sau inca e prea complicata explicatia pentru tine?
Modul in care ai tratat tu subiectul abordat de andrei, supararea ta si tot ce s-a regasit in ce ai scris tu rezuma un singur lucru: te regasesti in articol si nu iti convine ce se srie despre „tine”. Doar pentru faptul ca tu nu ai inteles ce a vrut sa zica intreg articolul nu iti da dreptul sa arunci cuvinte asa la intamplare. Pretinzi ca
ai un nivel, statu social incearca sa te comporti ca atare, nu sa te certi aiurea pe ideile unui om. Spre deosebire de altii el si-a expus ideile pentru toti sa le citeasca, nu esti obligat sa o faci si nici sa fi de acord.
bai asta cu Q7 fiecare e liber la el pe blog sa-si exprime parerile revelatiile etc. ASTA e unul din cazurile alea cand DACA NU AI NIMIC DRAGUT SAU CONSTRUCTIV DE ZIS , LUCRUL INTELIGENT DE FACUT E SA NU ZICI NIMIC :)
@andrei: nu conteaza nici cine o fabrica primul, nici cine are cea mai buna idee, ci doar cine inregistreaza primul brevetul. din royalties vin banii iar pe avocatul care ti-i obtine il poti plati cu parte din ceea ce iti castiga.
Da, e aproximativ acelasi lucru in esenta. Adica necesita o actiune, nu e suficient doar sa ai idei geniale.
Omu vrea sa spuna ca degeaba iti vin tie idei geniale dar iti este teama sa le aplici… si un „Gheorghe” aude din intamplare o idee de a ta si si fara sa se gandeasca prea mult o aplica si face bani de club bmw femei si ce mai doreste cocalarul din ziua de astazi.
„pentru cei care nu vrei de fapt sa-i asculti” – pe care
„nu esti in categoria celor care ii numesti” – pe care
„unora nu le-a placut sa invete ceea ce nu-i folosea” – dezacordu-i frate cu repetentul
Concluzie: multiplu laureat al concursurilor de trecut (in genunchi) clasa. Te-ai obisnuit de mic sa gasesti solutii paralele la problemele pe care le-ai avut. Cand ai fost mic te-au trecut parintii clasa cu atentii la profi si acum esti un mic pupincurist parvenit si-un mic sefulet gata oricand sa perie niste alti (mai mici in materie de IQ) sefuleti. Felicitari, ai gasit reteta succesului intr-o lume a prostilor.
cu inteligenta sociala poti trage oamenii pe sfoara, ii poti escroca, le poti lua banii fara a fi pedepsit;
nu poti, insa, doar cu acest tip de inteligenta, sa le faci bine oamenilor, fiindca e utila exclusiv celui care o detine
eu as mai adauga ceva: sunt oameni destepti care se lasa de multe ori dominati si condusi de propriile emotii si ganduri…genul: oare e bine ce fac? se apuca de treaba si incep sa aiba emotii la gandul de a face bine si de a obtine rezultatele care si le doresc… si se complica atunci cand esueaza, gandindu-se ca au respectat regulile, au facut lucrurile „ca la carte”, au avut chiar parte de aprecieri sincere, dar undeva, ceva nu a functionat cum trebuie, iar rezultatul final e varza…
hm… se pot gasi chiar „prosti” in jurul lor care sa le atraga atentia, dar ei tot nu inteleg… atunci cand inteleg, e prea tarziu… pe acei „prosti” eu ii consider de fapt, „destepti” .
Intr-adevar.
dar poti sa citesti printre randuri? articolul asta e definitia clara a omului prost care se crede destept asa ca vrea si el sa scrie ca sa vada si altii cat de profund si complex intelege el conceptul. ia uite..nu am scris nimic printre randuri :)))
De ce esti suparata? Esti inteligenta si ai si succes deci esti dovada ca nu am dreptate? Foarte bine, ai obtinut succesul doar pentru ca esti inteligenta sau a trebuit sa si muncesti? Pentru ca despre asta e articolul: inteligenta fara actiune este egala cu zero daca vrei sa obtii ceva in viata (orice ar fi acel ceva).
„Lumea nu este a celor care pot, este a celor care vor”
Fiind medic in Romania castigam 450 euro pe luna. In Franta castig 4500 euro pe luna. Conform rationamentuli, m-am prostit? Eu cred ca m-am desteptat si-mi pare rau ca n-am facut-o mai devreme! Cred ca de fapt scala de valori in Romania e cea care e gresita!
Articolul e despre importanta actiunii, ceea ce probabil ca si tu ai intreprins. Sau stateai pe canapea si te uitai la TV si dintr-o data ti-a cazut slujba de 4500 de euro in brate?
exact! articolul este valabil pentru societatile ghiolbanizate gen Rrominia, unde tupeul si agresivitatea castiga. In alte parti, tupeul si agresivitatea te conduc direct la izolare, daca nu cumva la bulau, La noi, e drept, iti aduc succes. Asta insa doar in societati manelisto-interlope, nu altundeva.
@Star
Scara de valori si rationamentu se raporteaza la cei care au ramas in România.
Se critica continuu intre ei si se insulta unii pe altii pentru ca se simt prinsi in cursa si se simt abandonati si nu vad sanse de scapare…
Nimic de mirare atata timp cat ‘actiunea’ e la mai mare pret decat 20+ de ani de scoala!
aici nu e vorba de un schimb de job cu un salariu mai mare….de fapt castigi la nivelul Frantei nu ai schimbat nimic din esenta ta de angakat la locul lui intr-un spital X fie el in orice tara ai fi….ai ramas acelasi doctor destept care a dat un pas mic in viata schimband un job prost platit pe altul ceva mai bine platit( si asta e un pic ambiguu pentru ca la nivelul frantei 4500 euro e „doar” ok.
Daca te-ai fi prostit ti-ai fi deschis propriul cabinet medical pentru a castiga 20.000 de euro pe luna…intelegi diferenta?
Este o descriere perfecta a societatii romanesti in secolul XXI. Non-valorile sunt trecute la rang de virtute, prostia este mediatizata, coruptia se extinde. Totul se intimpla cind prostii pot fi manipulati de niste „jmecheri” care cred ca istoria se va scrie cu ei sau va scrie despre ei, asta in cazul in care tot un prost se va implica in aceasta actiune. Daca se pot face averi pe seama prostilor de ce sa nu-i slavim ? Prostii urca pe scara non-valorilor pina-n virf agatindu-se puternic de compromis, sustinatorul tupeului fara margini. Cu prostul nu o scoti la capat never, daca nu esti pe aceeasi treapta cu el. Problema e ca sunt din ce in ce mai multi prostovani care populeaza Ro, sunt ca turmele de oi ale lui Becali a caror stina este bine pazita avind in vedere ca produsele lor sunt cautate si promovate de toti si de toate.
Excelent articolul, Andrei. Eu zic sa nu te mai chinui cu explicatii pentru ca cine nu a inteles ce ai scris… e clar din ce categorie face parte.
Dupa cum vad sunteti tanar,va intreb ce produceti pentru societate ca sa duca un trai decent?
Ai uitat de mediocri.
Da aveti dreptate
As vrea sa dau like la acest comentariu.De acord cu tn
O observatie bine venita, Bogdan. De acord cu tine!
Bogdan, eu credo ça tu si o putza foarteeee mica si de aici frustrarile tale, prietenash. Articolul e mega-bun!
Nu cred nici un cuvant din articolul acesta. Cine l-a scris cred ca are ceva probleme psihice. Eu sincer n-am vazut un om prost care nu gandeste sa fi reusit ceva bun in viata.
Definitia ce a dat-o el omului inteligent e mult mai complexa decat cea aproape inexistenta pe care ai dat-o tu. Oamenii inteligenti gandesc prea mult. Tot ce a zis el e adevarat, e bazat pe experientele oamenilor. E real. Nu e o definitie completa a ceea ce inseamna sa fii inteligent. Desigur ca daca esti inteligent nu e neaparat sa devi un ratat, poti sa controlezi totul.
EXACT! Tu anelizezi! Esti destept!
Acest articol este de a face versus a gandi. Asa cum au semnalat si altii, a gandi nu inseamna neaparat a fi destept.
Dupa cum se spune, se poate gandi fara rezultate sau cu rezultate. La fel, a actiona nu ne face prosti. Prostia, dupa mine inseamna sa crezi ca stii mai mult decat stii de fapt. A actiona asumandu-ti ca nu stii totul dinainte, a gasi modalitati iterative de a rezolva problemele in care dupa fiecare etapa stai si iti constientizezi greselile, sa intelegi ce trebuie sa inveti si ce sa gandesti mai mult este in unele domenii singura metoda realista de a avea rezultate.
Pentru mine prost este unul care actioneaza imprudent crezand ca stie mai mult decat stie de fapt, iar desteptul este unul care actioneaza cu pasi mici si prudenti stiind ca mai are multe de invatat dar ca nu poate sa mai astepte.
articolul e frumos si as cocluziona cu:In orice prost e o ideie sclipitoare si in orice destept e putina prostie-depinde de fiecare cat stie sa foloseasca ce are mai de valoare!
Deci ,daca „In orice prost e o ideie sclipitoare”inseamna:fie ca ideia este o pura intamplare,fie ca o emita constient,deci nu este prost.Daca este o pura intamplare,nu poti spune”in orice prost”. La mijloc sunt legile probabilitatilor.
Asta pentru ca nu intelegi ce a vrut sa zica autorul, eu i-am citit articolul si sunt 100% de acord cu absolut fiecare cuvant.
Putin pe lângă subiect mi se pare ….
Acum am vazut acest articol.Doar atat as vrea sa iti spun.Nu exista prosti si destepti,bine sau rau.Doar puncte de vedere deosebite.Fiecare avem bagaje de cunostinte diferite si toate astea converg spre acel ceva care este individul.Iti doresc sanatate si sa fi bine,impacandu-te cu starea asta de lucruri.Ceea ce ai punctat acolo este foarte profund.In sensul ca daca vantul sufla nu o face impotriva ta sau pentru tine.O face pentru ca asa face el!
Cred ca totusi exagerezi. Pe acelasi principiu:nu exista mincinos si sincer;nu exista abil si stangaci;nu exista delicat si badaran;nu exista vesel si trist,etc.,etc. Oare asa sa fie?
Whauuuuuu fără doar și poate ai dreptate,pe lângă că m-am distrat am mai învățat ceva constructiv !Bravo,bine zis!
bai desteptilor ganditi ca prosti daca nu actionati de aceia este lumea plina de prostii ca ganditi prea mult in loc sa actinati ganditi la variantele proaste si prostia va creste chiar se poate dubla sau tripla articol scris de un tocilar invidia pe cei care se descurca in viata fara carte
Oameni prosti au succes ,ca-s promovati tot de prosti!daca crezi ca-s fustrat pentru un articol infect ma doare-n pula de parerea ta!da e total fals ce ai scris …oameni cred ca ce ai scris tu e asa …pentru ca multi is la fel de idioti ca tine …..si depinde ce intelegi tu prin a fi destept.Sa ne intelegem a fi destept nu-i acelasi lucru cu, a fi tocilar ….daca tu crezi ca a fi tocilar inseamna sa fii destept,atunci esti prost ca pula !
până la urmă, cum îţi probezi deşteptăciunea?
printr-un eşec profund şi temeinic analizat, sau printr-un succes degustat fără introspecţii?
evident, conştiinţa civică şi etica nu intră în această ecuaţie, deşi mă întreb dacă ele nu sunt, în fapt, capcane plasate în drumul spre succes al celor educaţi să-şi respecte semenii
Horea,in fond ce reprezinta desteptaciunea ? Cel/cei care ti-o apreciaza pe ce considerente o fac ? Nu este oare mai realista zicerea ca „chiorul este imparat in tara orbilor”?
Imi permit sa scriu un comentariu aici, caci nu mai am rabadare sa dau scroll in jos pana gasesc casuta de scris.
Deci!… Eu cred ca este vorba de mai multe tipuri de inteligente (studiez psihologie, si cred ca asta ma influentează sa gandesc asa). Sunt inteligente pragmatice, inteligente ce tin doar de idei, de deslușirea de sensuri (cum ar fi filosofii, care isi au si ei meritele lor). Si nu stiu, eu personal am observat ca oamenii cu minti sclipitoare, cei care nu pot trai fara reflectare si fara introspectie, nu sunt neaparat interesați de bani. Unii poate ca sunt, dar eu observ ca sunt mai putini. Si astfel, mai degrabă, eu ii vad interesați, pur si simplu, de activitatea lor. Sa fie una care pentru ei sa constituie un scop (care este acela, tot ei il decid). Nu cred ca poti sa-l silești pe un om cu o inteligenta ce ii cere analiza sa renunțe la ea, e o aptitudine a lui de care nu se poate desprinde. La fel si in cazul pragmaticilor, nu le poti cere sa stea blând jos si sa gandeasca mai mult de cateva minute (n-au stare!). Problema tine si de epoca in care ne-am nascut, totul este pe foarte repede inainte. Daca se poate, ar trebui toti sa ne descotorosim de gândire si sa ne mișcam doar… Dar asta este doar o parere personala.
Stimata BEATRIS,poate ca nu interveneam daca nu specificati ca sudiati psihologia. Am deci posibilitatea de a-mi elucida anumite legaturi si sensul unor notiuni pe care,sunt convins,ca pregatirea dvs. va va permite sa mi le explicati,intrucat din sumara postare nu le-am inteles:
-care este deosebirea definitorie dintre „desteptaciune” si „inteligenta” ? Poate un individ definit in societate ca destept sa nu fie recunoscut si ca inteligent ? E valavila si vice-versa ?;
-daca,asa cum spuneti, oamenii inteligenti nu sunt neaparat interesati de bani,putem macar presupune ca marii bogatasi ai lumii nu „au fost dati afara din casa”de inteligenta ?
-ce va face sa credeti ca tendinta actuala este de a „scurcicuita” gandirea si nu de a o specializa, de exemplu ,putand astfel sa o aprofundam ?
Va multumesc anticipat pentru un eventual raspuns.
PENTRU CA PROSTII MUNCESC IAR CEI CE SE CRED DESTEPTI DAU SPAGI CA SA PARA INTELIGENTI.
Toti ne consideram destepti.
Ca esti destept sau nu, o poti demonstra prin ce ai realizat.
Nu exista un alt aparat de masurare a desteptaciunii.
Prima propozitiune este corecta,dar incomplecta. Trebuia continuat cu::”in anturajul in care activezi”,conform zicerii:”mai bine primul in sat,decat ultimul in oras”.
Ca ansamblu are dreptate. Un om intelignt Isi calculeaza pasii si dureaza
Prost gaseste ideea sau o copiaza si incepe
Este un articol bun .Eu sunt si destept si realist . Am ajuns millionar dar daca as fi fost putin mai prost cred ca puteam ajunge mult mai bogat.
Da,doi destepti ar trbui sa se asocoeze.Da isralazienii au construit un avion ultra performat,dar i se frangeau aripele,a venit un prost care nu iera proiectant si a cerut ca sa i se dea gauri l-a aripi si asa au reust ca avionul sa nu m-ai esueze?
Prostii sunt m-ai muncitori si au epierenta,daca nu stii sa produci ceva pentru societate si ati castiga existenta esti un nimenea.
Eu nu sunt de acord cu ideile tale. Deci am dreptate mai mult decat tine.
Bunicul – prizonier la rusi, Stalingarad..( de frig se
se ascundea sub cadavre )…avea o vorba:” Toti suntem destepti pt noi insine dar…. suntem cu totii prosti”. Nu avea educatie dar- experientele traite si oamenii pe care i-a cunscut l-au luminat. Nu totul se rezuma la bani, succes profesional…..La 80 de ani, incon jurat de copii , nepoti si stranepoti- dintre care unii chiar au vazut lumea si studiaza peste hotare…. ce poate fi mai frumos?
Gabi,sunt de acord cu ce spui tu,dar ma intreb: ce intelegi tu prin termenii DESTEP si PROST ? Nu la modul generl insa ! Tu,de exmplu,cum te consideri si din ce considerente ?
dA OAMENII DESTEPTI CAND SE SCOALA DIMINEATA SE UITA IN OGLINDA SI ESCLAMA;;CE DESTEPT SUNT,ATAT.
Dar prostii ce fac ????
Da sunt de acord cu Dra,DARIE GOLOGAN.
În concluzie :” PROST SĂ FII, NOROC SĂ AI”.
frumos ! ai dreptate :)
Mersi
Andrei,cel mai sigur lucru de care sunt in viata este adevarul articolului tau.Niciodata nu am auzit o descriere a mea mai dureroasa de atat de la cap la coada.Esti splendid ca intr-un mod atat de simplu mi-ai aratat ceva atat de simplu si complex in acelasi timp
Mulțumesc.
Da asa e. Ai mare dreptate!
felicitari pentru articol
Total de acord, dar o intrebare mai buna este care este cauza acestei situatii? Ca din cate stiu eu nu alege nimeni sa fie ori prost ori destept undeva pe traseu. Undeva dupa facultate/liceu incepe sa se vada diferenta cand fiecare e pe cont propriu. Banuiala mea este ca are legatura cu structura emotionala a fiacaruia care se formeaza atat in timpul sarcinii cat si dupa nastere in „primii 7 ani”. Dupa cum se zice ce se naste din pisica soareci mananca. Are legatura cu nesiguranta emotionala excesiva a desteptiilor VS siguranta prostiilor ambele fiind niste structuri emotionale subconstiente dezvoltate in familie. De unde vine acest model emotional? Poate m-am gandit prea mult la asta si… asta e… n-am nici o sansa sa-mi revin… dar cred ca mai important e sa intelegem de ce sunt diferentele acestea si deci cauzele. Si referitor la cei care nu gandesc prea mult si actioneaza sunt destui sub pamant pentru ca nu au luat in considerare consecintele faptelor lor, vezi cei care provoaca accidente din teribilism curmand atat vietiile lor cat si a altora, si exemplele pot contiuna. Am cunostiinte care da sunt mai pline de incredere dar care au fost in situatii care le-a pus viata in pericol datorita asumarii unor riscuri fara considerarea consecintelor. Consider ca echilibrul e greu de ajuns si fiecare lucram cu materialul clientului.
Ai dreptate in legatura cu familia. Saracia si insuccesul se propaga din generatie in generatie, la fel ca prosperitatea altora.
Eu nu ma refeream la cei care actioneaza fara cap pe sosele ci eram mai mult focusat pe intreprinzatori.
indraznesc a te contrazice; Carnegie nu era chiar cel mai bogat din sat. Sa fi fost in halu’ ala de prost de a reusit asa bine in viata?
Prea luati totul mot-a-mot. Nu e chiar asa alb si negru, evident ca sunt si exceptii, oamenii sunt diferiti.
As vrea sa fie si o sectiune unde sa pot da like la raspunsurile tale! Iti multumesc pentru articol !
Mersi.
Calin,
Dar ai vazut vre-un Carnegie in batatura ?
Ce n-ai inteles…articolul e valabil doar in cazul plaiului mioritic si se refera strict la natia noastra…in „satul” lui Carnegie se masoara cu alte unitati .
Si mai mult ca sigur ca in „satul” lui metrul are 100 cm si nu 60 , ca in cazul uneia de-a noastra autohtona….care a fost mai iute …si ghici ce?!…..are SUCCES….ca Nicolae Tesla ….n-a avut nici o sansa….si multi multi alti
Gresit! Sau partial gresit! Saracia si insuccesul NU se propaga obligatoriu din generatie in generatie. Daca iti iei viata in propriile maini si ai curajul sa iti asumi raspunderea pentru deciziile pe care le iei, POTI REUSI!!! Si, da, daca esti perseverent in actiunile tale, daca urmezi un tel, si esti dispus sa il atingi, sa cazi si sa te ridici, iar si iar si iar, de cate ori e nevoie, atunci DA, POTI REUSI indiferent de situatia familiei tale. Cu bun simt, profesionalism, seriozitate, poti reusi (inca se mai poate). Poate „Articolul e bazat pe oamenii destepti pe care ii cunosc” dar eu personal cunosc destui oameni care provin din familii simple, si care au reusit sa isi schimbe viata, sa isi schimbe destinul. Nici prosperitatea nu e garantat ca se propaga din generatie in generatie, ca daca nu stii sa gestionezi bunastarea pe care ai mostenit-o poti pierde totul intr-o clipa. Marea majoritate a oamenilor destepti asteapta sa le iasa norocul in cale dar nu fac nimic sa ajute norocul. Cred ca stiti bancul in care un om sarac se tot ruga la Dumnezeu sa castige si el la loto si Dumnezeu i-a raspuns ca l-ar ajuta sa castige, daca ar pune si el macar un bilet. Nu poti astepta ca succesul sa vina el la tine, trebuie sa faci si tu ceva ca sa ai succes. Indiferent cat de destept ai fii, daca nu faci nimic in sensul asta, nu ai cum sa ai succes. Asta e parerea mea :)
Exact.
Andrada ai perfecta dreptate. Stiu personal cazuri in care oameni care au venit de la „tara” si nu stiau de ce soseaua la oras are linie alba pe mijlocul drumului, au ajuns acum sa aiba afaceri de milioane de euro fara a fura un leu. Munca, seriozitate, perseverenta si iar munca. Cum zicea cineva prin commenturile acestui articol inteligenta este de multe feluri si este foarte greu de masurat. Important este ca la finalul zilei sa fi multumit de tine si de realizarile tale, sa simti zilnic ca evoluezi, ca esti mai aproape cu un pas de scopul tau.
Te contrazic aici. Multe persoane provenite din familii sarace s-au ridicat,au progresat si au ajuns bogati, nu conteaza daca erau prosti sau destepti! Saracia se transmite din generatie in generatie, dar un om sarac poate lupta prin inteligenta, sau nu. Si astfel ajunge sa ii conduca pe cei care provin din familii bogate , dar nu stiu sa se descurce. Numai pe bogati i-am auzit sa vorbeasca astfel, cum ai vorbit tu. Si nu este chiar adevarat.
Da,cand esti in fata oglinzi te apreciezi si zici ce destept sunt,daca oglinda ar vorbi atunci iti vei schimba parerea.
Sa fii prost, sa ai noroc! – principiu pentru care ar trebui sa ne rugam la Doamne-Doamne.
Articolul tau i-ar putea ajuta pe multi sa se descopere. :)
N-are legatura cu norocul si nici cu rugaciunile, e pur si simplu actiune si reactiune.
eruditia si sexul-dorinte si boala.amandoua fac din tine un idiot. efectiv ramai cu ochii beliti la tine insuti, si cand sa mai ajungi sef. unde-i carte si prostie .
Ce vrei sa spui, exact?
Cine are legături puternice românești știe. Se spune prin popor, că unde e multă inteligență e loc și de multă prostie. Și se mai spune că poți fi prost toată ziua, dacă ai fost inteligent câteva minute atunci când a trebuit.
E-he…înțelepciunea populara e cea mai buna carte a vieți! !!
@adrian guzu: raspuns perfect.
Si totusi, ca sa argumentam cat de „prosti” sunt oamenii destepti pentru ca ei nu reusesc sa actioneze sau sa accepte, ne folosim de inteligenta, acel ceva ce nu se gaseste la oamenii prosti, aia care actioneaza, accepta. Argumentatia ta da de pamant orice sistem filosofic intr-un mod excelent; totusi nu e curios ca numai un destept poate sa convinga alt destept ca e mai prost decat prostul?
Si daca e sa mergem pe aceeasi linie, sa ne gandim ca daca toti am fi la fel de prosti, ne-am intoarce la stadiul nostru de animal si atat, in care fiecare lupta pt supravietuire. Noi cei destepti parca n-am vrea sa ne mancam copiii doar ca ne e foame si instinctul ne-o dicteaza.
Frumos articol oricum, dar nu face nimic altceva decat sa nasca alte discutii cu noi insine despre cum sa ne transformam in prosti, in loc sa ne faca prosti cu adevarat. :)
De analizat putem sa analizam ani de zile. Ideea mea este sa fii mai „prost” atunci cand vrei sa-ti deschizi o afacere, s-o dezvolti, etc.. Scriu pentru intreprinzatori prin prisma unui intreprinzator si pun pe tapet greselile pe care le-ar putea face.
Eu am vaga impresie ca aici nu este vorba de oamenii destepti care nu reusesc in viata pentru ca gandesc prea mult. Ci este pus accentul pe manelism si indiferenta aparute in societate prin disparitia valorilor comune si aparitia valorilor individuale.
Faptul ca oamenii destepti sunt considerati prosti pentru ca gandesc prea mult si incearca sa aduca ceva creativ in viata celor din jur si, pe deasupra, pentru ca este pus accentul pe actiune – reactiune, nu face decat sa ne intoarca la stadiul de animale fara sentiment. Doar in acel stadiu exista actiune-reactiune in ceea ce priveste banul si nu ne face decat sa ramanem in zona cea mai joasa a piramidei lui Maslow. Ceea ce intradevar se intampla la noi in tara in ultimi 20 de ani.
My 2 cents. :)
E nevoie de un articol separat ca sa-ti explic ce e gresit in argumentatia ta.
1. Singurul lucru gresit este articolul tau , in nici un caz argumentatia lui;
2. Tu faci confuzie intre destept si inteligent, nu esti deloc clar si incurci termenii intre ei.
3. Alternezi inteligent cu destept, te hotarasti o data???
4. Treaba e ca mie daca-mi vine in minte sa fac o matura laser, asta nu inseamna ca sunt si capabil sa o si fac.
5. Din punctele 3 si 4, rezulta ca ai dreptate doar daca am fii in generala si am incerca sa facem 2 categorii de oameni.
6. Succesul nu se bazeaza doar pe `prostie` sau/si `inteligenta/desteptaciune`.
7. Daca articolul tau ar fi `adevarul`, atunci baietii aia din top 100 sunt atat de prosti incat ne miram cum de mai respira ( vezi copilaria lui Bill Gates, sa vezi ce inseamna sa fii inteligent nu mediocru).
8. Poti sa fii incult ca Brancusi, dar asta sa nu nege statul de mare artist. Sa nu uitam ca marele sculptor era aproape agramat dar mana lui vorbea pentru el.
9. Prea superficial articolul cu termeni folositi aiurea.
10. Pentru aia cu pupatul: nu ma cert cu autorul si nici cu articolul; este o parere argumentata.
Bafta!
1. Argumentatia lui e gresita pentru ca e in contradictie cu realitatea. Articolul meu e gresit de ce? Ca nu iti place tie?
2.
3. Idem
4. Nu inteleg argumentul asta.
5. Categoriile sunt facute deja… de perceptiile oamenilor despre alti oameni. E vorba de noi VS ei.
6. Exact, se bazeaza pe actiune.
7. Il cunosti personal pe Bill? Eu nu, deci nu scriu despre el, scriu despre oamenii din jurul meu, cu care intru in contact zi de zi.
8. Deci unii oameni, aia care nu erau agramati, il puteau considera prost pe Brancusi, nu? Si totusi, prin efectuarea unei actiuni (sculptatul) a reusit sa aiba succes. Ce concluzie tragem?
9. Orice lucru scris din experienta personala are tendinta sa fie considerat superficial. Pentru ca e subiectiv, e vazut printr-o singura pereche de ochi. Daca stai sa analizezi inainte sa scrii si sa incerci sa vezi si din alte unghiuri, iese o porcarie plata si mediocra, fara suflet, pe care n-o s-o citeasca nimeni pentru ca nu declanseaza nicio emotie.
BONUS. Incearca sa-ti dai seama de ce te supara asa de tare articolul asta. Sincer, fii sincer cu tine, nu trebuie sa-mi raspunzi mie.
“Daca un om destept vrea sa ajunga din punctul A in punctul B, intai face o analiza a traseelor posibile si a situatiilor neprevazute ce pot aparea in cale si isi face planul A, planul B si planul C, de backup.” -> sa mori tu, coane? Nu stiu ce “oameni destepti” ai cunoscut mataluta, dar aia de i-am cunoscut eu nu sunt atat de obsedati de analiza. Aia pornesc la drum si eventual, pe parcurs mai improvizeaza, de distractie.
“Oamenii destepti se plictisesc repede” -> da, musiu, se plictisesc repede, dar asta nu inseamna ca renunta. Fiindca se plictisesc de un lucru, vor incerca sa faca ceva sa nu mai fie plictisitor. A se vedea Windows-ul. Un om cu adevarat destept nu o sa renunte la o idee pentru ca s-a plictisit. Aia care fac asta ori sunt de prin carti, ori mai au probleme pe la mansarda.
“Oamenii destepti vor sa schimbe lumea” -> asta tre sa fie cea mai mare tampenie scrisa in articol. Ma face sa ma intreb cati ani are autorul acestuia? 14? Nu, gigel, un om destept nu va dori sa schimbe lumea decat daca are 14 ani sau se uita prea mult la desene animate/filme cu supereroi. Omul destept nu vrea sa aiba treaba cu lumea. Vrea sa fie lasat in pace sa isi vada de ale lui. Un om destept se prinde ca nu are sens sa intervii in cursul lucrurilor(e destul de greu sa nu te prinzi)
“Oamenii destepti lupta cu sistemul” -> clar, conasule, esti cam prost. Un om destept intelege ca sistemul e o notiune abstracta si nu ai cum sa lupti cu ea. Sistemul ala exista fie ca tu vrei fie ca nu. El intelege ca sistemul nu e defect, ca defecti sunt unii care il manuiesc si ca acei oameni au fost alesi si reflecta pozitia pe o scara evolutiva a maselor.
“Oamenii destepti sunt socialisti” – aici am ras cu patru guri. Tati, unii sunt, altii nu. Chestiile astea functioneaza ca si la voi, mediocrii(pentru ca dupa modul in care ai scris articolul, clar est), diferenta este ca, spre deosebire de voi, astia o sa isi argumenteze mai bine optiunille.
“Oamenii destepti nu accepta realitatea”. Ok, dupa cat am citit pana acum, eu cred ca esti un cocalar care, pana acum cativa ani, spargea seminte cu baietii in fata blocului, dar -dintr-un motiv sau altul – te-a palit revelatia si ai inceput si tu sa citesti si de acum traiesti cu iluzia ca tu chiar ai ceva de spus. Singurul care nu o accepta sau care e paralel cu realitatea, esti tu. Tin sa te informez ca Hyperion(din Luceafarul) e personaj fictiv si ca “tagma oamenilor destepti” nu contine numai “hyperioni”(de astia care sunt ‘contruiti’ dupa modelul acelui personaj). Aia – de fapt – sunt foarte putini. Iti spun eu ca alde Bill gates, Donald Trump, Steve Jobs, Larry Ellison etc sunt oameni cu un pronuntat simt al realitatii.
“Oamenii destepti n-au tupeu”. Esti prost(scuze, dar nu ma pot abtine). Iarai, Jobs, Gates. Ellison etc sunt oameni care, cred eu, au avut destul de mult tupeu. Ah si, “pisi”, tupeul nu tine de IQ. Sa stii si tu asta. Poti sa fii sperdestept si sa ai o caruta de tupeu si nesimtire. Multe dintre lucrurile pe care le-ai mentionat mai sus nu au vreo legatura cu IQ-ul.
Ca sa conchid, articolul asta sper sa ai intre 14 si 19 ani(ceea ce ar fi relativ ok, pentru ca la varsta aia iti e permis sa indrugi tampenii. Esti in perioada de formare). Daca nu ai, e(sti) cam trist si cam – nu te supara – prost.
O sa ignor faptul ca ma jignesti gratuit si o sa te rog sa citesti explicatia articolului, e scrisa pentru tine –
Am citit cu mare placere acest articol si m-am abonat la viitoarele comentarii, ca sa vad si eu ce specimene isi vor da cu parerea. Stiam ce va urma si nu ma surprinde absolut deloc, niciun comment de aici. Evident ca 9X% dintre voi, cei care ati citit sau comentat, nu ati inteles o boaba din ce a scris/explicat acest domn Andrei Chira. Au fost zeci de momente cand am primit pe mail noi comentarii de la diferiti omuleti, care il criticau gratuit pe autorul blogului si de foarte multe ori am vrut sa intru si sa las un reply la unii dintre acesti „inteligenti”. Nu am facut-o, pentru ca nu am vrut sa imi pierd timpul, energia si nu am vrut sa jignesc pe nimeni. DAR tu, draga Victoria (daca asta e numele tau), esti mai proasta decat prevede legea! Si inca ceva „COANE”, banuiesc ca ai postat mai multe hate comment-uri, in momente diferite si cu nume/nick-uri diferite.
Articolul nu este despre bani, manele sau religie… Dar oare cati au inteles? Foarte multi oameni nesiguri pe ei, au inceput sa urle pe www cum ca ei au dreptate, sau doar banii conteaza, sau banii nu conteaza, sau autorul e x, sau el este y… Este mai comod sa gandim ca autorul bate campii. Este mai usor sa nu actionam. Si daca incercam si dam gres? Vai ne judeca vecinu’! Mai bine stam cuminti la locul nostru, la job-ul pe care nu il suportam, mai bine stam in relatia care nu ne convine, mai bine stam si inghitim tot. Apoi ne plangem mereu ca viata e grea, dar nici nu facem ceva sa schimbam. Pentru ca „viata mea”, nu depinde de „mine”. Dupa cum am zis si mai sus, e mai comod asa :).
Din pacate are dreptate si Carlin.
Felicitari autorului, nota 10! Nota 10 si pentru cei care au citit, si-au facut o analiza si s-au schimbat in bine. Tot nota 10 si pentru cei care au lasat un comentariu constructiv. Interesant este ca inclusiv in sectiunea de comment-uri se vede cat de real este articolul. Oamenii care au inteles articolul sau care cel putin sunt „OK”, nu au lasat vreun comentariu (sau poate au stat prea mult pe ganduri pana au postat ceva). In schimb toti cretinii au scuipat imediat un paragraf veninos, ca sa arate ce tari sunt ei. Vai de fundu’ nostru…
Sa auzim numai de bine!
Multumesc.
Victoria Voroneanu, raspunsul tau se bazeaza pe „argumente” gen „esti prost” si aere de pseudo-intelectuala care isi permite sa se adreseze oricui cu „gigel” si „pisi”. Daca ar fi sa iti raspund pe aceeasi nota, as spune ca exprimarea ta denota nu „o proasta”, ci o retardata ), o persoana care nu doar nu e capabila sa inteleaga ce s-a scris in articol, dar nici macar putinele opinii pe care le are DESPRE articol nu e capabila sa le sustina cu argumente la obiect, ci doar cu atacuri la persoana (la adresa autorului). Am sa presupun totusi ca a fost doar o scapare de moment, iar comentariul tau nu e o masura a capacitatii tale intelectuale, ci doar un raspuns neinspirat.
@ Andrei Chira. Cand argumentele cu care vin unii si altii sa iti „demonteze” textul se rezuma la atacuri la persoana, stii sigur ca ai avut dreptate. Din toate punctele de vedere. :)
Universul are aproape 14 miliarde de ani, in rest totul e adevarat ce spui tu.
Mersi.
13.7
Am zis, aproape 14, pentru ca are 13,7 milarde si inca cateva milioane, si nu cred ca masurarea poate fi de o asemenea acuratete sa ne spuna pana la unititati, eventual si dupa virgula cat „timp” are acest univers, pe care oricum nu-l cunoasteam si nu-l intelegm pe deplin.
Sunt curios cum s-a facut masurarea aceasta atat de exacta in privinta vietii Universului.Probabil e facuta tot de aceeasi care, utilizand carbon 14 la descoperirea unui dinozaur, le-a iesit o diferenta de cateva milioane de ani intre cap si alte parti ale scheletului.In momentul cand cineva incepe sa spuna ,,acum milioane de ani” ma si duce gandul la fratii Grimm sau Petre Ispirescu.
Si, pe de alta parte, ca sa comentez putin si subiectul tau, o gramada de oameni vorbesc, scriu articole si comenteaza despre PROSTI, incluzandu-se automat in categoria desteptilor.Cata modestie….Ce rau imi pare de acesti ,,destepti” vesnic neintelesi de societate, care nu isi gasesc nicicand locul si viata lor este un esec datorita existentei ,,prostilor”.Ma indoiesc de calitatea gandirii unui om si de inteligenta sa in momentul cand considera prost un electrician, de exemplu, care toata viata nu a facut decat instalatii de genul.
Ai pierdut esenta.
Varsta Universului este obtinuta din constanta lui Hubble. Din ultimele masuratori ale constantei lui Hubble reiese o varsta de aproape 13.8 miliarde de ani. Citeste asta si o sa ntelegi:
De ce trebuie sa inteleg?
I-am raspuns lui Marius pentru ca a intrebat. Tu poti sa nu intelegi daca nu vrei.
:) am inteles.
Dacă toți deștepții, ar deveni reactivi, nu ar mai fi loc în lume de firme, și domul Andrei, ca intreprinzător, ar avea doar angajați proști, și parteneri de afaceri deștepți, având la rândul lor angajați proști. Și, da, după cum este scris articolul, reiese că un electrician foarte bun în meseria lui este un deștept romantic, care nu vrea să acționeze și să obțină mai mult… Ei bine, sunt foarte mulți deștepți în lumea asta care nu fac nimic din ceea ce este enumerat în articol, înseamnă că sunt proști?! asta se înțelege din ceea ce ați scris. Dacă o persoană deșteaptă care poate să facă mai mult, și știe că poate să facă mai mult, nu face, nu pentru că are un romantism al unei vieți boeme, ci pentru că știe că nu are nevoie de mai mult, este acea persoană deșteaptă și reactivă atât cât îi trebuie, sau este o persoană deșteaptă care nu este reactivă? Ar trebui să menționați că articolul se bazează pe cunoscuții dumeavoastră și că este dedicat celor deștepți care vor să facă ceva mai mult, dar au ezitat.
„..articolul se bazează pe cunoscuții dumneavoastră și că este dedicat celor deștepți care vor să facă ceva mai mult, dar au ezitat.” – Exact.
Ai dreptate Andrei, prostii sunt imuni la morala, am văzut comentarii, dar de unde vin, comentariile? ??.
si tu esti prostu sau desteptu ? :))) nu ai facut decat sa dezvolti niste tipologii simple, si sa analizezi mai mult decat este cazul, oamenii destepti vor sa fie corecti coane, oameni destepti sau cu frica de Dumnezeu ..prostii sunt sclavii matrixului care trag ca niste magari sa se bucure de ceva efemer..Banul si apoi sa o ia iar de la capat, omu destept se plafoneaza pana gaseste solutionarea care il va face fericit, si nu consta neaparat in bani, difera de la un om la altu cheia fericirii, si banii sunt un mod nu un scop
Eu sunt irelevant. Doar am ridicat in aer o oglinda si fiecare vede in ea ce e antrenat sa vada.
yeaics
Aici sunt mai mult decat de acord cu leventen.
Ai ce bine ai zis-o cu oglinda!!!! In articol m-am regasit 100%..
=))) e `deep` nu?
si cam multi o sparg (oglinda) fiindca nu le place ce vad in ea…o sa iasa o lege impotriva oglinzilor daca mai continui asa ;)
just kidding! keep going, keep doing!
:)
mare dreptate, articolul e o aberatie de la un cap la altul,…. nu invidiez pe niciunul dintre cei care au bani, salarii, masini, etc…. chiar daca le am, dar nici nu ii admir… valoarea nu consta in kestiile astea, asa ca, da, fiecare are o oglinda… iar in oglinda tipului care a scris articolul se vede multa non-valoare sau din punctul lui de vedere, valoarea?
ce facem cu tot sistemul care otraveste natura, mediul, pamantul, maltrateaza animale si pe cei mai slabi ca ei? sau suntem prea preocupati de salarii, masini, etc… singurele care conteaza in viziunea unora si in care se masoara , cica, „succesul”… haha
Succesul e relativ, fiecare il masoara cum vrea. Cat despre invidie, toti spunem ca nu invidiem pe nimeni, ca suntem fericiti, ca pentru noi nu conteaza banii si alte chestii materiale, etc..
De obicei sunt minciuni cu care ne amagim.
Andrei, imi place ce si cum scrii. Tocmai de aceea am sa-mi „permit” sa te contrazic putin. Da, succesul e relativ dar nu toti oamenii se mint ca sunt fericiti. Nu cred ca ai cunoscut cu adevarat un numar atat de mare de oameni incat sa poti declara asa ceva. De unde atat pesimism ? Sunt multi oameni simpli, multumiti cu putinul pe care il au, oameni care sunt fericiti fara macar sa realizeze asta. Si sunt altii care au inteligenta necesara pt. a aprecia suficient ce au si care au inteles ca e „suficient”. Din experienta mea :oamenii fericiti nu sunt invidiosi. Si daca iti propui sa nu fii fericit pana nu ajungi pe Luna, probabil o sa te „cureti” trist si nefericit..
Putini oameni sunt fericiti cu adevarat. Nu sunt pesimist, sunt realist. Observ realitatea si oamenii si spun ce vad.
Aici ai dreptate ase e natur omului , asa a fost el crea, ia sa isi ia cel mai bun prieten al tau Q7 si cu 1 zi inainte sa umble cu tine pe strazi sa vorbiti sa stii ca e la fel ca tine .
Sinceritatea este punctul cheie al omului , nu stiu in fine toti isi dau cu parerea dar nimeni nu spune adevarul pentru ca nu il stie .
Orice om are o gandire si crede ca gandirea lui este cea buna si adevarata si asta nu inseamna nimic , nimeni nu stie nimic dar oare spun adevarul ?
P.S. si acum o sa mai apara cateva comentarii sa imi analizeze altii gandirea mea .. asta e e gandirea mea si eu o inteleg asa ca degeaba imi spun 10 ca nu e bine daca eu stiu ca e bine .
CEL mai mult ma supara ca iintrati in discutii contradictorii si nimeni nu stie care e adevarul si fiecare o tine pe a lui asa ca DA toti aveti dreptate .
Bine spus. :)
Bine spus White.
Daca acorzi mai multa atentie, articolul este o motivatie pentru oamenii ,,inteligenti,, care in schimb le lipseste curajul de a evolua, finaciar vorbind. Cat despre partea cu mediul inconjurator, natura bla bla bla banuiesc ca nu te afecteaza atat de tare personal. Planteza copaci daca tot iti pasa. Orice om este egoist in felul lui si se gandeste la acum pentru mine.
Exact.
concluzia mea: orice destept e prost la un moment dat si orice prost primeste valoarea pe care i-o dai! pentru ca numai un destept isi va da seama de realizarea unui prost. mare-i gradina Domnului!!!
Un articol pe care l-am savurat. Expune un adevăr crunt de-a dreptul, şi recunosc, că în unele afirmaţii de ale tale m-am regăsit. Ai dreptate, asta aşa este, şi iată încă un exemplu: deşi poate acum ţi-am dat dreptate, m-a impresionat articolul şi l-am considerat extraordinar de bun, mâine poate că mă voi reîntoarce la vechile obiceiuri, acelea de a nu îndrăzni să fac un pas în faţă sau de a cere banii înapoi pe pachetul de biscuiţi…
Daca vrei ceva trebuie sa-l iei. Nu zic sa fii nesimtita dar un egoism moderat e de preferat in viata.
mica erata: n-ai voie sa vanezi cu arcul in Romania, nimic, nicicand. E considerat ca fiind prea crud si e ilegal :(
Cred ca e o conspiratie ca sa nu-i lase pe hipsteri sa fie liberi cu adevarat.
Da, e crud si ilegal pentru cei flamanzi :) Pentru unii gen Tiri si toti stabanii Europei e placere pura dar legala. Orice e de vanzare in lumea asta din pacate…
aici se face confuzie intre destept si tocilar, tocilarul nu este neaparat un om destept,ci un om conformist – adica in primul rand – opus omului liber. adica fricos.si nu exista neaparat o falie intre cei care indraznesc si trebuie neaparat sa fie tupeisti si fara creier si cei care gandesc si trebuie neaparat sa fie fricosi.
exista oameni cu si prosti si fricosi,la fel cum exista si oameni cu brains & balls simultan.
Nu fac confuzie intre tocilari si destepti, stiu diferenta, dar ai dreptate, exista oameni si oameni, nu suntem la fel. Majoritatea oamenilor destepti sunt insa mai retinuti, ca sa zic asa.
Bai prostule.Sa ai succes nu inseamna sa fii destept.Esti bătut rau in cap.Imi bag piciorul in ideea cu sabia laser.Ma doare in cur cine o face primul.Ma doare in cur ca ăluia i se dau laudele.Pt ca daca nu el a facut o destept e ala care a facut o chiar daca nu e recunoscut.Si Daniela Crudu sau altii chiar sunt prosti.Nu imi pasa ca au bani.Nu stabilești tu ce inseamna sa reușești si ce nu.Sunt foarte multe genii care au murit în sărăcie.Ii durea in pula ca erau prosti cu mai mulți bani ca ei.Tu acum vorbesti doar despre oameni prosti.Nu exista oameni deștepți in articolul tau.Sunt foarte multe de explicat si nu cred ca pot sa le explic.Esential e ca articolul e un eșec.Ma doare in cur de vizualizări.Like urile sunt de la prosti.Apropo chiar astept un raspuns
Una e să nu îți pese că alții mai proști au succes și bani și alta e să te plângi că de ce au unii mai proști succes și bani. Despre asta era vorba.
Cezare,nu neaparat „franchetea” vocabularului folosit de tine m-a determinat sa-ti raspund,cat mai ales faptul ca am impresia (ba chiar convingerea) ca in afara faptului ca esti un tip frustat,nu ai nici o vedere clara asupra cuprinsului notiunilor de:destept,prost,reusita in viata si in ultima instanta ce inseamna viata traita uman. Sunt aproape sigur ca nu-mi vei raspunde,iar daca ma insel, o vei face tot in „stilul” tau.
For the record: Universul are 13.7 miliarde de ani. :))
Mersi.
14.8 mld ani e doar o cifra estimativa a perioadei de expansiune a universului, care din pacate poate fi o perioada mai indepartata daca nu s-au „uitat” unde trebuie pana acum :)… dar totusi de apreciat atitudinea :)
Pfff… Era o gluma. Gen: Pun intended. Gandesti prea mult! :))
13…. 14… 15 Miliarde Ani ..??? o dam in Astronomie sau ce…??? Era vorba despre Destepti Vs Prosti !!! Pai prostii sunt cei care ii pupa in dos zilnic pe americani …. care stateau cand politicienii distrugeau din pix industria romaneasca si vindeau totul la Remat din ordine venite de la „” Inalte Porti „”” !!!! Boala de care nu ne vindecam este CAPRA Vecinului ….uitatul peste garduri !!! Trebiue sa vina Renault …sa ne faca masini …. ??? noi avem 2 maini STANGI ..????? Sau umplem tara cu toate herburile cumparate de prin Germania …??? Mai creaza romanii ceva 100 % romanesc …produs in tara si de care sa FIE MANDRI…??? $au suntem mana de lucru in multinationale ..care te arunca ca pe o masea stricata ..cand ..nu mai esti bun ….NU MAI Produci !!!! Prostia este sa FI SLuGA in TARA T A !!!!!
Si care ar fi ideea? Ca e bine sa fii un animal adaptat care se calca in picioare cu alte animale pt diverse interese? Articolul asta imi confirma ideile despre cat de mizerabila este fiinta umana din start, oamenii sunt facuti sa fie condusi de lipsa de scrupule, egoism, vanitate in timp ce adevaratele valori nu sunt decat niste iluzii. Intr-un astfel de Univers, cum il descrii tu, prefer sa stau deoparte, cu riscul de a fi judecat, de parca judecata unei mase de corpuri moarte care se distrug unele pe altele are cu ce sa ma afecteze in final.
Si se vede rezultatul activitatii umane glorioase, distrugerea este elementul care ne caracterizeaza ca specie. Imi aduce aminte de o scena din filmul Angels in America in care personajul principal ajunge la intrarea in Rai in fata unei comisii de judecata si i se da alegerea sa se intoarca pe Pamant sau sa ramana si i se spune ceva de genul: „De ce ai vrea sa te intorci acolo? Stii ca inainte ca viata sa dispara total in final de pe planeta, ea va deveni un iad insuportabil pentru toti oamenii”. Cam asta e lumea despre care vorbesti tu.
Ideea este ca oamenii destepti sa nu se mai planga ca altii mai prosti decat ei au ce au: case, masini, slujbe, salarii, etc… Daca sunt destepti asta nu inseamna ca din start merita mai mult decat altii, mai trebuie sa si munceasca.
In ceea ce te priveste, nu exista nici un risc ca ai face parte din categoria celor inteligenti. Argumentele tale sunt profund defectuoase, faci apologia ghioralnismului ca succes in viata. Nu, nu este nevoie sa fii nesimtit, tupeist, prost crescut, egocetric pentru a reusi.
Nu, nu este nevoie sa fii nesimtit, tupeist si prost crescut. Dar ghici ce? Alti oameni or sa te perceapa asa indiferent de ceea ce faci. Te vor considera om bun doar daca te pui pe tine pe locul 2 si le faci lor toate mofturile. Si se vor obisnui asa si vor crede ca li se cuvine sa-ti iroseasca timpul, energia, banii. Si in momentul in care vei spune, stai ca as vrea sa fac si ceva pentru mine, ia ghici! O sa spuna ca esti nesimtit si prost crescut si egocentric.
prietene, in tarrrhisoara asta averile (in covarsitoare majoritate) s-au facut si se fac, asa cum zici, prin tupeu, nesimtire, reactie dura, risca maximal, dar NU PRIN MUNCA! daca nu ai observat acest lucru elementar e pacat de tastele pe care le-ai tocit; by the way, marele necaz e ca astfel de averi au la baza DISTRUGEREA, nu CREATIA, deci va fi perfect normal sa fii socialist cu ele si sa le confisti.
Pai tocmai asta e problema, ca hotii care au facut averi nu sunt prosti sa si le confiste pe ale lor. Ei sunt socialisti dar pe banii altora.
corect
Oamenii sunt oameni fiindca nu exista un animal care sa le spuna ca sunt animale
Vai inca o persoana care are impresia ca stie sa scrie , care isi exprima frustrarile pe net … offf doamnee pacat de toti desteptii care ti-au dat tie posibilitatea sa scrii articolul asta , n-are rost sa argumentez ca stiu ca imi irosesc timpul ….
Singura frustare a mea este ca stiu oameni destepti care isi irosesc viata in slujbe low-level atunci cand ar putea, cu putin curaj si incredere, sa aiba o viata mai implinita, sa nu mai aiba probleme cu banii, sa faca ce le place, sa fie fericiti. Si asta ma oftica pentru ca sunt prietenii mei.
tu te contrazici singur…in articol ai scris
Oamenii destepti lupta cu sistemul
O, da!
Din aceeasi categorie cu schimbatul lumii e si lupta cu sistemul. Sistemul e rau, sistemul e asa si pe dincolo, bla bla bla…
Ce e sistemul? Pai, nu stiu, e o conspiratie, sunt corporatiile care ne baga consumerismul pe gat si vor sa ne controleze, e Matrix-ul care de indobitoceste.
Zici?……
Poi daca u nu incurajezi oamenii sa lupte cu sistemul…cum vrei oare sa numai lucreze low level…Ca sa nu mai faca astta va trebui sa lupte cu sistemu si sa isi fac el o afacere…zic
Oamenii lupta cu sistemul la terasa la o bere, asta e problema.
Foarte frumoasa modalitate de a-i incita putin la actiune pe prietenii tai. Sa speram ca sunt suficient de „destepti” sa inteleaga si sa asculte :-)
Daca nu, inca doua sau trei articole si cu siguranta macar 3 din 5 vor incerca…
Nu prea imi place partea cu tupeul, insa sunt de acord ca uneori cand tacerea sau inactiunea sunt luate drept prostie atunci clar trebuie sa reactionezi, ce-ar fi sa-l numim tupeu necesar.
mda…
fain elogiu adus tupeismului. Andrei Chira, dumneata in care categorie te încadrezi?
dupa descrierile autorului, cei mai destepti oameni par a fi tiganii. :-)
ceva de genu’…………………
Eu sunt irelevant. Am analizat doar ceea ce vad in jur.
Problema cu acest articol este ca ceea ce tu numesti in mod generic desteptaciune nu are de-a face numai cu IQ-ul, ci si cu inteligenta emotionala si sociala, care explica de ce un om foarte cultivat si care intelege matematici abstracte nu se descurca in viata de zi cu zi cu niste acte la administratia financiara. Ai prezentat lucrurile prea simplist si schematic – lumea nu se imparte in alb si negru, iar oamenii nu pot fi bagati cu forta doar in 2 categorii.
Normal ca nu totul e alb si negru. Eu sunt un intreprinzator si scriu pentru alti intreprinzatori (sau cei care doresc sa fie intreprinzatori).
Le expun greselile pe care ar putea sa le faca daca doresc sa inceapa sau sa dezvolte o afacere.
In acest context, orientarea spre actiune, tupeul si agresivitatea dau rezultate mai bune. Despre asta e articolul.
Imi place cum raspunzi tuturor si mai ales celor care nu au inteles ce ai vrut sa spui nici dupa atatea explcatii. Probabil ca foarte putini din acestia vor intelege dar totusi tu ai rabdare sa ii indrumi.
Intreprinzatorii, cu siguranta, au inteles ce ai vrut sa spui.
Ma alatur sa te sustin in cele spuse. Asta pentru cei care nu cred sau nu inteleg :)
Am trecut de la inactiune la actiune si acum tot actionez si reactionez.
Bafta!
Mersi
E corect ce zici.
Si, desi nu cred ca oamenii se impart in destepti si prosti, ma identific cu prima categorie, mai ales prin prisma caracteristicilor enuntate de tine.
Dar in ultima vreme am inceput sa vad lucrurile altfel si am inceput sa am mai multa incredere in mine, lucru care vad ca incepe sa dea roade.
P.S.: sunt autor.
N-are ce strica sa ai incredere in tine + un egoism moderat. :)
Oameni destepti nu generalizeaza. :)
Ba chiar o fac foarte des, in special atunci cand le convine.
Ba nu!
Oamenii care au bani sunt rai. Banii sunt rai. Corporatiile sunt malefice.
+ o gramada de alte bullshituri socialiste pe care oamenii inteligenti le prefera.
Cred ca standardele tale privind oamenii inteligenti sunt prea permisive.
„a reuși în viață”… dar ce anume?
Ce vrei tu. Succesul e relativ, fiecare isi doreste altceva. Iar ca sa obtii ce vrei trebuie sa actionezi cu incredere si sa fii consecvent.
Eu nu mi-am propus nimic, intrebam ce inseamna expresia asta pentru tine.
Tu ti-ai propus sa ajungi superficial ? Vad ca ai facut un compendiu de generalizari.
Generalizarile functioneaza atunci cand vrei sa subliniezi o idee. Ce vreau eu de la viata? Vreau sa am destui bani, destul timp liber. Articolul insa nu e despre mine, e despre blocajele mentale.
Pai de ce crezi ca functioneaza generalizarile?
A reusi ceva, presupune o particularitate: X isi doreste sa castige un maraton.
Y isi doreste sa traverseze cu bicicleta Europa. Z isi doreste sa ajunga directorul unei corporatii.
Reusita, reprezinta doar atingerea unui obiectiv particular. Ea nu tine de inteligenta, desteptaciune, prostie sau alte trasaturi intelectuale.
`Prostii actioneaza, desteptii analizeaza.` Ok, ce demonstreaza asta? Ca prostul pierde timpul actionand si desteptul analizand.
Ia incearca sa faci o schimbare de paradigma. O sa observi ca ai o problema de logica si cateva premize false pe care iti construiesti argumentarea. Incearca sa scrii articolul invers, acuzand prostii ca actioneaza.
Poate articolul asta trebuia sa fie despre ` de ce unii oameni isi doresc sa aiba bani si unii nu`. Treaba cu `reusita in viata`(pe care tu o raportezi la bani) poate apare la breaking news: `the univers doesn’t give a…`
PS: Treaba cu socialismul si ideile socialiste nu stiu de unde ai scos-o.
Un om destept (inteligent) nu este invidios. (deci articolul se poate numi `de ce oamenii cu bani reusesc si oamenii fara bani sunt invidiosi`)
Ori imbratisezi o limba de lemn, ori nu ai proprietatea termenilor.
Citeste articolul cu explicatia, te rog.
Mi-a placut mult ce ai scris, vad mult adevar in asta ;)
Mersi.
Interesant articolul. Lumea antreprenoriatului este o lume dura. Daca vrei sa ai success in afacerea ta trebuie sa „te lupti” cu mentalitatea oamenilor, concurenta, sa obtii ceea ce doresti (pret, avantaje, recunoastere), dar mai ales cu tine insuti.
As mai adauga ca sunt visatori (peste x ani o sa am multe lucruri) si isi fac planuri peste planuri si ajung sa fie dezamagiti, descurajati, deprimati…
In sfarsit cineva care a citit si printre randuri si a inteles. :)
De acord!!!
Insa as mai adauga:
Daca ceea ce faci nu reprezinta DOAR o sursa de venit ci, mai mult decat atat (acest mai mult difera de la persoan la persoana), atunci cu siguranta, hranit nu doar de sumele care vin, ci si de realizarile efective, cu rabdare si intelepciune, dupa x esecuri (care in fapt sunt lectii pentru urmatoarea incercare) vor veni si banii, masinile etc… :-)))
Sunt absolut sigura de asta! Poate o greseala este sa credem ca ar trebui sa avem totul acum aici azi…
Astea sunt timpurile in care traim, toata lumea s-a obisnuit sa dea doar un click si sa apara „ceva”. Pentru unele lucruri insa chiar trebuie sa muncesti din greu.
Nu am stat sa citesc comentariile, dar iti spun ca mi-a placut la nebunie articolul. Pe langa faptul ca e scris bine, mai expune si realitatea dura. In treacat cand dadeam scoll sa ajung la sectiunea unde sa scriu comentariul am vazut pe cineva care nu e de acord. Sigur este unul care se regaseste in acest articol.
Am sal preiau si eu pe un site daca imi permiti.
Voie buna.
Cam nasol sa fi destept :)
Crezi in Dumnezeu?
E nasol doar daca crezi ca asta e de ajuns. Nu cred in Dumnezeu.
Interesant articol insa cu idei foarte ambigue… pe ici pe cole riscante chiar.
N-am inteles exact caracterizarea omului „destept” si nici macar pe cea a „prostului”. Poate crezi ca sunt ignoranta, insa ti-am citit articolul de trei ori sa ma asigur ca fac o afirmatie corecta. Astfel incat am cateva intrebari desi poate nu vei avea tot atat de mult timp sa imi raspunzi pe cat ai avut sa scrii acest articol. Oricum acestea sunt:
1. „Omul destept” este cel lipsit de intiativa, cel care gandeste fara sa actioneze, cel care este idealist fara ancorare in realitate. Dar despre ce tip de inteligenta vorbesti? Si despre care oameni? Nu vreau sa merg pana la a exemplifica oameni extraordinari in istorie care au schimbat cursul lumii, toti „destepti” insa nu toti moralisti sau „cu frica de Dumnezeu” sau „aplicatori exceptionali ai legii”. Dar daca ar fi sa ma gandesc, as merge de la Socrates, Toma D’aquino, Conducatorii Inchizitiei, Papa (alege unul), Michelangelo, Leonardo Da’ Vinci, Bismarck, Hitler, Stalin, Mussolini, Einstein pana la Morgan Freeman. Toti au fost sau sunt de o inteligenta extraordinara (in diverse domenii, tipuri diferite de inteligenta – dar „destepti” in toata puterea cuvantului) insa moralitatea a avut diverse intelesuri de la o persoana la alta si a fost respectata (sau nu) in forme diferite. Dar toti foarte „desptepti” insa nu toti „morali”, cu gandul permanent in minte pentru „a face bine”. Deci, la ce fel de tip de inteligenta te opresti cand vorbesti de „omul destept” in articolul tau?
2. Ce inseamna „omul prost”? Deoarece pragmatismul nu se incadreaza la prostie ci este tot un tip de inteligenta (Gardner, M. Rocco…etc). Omul inteligent nu este tot timpul un filosof (apropo de imaginea creata – cea a ganditorului si analiticului a toate cele) cum nici prostul nu este cel care actioneaza tot timpul! de obicei nu actioneaza deloc ci isi fac loc (ca sefi, etc) prin alte modalitati precum nepotism sau alte cele care nu pun accent pe competente sau cunostinte ci pe ceea ce numim „persoana potrivita”. Daca vrei exemplu de „om prost” nu te uita la cel care intreprinde ceva…deoarece acela are dramul lui de inteligenta, te poti uita la cei care nu fac altceva decat sa sparga seminte, sa isi bata joc de altii, sa puna taxe pe locuri gratuite (a se vedea situatia parcarilor gratuite din Bucuresti – desi tind sa cred ca si aia nu-s chiar asa prosti), fetele care folosesc ce le-a oferit mama natura pentru a face ceva… etc
Sunt de acord cu faptul ca „tupeul” este o caracteristica a omului mai putin educat si politetea a omului ceva mai mult educat insa asta nu inseamna ca si unul si altul pot avea acelasi comportament. Adica, cel „destept” sa fie tupeist si cel „prost” sa fie politicos – a te uita la mamaiele de la tara ce nu au „carte” dar au bun simt…. si la tinerii din universitati ce se presupune ca au carte dar au si mult „tupeu” de obicei manifestat prin aroganta….
Cred ca am sa ma opresc aici… ar mai fi multe de spus..insa ca orice om „prost” trebuie sa „actionez” si sa lucrez la o prezentare ce o voi sustine in Univ. Cambridge, UK…saptamana asta!
Spor in toate!
Livia
Scriu despre experienta mea cu oamenii pe care ii cunosc si cu care am interactionat. Scriu pentru oamenii care vor sa nu repete greselile pe care le-am facut eu in antreprenoriat. Destept sau prost e relativ, e perceptie nu realitate.
Daca este relativ atunci cred ca ar fi mai bine sa ne abtinem de la generalizari… Tu ce spui?
O zi frumoasa!
Generalizarea convinge.
Este de fapt vorba de valorizare/devalorizare. Cei pe care îi numești „deștepți” și nu realizează nimic, trec printr-o puternică emoție de devalorizare din cauze diverse: sistem de valori, credințe, dogme de toate felurile, educație, experiență din familia din care provine. Deîndată ce reușesc să iasă din acest mecanism interior autodistructiv, îi vor depăși cu mult pe cei pe care îi numești „proști”. Problema este, să iasă. „Proștii” au un sistem de autovalorizare foarte puternic și asta îi propulsează puternic înainte, practic, au încredere în forțele lor și reușesc. Intenția lor de a face ceea ce cred ei că este util lor să facă nu se izbește de nicio barieră mentală. De niciun fel. Așa funcționează. Dacă este în Armonie cu Întregul sau nu, asta este o altă discuție.
Sigur că o definiție mai la obiect a ceea ce consideri a fi „prost” sau „deștept” ar fi binevenită.
Exact, Paul. De asta mi-e ciuda, ca daca ar iesi din mecanismul asta ar face lucruri extraordinare. Tocmai pentru ca ii duce capul.
Ai pus bine ghilimele la prost si destept, nu e nevoie de definitii exacte, sunt niste containere relative.
Actiunea a fost si este cea care a miscat toate lucrurile. E bine sa visezi, sa ai un vis, sa-ti faci un plan. Dar daca nu e actiune, visul asa si va ramane vis. Iar pentru al transforma in realitate, trebuie sa spargi pereti, sa mergi doar inainte, si asta iar presupune actiune. „Cere si ti se va da, bate si ti se va deschide, cauta si vei gasi”, in Biblie acest lucru este foarte bine explicat. Fara actiune, nimic nu se face, chiar si atunci cand nu stii, tot prin actiune te inveti.
Corect.
Nu cred ca antreprenoriatul e solutia succesului, macar ca in Romania cam toti asa considera. Problema cu oamenii destepti se numeste Romania. In Romania inginerul de fizica atomica nu este apreciat si nici nu are posibilitate de afirmare, indiferent cat de destept e. Nu pentru ca nu il respecta oamenii, ci pentru ca pur si simplu nu are de lucru in primul rand dupa ce iese din facultate :D E doar un exemplu extrem. La fel, in Romania cand spui ca vrei sa fii astronaut, toti se uita la tine ciudat. Eu zic ca nu tine de antreprenoriat. Tine de educatie. Pur si simplu Romania nu apreciaza oamenii educati. „Destepti” daca vrei sa le spui asa.
Valoarea unui om, respectul, aprecierea si tot ce vrei tu, nu sunt date de la doamne-doamne, nu poate da o lege statul prin care zice, gata, sa-i respectam pe fizicieni. Astea se castiga.
Inginerul de fizica atomica e liber sa mearga acolo unde gaseste de munca, in China, America sau pe Marte.
Si acolo sa-si castige respectul prin munca, seriozitate, profesionalism.
Daca nu esti socialist pana la 20 de ani , n-ai inima ; daca esti socialist dupa 20 de ani , n-ai minte !
Unii raman socialisti si la pensie.
Cred că e un post pe care îl simt extrem de bine în adevărurile lui simple şi putenice mai degrabă cei care au o anumită vârstă. La 20 de ani încă ai multe păreri, vrei să demonstrezi că ştii să despici firul în 7, iei chestia asta drept inteligenţă şi faci…exact ce spune foarte bine autorul aici.
Cred că Andrei a reuşit o excelentă sintetizare a multe cărţi de succes, de aia şi are articolul atâta succes. Ne regăsim în el toate labele triste de discuţii „cum să facem să facem bani”, „n-avem capital” şi toate N-şpe miile de prostii pe care toţi DĂŞTEPŢII le-am vorbit la bere.
Principiile sunt aplicabile în orice, articolul nu e un elogiu adus materialismului, sunt principii universale. Şi la sfinţenie dacă îşi doreşti să ajugi, tot aia faci: FOCUS, aplici căile verificate (te smereşti de dimineaţa până seara, te rogi, ierţi tot ce se întâmplă, citeşti textele importante), nu stai cu falca în mână judecându-i pe ceilalţi.
Felicitări pt articol.
Mersi. S-ar parea ca exista oameni care inteleg ce am vrut sa exprim. :)
Atatea lucruri gresit abordate si gresit exprimate incat nu e destul timp sa explic.
O sa zic doar asta: Nu are nici o treaba inteligenta (sau desteptaciunea) cu succesul. Doar in anumite domenii poti lega succesul direct de inteligenta, dar il legi invers proportional fata de cum l-ai legat tu: oamenii destepti au succes (cum e in cercetare, medicina, invatamant etc) si oamenii prosti se intreaba de ce altii pot si ei nu. In rest, e vorba de aptitudini, noroc, atitudine, profesionalism (lucruri care nu au nici o treaba cu inteligenta omului).
Inteligenta are treaba cu succesul in sensul ca pe unii oameni ii impiedica ( din motivele enumerate). Pe altii nu-i impiedica. Altii au noroc. Altii n-au. Succesul e relativ si fiecare il vede cum vrea.
Păi da – şi „succesul” e relativ, şi „deşteptăciunea” e relativă, şi „fericirea” are o definiţie relativă la individ, totul e relativ (adică depinde de foarte multe chestii şi prezintă multe variaţii), aşadar articolul tău e varză. N-ai identificat te-miri-ce reguli universale, doar ţi-ai exprimat propriile preferinţe: pe cine consideri tu a fi „de succes” – anume bogaţii în bani – şi pe cine consideri tu a fi „deştept” – anume pe cei care ştiu să ajungă bogaţi în bani. Relativă fiind, viziunea ta poate fi criticată dintr-o mie de direcţii, ale altor filosofii despre ce-i valoros la om – şi sunt o grămadă de concepţii dincolo de cretineala capitalistă de a reduce totul – inclusiv valoarea umană – la bani, let me assure you.
Dar aşa sunt oamenii mici la creier: nu pot pricepe şi exprima decât idei mici, ca astea cu „banul ie totul, dom’le”. Singurul mod în care teoria ta ar fi putut fi mai manelistă şi mai retardată ar fi fost dacă reduceai totul la succesul reproductiv, la numărul de parteneri sexuali, la filosofia de viaţă a bacteriei. :))
Articolul e despre neadaptarea la realitate, nu despre bani. Romanii sunt naivi si au impresia ca merita mai mult doar pentru ca sunt mai destepti decat altii. Dar nu fac nimic ca sa obtina ceea ce vor, ceea ce cred ca merita, ar vrea sa li se dea de pomana. Reciteste-ti comentariul precedent, exprima foarte bine mentalitatea asta.
frumos spus. chiar daca nu ma consider un om destept, ma regasesc in cele mai multe din randurile de mai sus !
Draga Andrei,
Articolul tau contine idei pertinente si structurate estetic. Ceea ce omiti tu sa iei in calcul, insa, este aspectul major legat de tipurile de inteligenta, care sunt mai multe decat ai in vedere (specialistii spun ca ar fi 8). Persoanele intreprinzatoare care actioneaza fara foarte multe analize prealabile nu sunt nicidecum lipsite de inteligenta, latura lor analitica si critica este mai putin activa decat flerul comercial, sau cel legat de productivitatea intr-un domeniu (referire la inteligenta financiara) care le spune sa actioneze acum si aici. Pe de alta parte, oamenii care se plang de reusita celorlalti provin din toate categoriile intelectuale, prosti sau destepti, dar cu siguranta frustrati cu totii.
Sunt de acord cu dictonul „gandirea e calaul lumii”, insa cu siguranta, daca ma uit la personalitatile care au facut diferente in evolutia umanitatii, voi descoperi ca inteligenta (artistica, literara, logico-matematica, financiara, emotionala, etc.) este esentiala in domeniul in care au activat. Iar promovarea conceptului de prostie mi se pare cel putin neproductiva si reductionista, pentru ca il confunzi cu indrazneala de a face lucrurile sa se intample. Iar aceasta indrazneala este, in definitiv, un tip inteligenta esential.
In loc de „mai putin activa” mai sus, am dorit sa spun „mai activa”.
Asa e. Ai perfecta dreptate. O sa scriu alt articol cu o explicatie a acestui articol.
„The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt.” – Bertrand Russell
Da sunt de acord cu Dra,DARIE GOLOGAN.Da vorba lui EMINESCU e usor a face versuri cand nimic nu ai a spune,asta a spuso cand iera pe ?
Hai sa nu mai fim asa de magulitori la adresa celor „99%” ca nu-s asa de destepti. In articol pornesti de la o afirmatie cu parfum de postulat si continui cu diverse argumente de tractorist sa convingi ca treaba e pe bune. Ca sa fie mai pe intelesul tau, gandeste-te ca ai scris articolul folosindu-te de unele jumatati de adevar precum economistii inteleg sa foloseasca metodele inginerilor din bancurile cu economisti si ingineri.
Noroc c-am dat si de notele de subsol ale lui Ionut Tecuceanu ca il plagiam grosolan. Reciteste-ti articolul, vezi si ce au altii de zis vis a vis de asta, baga si-un banc doua cu economisti si-ai sa vezi ca esti tare de tot pe aratura.
O sa scriu o explicatie pentru cine nu a citit printre randuri.
Sa nu uiti.
Aia cu oamenii destepti vor sa schimbe lumea mi-a dat total la corazon. Nu sunt de acord si mi se pare chiar oribil ce ai scris. Nu e vorba de a schimba universul dar daca fiecare ar face ceva util/bun pentru planeta/ tara asta, poate s-ar schimba ceva in mai bine. Si in apararea faptului ca poti sa fii sef si sa ai bani si sa schimbi lumea, exista social business-ul care e si foarte la moda acum. De ce sa nu faci bani prin a schimba ceva in lumea asta? PS. Universul exista de cand nici nu ne putem imagina, dar eu tocmai studiez World Sustainability si iti pot spune ca daca desteptii nu mobilizeaza prostii inspre bine, in maxim cateva sute de ani se duce planeta de rapa.
E de ajuns sa fii om si sa respecti drepturile altor oameni si animale, daca vrei o lume mai buna. Dar daca incepi sa crezi ca ii poti schimba pe alti oameni ai o problema. Asta vreau sa zic, prea multa lume se uita in ograda altora spunand ca nu e bine ce face ala in loc sa-si vada de ograda lui si sa nu-si arunce mucul de tigara pe jos. Macar atat.
Felicitari pentru articol , perfect adevarat . Intr-un singur punct nu ma regasesc , nu sunt socialist .
shmenurile astea poate ca sunt valabile in Romania, tara unor „valori” precum Becali
in tarile dezvoltate prostii tai nu ajung departe
Super bun articolul. Super bune exemplele si destul de obiectiv descris subiectul. Bravo, mi-a facut placere sa il citesc si sa ma regasesc in el …
Mersi.
Si ce sa inteleg din asta ca u te crezi destept? Nu esti…sau persoanele despre care vorbesti sunt destepte? „Oameni capabili sa gandeasca, sa poarte o discutie, sa analizeze abstract o chestie sau doua”. Daca is capabali sa poarte o discutie nu inseamna ca is destepti sau daca stiu sa analizeze 2 lucruri la fel nu sunt destepti, sunt doar niste loseri care se cred destepti si viseaza la functii si bani. Daca ar fi destepti ar avea alte obiective in viata…tu defapt vorbesti despre persoanele care sunt loseri in viata si in care se regasesc si multi care au comentat aici, hai sa fim seriosi doar nu toti de aici is destepti.
Esti pe aproape. Nu toti sunt destepti, nu toti sunt prosti. Nu toti au succes, nu toti sunt loseri. Sunt doar oameni.
Salutare.Si mie imi place articolul.Si sunt total de acord cu ce sustii tu in el.
Mersi.
Din pacate nu cred ca desteptaciunea sau prostia au de a face in mod direct cu consecventa…
O persoana inteligenta si consecventa e o combinatie greu de oprit, dar intr-adevar si greu de intalnit … Dar asta e explicabil pentru ca ai nevoie de 2 tipuri de educatii in paralel:
A) Educatia cognitiva care te face pe tine „destept”, sa ai un simt analitic dezvoltat, sa fii constient de ce se intampla in jurul tau,
si
B) Reflexul initiativei pe care il primesti de acasa, din anturaj (mai rar) sau il auto-dobandesti fortat de imprejurari sau de situatii de criza
Cred ca discutia este referitoare la capacitatea oamenilor de a indeplini anumite obiective.
Acuma, poti intr-adevar sa fii prost si consecvent si sa ai succes, dar din cauza ca esti prost, vei depinde de altii, care daca sunt mai „smecheri” te vor lasa in fundul gol. Deci ideal e sa le ai pe ambele …
Si a nu se confunda destept cu romantic, emotional, timid, etc … Sunt alte categorii de trasaturi, care din nou, poate tie ti se pare ca sunt tipice omului „destept”, dar sincer, la fel de multi romantici, timizi, etc vei gasi si care nu stiu cat face 2+2 ;)
Foarte buna observatia ta. Asta incerc sa scot la iveala. Sa-si dea seama oamenii inteligenti ca ar putea fi de neoprit.
Multa lume se plange ca nu are destui bani sau succes, dar nimeni nu recunoaste ca nu e suficient de destept. Iar adevarul e ca n-ai cum sa devii mai destept daca nu incerci, daca nu actionezi. Chiar daca gresesti, TREBUIE sa actionezi SI sa inveti din greseli. De cele mai multe ori in viata vei regreta ca nu ai incercat ceva, nu ca nu ti-a reusit (din prima). Tu, cum ai devenit (mai) destept?
In ceea ce priveste comentariile putin mai rautacioase la adresa autorului, eu as zice sa fiti putin mai cumpatati, articolul nu trebuie luat ca litera de lege. Nu cred ca autorul a incercat sa exprime faptul ca detine adevarul absolut in ceea ce priveste prostii si desteptii, insa a incercat sa-i incurajeze pe cei mai timizi, ceea ce nu e ceva de criticat. Bafta!
Esti cel mai aproape de adevar, de ceea ce am vrut sa exprim eu in articol. Felicitari!
E greu pentru unii sa vada ce ai vazut tu, poate pentru ca nu sunt scriitor de meserie si nu sunt prea diplomat in exprimare.
Ca atare in opinia mea nu exista „oameni destepti si oameni prosti” este impropriu sa etichetem pe cineva drept prost sau destept?! asta pt ca criterile prin care s ar departaja unii de ceilanti ar fi nesigure si nu s-ar pute face valoric perfect, asta deoarece exista circumstante care pot atenua actiunile fiecarui individ in functie de ceea ce isi propune din t pdv.
ori in opina mea exista :
-oameni care reusesc Vs oameni care nu reusesc
Frustrati Vs mai putin frustrati
Oameni dotati Vs oameni mai putin dotati
Norocosi Vs Nenorocosi
si tot asa…etc
Iar in concluzie conditia pt a reusi nu consta in dotarile unui om cu bagaj mai mare sau nu de conostinte si in motivatia lui pt ceea ce isi propune…
cat despre schimbarea lumii de catre un individ, asta se intampla in fiecare zi…
pana una alta focuseazate pe viitorul apropiat…dotarile de care ai nevoie sunt: voie buna, entuziasm, motivatie, incredere si doi cai frumosi care sa-ti zambeasca cand nu vezi bine…
Noroc bun!
Exact.
Andrei,
Comentariile la articolul tău confirmă teoria ta.
Aș mai adăuga doar o idee. Că de fapt este vorba de diferențe de educație (și includ aici autoeducația) . Nu există oameni proști, inteligenți, răi sau buni. Există doar nivele diferite de educație. Iar needucat sau fără educație iarăși nu pot exista.
Este pur și simplu standardul de educare la care a ajuns fiecare individ. Educarea până la o anumită vârstă este profund determinată de sistem ;) , ca apoi să țină de individ și anturaj și/sau societate. Te dezvolți atât cât înțelegi că e necesar pentru a supraviețui în mediul tău, iar succesul individului este o stare dictată și super subiectivă :). Cine și cum decide când ești un om de succes ?
Tu singur decizi. Ai dreptate.
Am avut cam 15 ganduri in legatura cu articolul tau si mi-am dat seama dupa fiecare in parte ca ma incadrez in una din situatiile descrise mai sus! Foarte amuzant de altfel! Inca doua ganduri, inainte sa bag la cap si sa incep sa actionez, in loc sa „ponderez”:
1. oare tu ai nevoie sa iti spunem ca apreciem articolul, ca sa capeti incredere sa mai scrii? cu alte cuvinte, tu esti un destept nesigur?
2. e interesant cum toti cei (sau majoritatea, ca n-am avut rabdare sa citesc toate comentariile) care au raspuns articolului se considera destepti. imi place cum scrii, asa ca iti propun tema superioritatii innascute (sau inchipuite) a tanarului roman. Ceva de genul „daca toti suntem niste mici genii, cine face cafeaua?”, poate te inspira.
Numai bine,
Nu scriu mult din lipsa timpului nu din nesiguranta. Nu ma tem de a fi judecat pe internet. Am fost un destept nesigur toata viata dar incerc de vreo 6 ani sa am din ce in ce mai multa incredere in mine.
Nu stiu ce as putea scrie despre superioritatea inchipuita, incerc sa scriu doar din experienta mea de viata si in special de business, poate ajut tinerii intreprinzatori.
Articolul supara pe alocuri, dar eleganta raspunsurilor autorului la comentarii pro sau mai ales contra este remarcabila. Din asta trebuie invatat ceva.
:) Mersi
Frumos articol. Am dedus doua lucruri: primul – ca, regasindu-ma in fiecare aspect expus, clar nu am sanse sa ajung celebra si/sau bogata; al doilea – ca sunt mandra de mine asa fiind :| … ca atare, ma bucur ca, la argumentele pe care le foloseam explicand de ce, desi sunt scolita si am si cateva grame de inteligenta in minte (dupa spusele parintilor, profesorilor), nu am reusit sa fac nimic pana acum, desi tot neamul meu asteapta cu gura cascata sa ajung eu presedinte mai repede :)))) , mai pot adauga cateva :> Intrebarea care se naste in mintea mea este urmatoarea: ma voi schimba? pentru ca tocmai am mentionat ca sunt mandra de mine asa cum sunt. Daaaaa, lumea AR trebui sa fie mai buna, AR trebui ca oamenii sa se ajute mai mult intre ei, AS lua de la bogati sa dau saracilor, desi eu da, voi ramane saraca, asteptand o foita si-un creion sa-mi cada din cer, pe care sa-mi astern poemele, pentru ca daaa, tata, nici idolul meu Eminescu n-a fost bogat, dar il lauzi destul de des. Si nu, nu voi publica nici macar una dintre scririle mele pentru ca stiu eu sigur, absolut, ca nu o va citi decat prietena mea cea mai buna, din solidaritate :))) , cu toate ca peste 40 de persoane mi-au laudat lucrarile si m-au indemnat sa le public. Dar eu stiu cel mai bine, pentru ca sunt inteligenta. Si da, pe langa talentul meu literar, am foarte multe idei de afaceri care, dupa calculele mele facute si re-re-refacute, sunt bune, iar intr-o zi ma voi apuca de una dintre ele… care mi se va parea cea mai buna…
Sa nu o mai lungesc, m-ai terfelit complet! :))) Dar nu-i nimic, acum am aflat de ce ne sunt dati parintii (pentru a face asta inaintea altcuiva strain). Am ocupatie pentru urmatoarele cateva saptamani: sa ma intreb care dintre conceptiile de mai sus sa mi-o schimb, sa ajung pe calea banilor :))). Dupa aceste cateva saptamani narcisismul meu va triumfa si voi redeveni cea care eram inainte de a citi acest articol care, btw, este foarte bun!
P.S.: nu are legatura cu manelele, teribilismul sau alte insusiri/preferinte ale unora dintre noi!! Depasiti faza. Are legaturi emotionale, exact cum spunea Radu + faptul ca Universul nu este pregatit pentru noi. Si da, recunosc, s-ar putea sa mai ramana asa o vreme, mai ales daca eu nu absolv Dreptul cu „Magna cum laudae” si nu ajung presedinte cum vrea tata :((((
Ma bucur ca iti place. Stiu ca e dur si ca nu sunt diplomat dar ideea este sa arat oamenilor ce greseli fac si daca vor sa le corecteze, sa le corecteze. Daca nu, nu. Nu e obligatoriu, fiecare are propriul lui standard dupa care considera ca e „realizat in viata” sau nu.
Iubesc articolul!
Mersi.
Si eu cred ca da, succesul este strans legat de inteligenta. Altfel cum ati putea explica cum doua persoane la fel de destepte, chimisti – sa spunem – , sunt unul – angajat la NASA si altul activeaza in domeniul … Imobiliarelor sau, mai simplu, e profesor la o scoala generala? Inteligenta inseamna sa fii cababil sa gasesti solutii la problemele tale in situatii de criza, sa te adaptezi, sa te autodepasesti folosindu-te de desteptaciune, intr-adevar, dar si de experienta, intuitie nativa etc. Si sa nu-mi raspundeti „Ala de la NASA a avut noroc.” pentru ca nu este asa. NU a gasit noroc undeva pe presul usii si a mers cu el la NASA: „Poftiti domnilor, noroc, acum… cu cat ma veti plati?”. Problema, atat a unui, cat si a altuia, este aceeasi: „Unde ma angajez?”… iar ei, desi la fel de destepti, dar nu la fel de inteligenti, s-au adaptat, care cum a putut. Daca o tinem tot asa, apar alte intrebari…gen: „Cat de inteligent a fost unul, cat celalalt?” sau „In ce masori inteligenta lor? Doar in capabilitatea de a-si gasi un job super bun?”, „Daca tipul care lucraeza la NASA, nu e destul de inteligent in alta situatie, in confruntarea cu alta problema, iar profu’ este? Atunci care e mai inteligent???”… si tot asa…. :))))
Totul e relativ.
Realitatea este ca oamenii inteligenti, in general reusesc. Articolul asta este o porcarie. Marea majoritate a oamenilor din topurile celor mai bogati, sunt persoane inteligente. Articolul asta este scris de o persoana care are un oarecare nivel de inteligenta (nu foarte marte dar nici foarte mic – o persoana cu inteligenta medie) insa o persoana puturoasa, care in loc sa se ocupe de sitatia in care se afla, prin a lua o decizie referitoare la viitor ei, s-a dedicat in a gasi o scuza situatiei in care se scalda. Este mai usor sa faci o remarca de genul „Cei inteligenti esueaza” decat sa muncesti ca sa castigi. Parerea mea este ca oamenii inteligenti, daca isi doresc, vor reusi in viata. Oamenii puturosi vor cauta scuze precum cele prezentate mai sus. Numai bine.
Majoritatea oamenilor destepti sunt lenesi.
Corect, evolutia societatii in care traim si majoritatea descoperirilor si inventiilor sunt datorate lenesilor (destepti de alfel) care cautau o cale mai simpla sau mai rapida de rezolvare a problemelor lor :)
.1Cu asta ai dat-o rau in bara! Cum asa oamenii destepti sunt lenesi? Iti dau exemple de scriitori,fizicieni,matematicieni,filozofi,pshihologi,teologi…doctori etc care au scris mii de carti, tratate…ce demonstreaza faptul ca nu au fost lenesi!
2. Ai spus ca nu crezi in Dumnezeu ceea ce demonstreaza ca nu esti deloc inteligent! Si de aici dorinta ta de a explica lucruri inexplicabile…probabil ca ai citit multe carti de autodezvoltare si te-ai lasat pacalit de retetele de succes pe care ti le ofereau autorii…Succesul nu poate si nu trebuie sa insemne doar reusita unei functii …si daca IL piezi pe Dumnezeu din ecuatie s-ar putea sa fii readus cu picioarele pe pamant!
3.Nu judec oamenii dupa haine, dar daca zici ca esti antreprenor si te-ai infatisa in fata mea in tricoul acela nu ai reusi sa-mi captezi atentia….am citit articolul si comentariile din curiozitate ,nu ca ar merita!!!!
Maria
Seriozitatea si profesionalismul nu variaza in functie de hainele pe care le port. Gandirea ta arata de ce Romania e in rahat, pentru ca romanii au incredere in hotii bine imbracati si prefera minciunile frumoase.
Adevarat si asta desteptii sunt lenesi. Imi place al dracului ce multi ai atras cu povestea ta.
Pe oameni prosti munca ii motiveaza pe oamenii destepti munca ii omoara.
Cred ca de la bun inceput pornesti de la niste comparatii fara a defini termenii: prost-destept, succes-insucces (reusita-esec). Desi, de fapt, nu comparatiile in sine sunt fortate, ci intelesurile termenilor ce le compun. Ce inseamna prost, ce inseamna inteligent? Ce intelegi prin succes si de unde incepe insuccesul? Cum definesti tu fericirea? Ma lasi sa inteleg din text ca indestularea inseamna fericire, desteptii sunt aprioric invidiosi pe cei ce (in acceptiunea ta) reusesc sa faca ceva bani, imparti lumea in prosti si destepti fara a defini linia de demarcatie dintre cele doua, punctezi reusita sau esecul ca fiind strict experiente profesionale. Las deoparte lupta cu sistemul si altele, de care banuiesc ca nu ai habar, insa ti s-a parut ca dau bine in context. Asadar, dragul meu, fiind de formatie si profesie inginer, o sa incerc sa punctez in paragrafe parerile mele (strict personale, vezi bine) legate de articolul tau:
1. Fericirea este una pentru fiecare. Nu aceeasi pentru toti. Nu lega banii si reusita in afaceri de fericirea oricui. Avutia (ca stare materiala), bucura orice prost. De-aia o cauta cu atata ardoare. Pentru ca e unicul lucru care ii face fericiti.
2. Desteptii gasesc fericirea in cu totul alte locuri si trairi. Ei stiu sa vada un rasarit de soare si alfel decat din mersul nebunesc al masinii, stiu sa aprecieze o pictura altfel decat ca obiect decorativ, gasesc extrem de multa placere in slove si stiu sa privesca o femeie si altfel decat incepand de la sani in jos…
3. Nu lega inteligenta (rectae desteptaciunea) de invidie. Un om inteligent nu e niciodata invidios. Numai un prost poate fi… Inteligentul poate fi cel mult condescendent… Iti imaginezi ca (extrapoland si presupunand ca ar fi trait in aceeasi perioada), Adi Minune l-ar fi facut vreodata invidios pe Einstein?
Inchei invitandu-te la introspectiva. Intri pe un teren alunecos si fervoarea tineretii tale ar trebui dublata de mai mult discernamant. Fii specific in ceea ce afirmi si nu slobozi cuvinte care dau bine in fraza. Orice destept ti le-ar putea „indesa pe gat” instantaneu (peiorativ vorbind, evident) si in cel mai galant mod cu putinta… In rest, ce sa-ti spun… cred ca faci bine ca actionezi. Pentru ca sunt mai mult ca sigur ca altii sunt facuti sa gandesca… Voie buna!
O sa scriu o explicatie a articolului, sper sa fie destul de clara in privinta a ceea ce am intentionat sa exprim.
Cel mai bun exemplu se intalneste la leader-shipul unui antreprenor ,pentru care spre exemplu, autoritatea sau creativitatea ,sau dorinta de a conduce o echipa de persoane ,care realizeaza toate activitatile managerile , este o sursa mai buna de trai .Desi, eschipa lui este experimentata in unele domenii,si poate fac parte din categoria celor destepti ,este posibil ca antreprenorul ,care are mai multa putere de leadrship si activitatea lui consta in creativitatea ideilor si coordonarea echipei sa aibe mai mult de castigat. Asta nu-l face mai necompetitiv sau mai lenes,insa fiecare detine aptitudini,pe care le foloseste pentru beneficiul maxim .
Depinde cum este definit cuvantul -destept si prost ,insa articolul are dreptate in masura in care oamenii in general sunt nehotarati si doresc sa-si incerce norocul sau abilitatile in mai multe domenii ,incercand sa nu piarda timpul axandu-se pe un anumit domeniu.Insa, cred ca tocmai acest lucru se intampla atunci cand nu esti hotarat …
Oamenii sunt diferiti intr-adevar iar prost-destept e un concept relativ.
Am citit titlul. Apoi am citit si textul. Si mi-a placut sau, mai bine zi, m-a amuzat. Doar ca e ceva ce nu pricep: e musai sa „ajungi sef” ca sa reusesti in viata? Pentru ca, personal, nu vad legatura. E statutul de sef sau antreprenor un soi de barometru al reusitei in viata? Altfel spus, daca n-am visat niciodata sa fiu sef/patron, sunt musai un ratat?
Succesul e subiectiv. Articolul n-are legatura cu a ajunge sef, e doar un exemplu, trebuia ales unul.
Nu cred ca trebuie judecata fericirea oamenilor ,fie ca consta in bani sau in cultivarea ” educatei” care a devenit mai repede o forma de a arunca praf in ochi celor care poate nu au aceleas sanse. Sa fim seriosi,multi se dau „inteligenti” insa nu se uita in propria oglinda sa observe superioritatea artificiala cu care incearca sa realizeze o competitie cu cei cu care ,in mintea lor, sunt mai inferiori.
Cred ca exista multe frustrari in randul oamneilor ,iar educatie in loc sa-i nobileze cat de cat pe unii,ii fac sa se autoconsidere buricul pamantului …
Niciunul dintre noi nu este vreun Einstein… comparatia e aberanta :))
Insa , cred oamenii de cele mai multe ori se incurca in propriile frustrari …
Adevarat. Se incurca oamenii in propriile frustrari in loc sa actioneze in directia care le aduce cea mai mare fericire.
Corect.Cu o singura observatie.Ai spus la un momentdat ca oamenii destepti sunt socialisti.Total fals.Socialisti sunt doar prostii si cei vicleni.Si se stie ca viclenia este o caracteristica a omului needucat.Pot da un exemplu.A. Nastase este vicleanul no. 1 in Romania.Nimic de spus,este un tip instruit,destept,dar needucat si,probabil,are probleme cu inteligenta.Se stie ca inteligenta este capacitatea de a acumula informatii,pe cand desteptaciunea este volumul de informatii acumulat.
Eu cunosc oameni destepti care sustin sus si tare ca ar trebui sa existe un venit minim garantat si ca firmele au profituri prea mari, sa luam de la bogati si sa dam la saraci, etc..etc… socialism curat.
Cine este ,,inteligent ,,si citeste printre randuri, intelege exact ce ai vrut sa zici…asa ca trebuie sa recunosc ca ma regasesc in unele pasaje pe care le ai scris,si ti multumesc ca ai pus pe hartie toate aceste chestii ,care sincer mi au dat de gandit si care daca vrei,or sa mi schimbe sigur viata de acum inainte si ti multumesc.O sa reusesc,ai sa vezi……cu ajutorul tau…..sa zic asa…
Multumesc pentru aprecieri.
Nu poti obtine un raspuns corect atata timp cat intrebarea contine termeni eronati.
Andrei,poate ar trebui sa iei in considerare si latura psihologica a prietenilor tai „timizi”.
Nu vei reusi niciodata sa convingi un introvertit care-si umple valiza de carti,acuarele si filme foto alb negru sa faca scufundari cu tine..chiar daca sunteti in aceeasi gasca in acelasi concediu. Este vorba de constructia lui temperamentala INNASCUTA,nu dobandita precum caracterul,indiferent ca ne aflam intr-o societate vitezomana sau in 1850. Van Gogh nu a avut „tupeu”,n-a vandut niciun tablou pe tot parcursul vietii ,dar este considerat un artist remarcabil.Asta este doar un exemplu din foarte multe.
Actiunea poate duce de asemenea si la rezultate dezastruoase cand te intalnesti cu amicul tau Action Man care se sfatuieste sa-ti dai demisia de la jobul tau nasol ca te plafonezi ca apoi sa te inglodezi in datorii luni de zile si sa mai pici si in vreo depresie. Mi se pare util sfatul tau legat de actiune doar in contextual in care vii si cu solutii.Asta ar fii definitia empatiei ( sa te pui in locul celuilalt si sa-i oferi si solutii,nu numai intelegere). Sunt personae care se vor mainstream si altele underground. Nici una nu e mai buna decat cealalta,ci doar diferite,pt ca au scopuri diferite.
Vad ca visul tau e ca toata lumea s-o ia doar intr-o singura directive!
Slava Domnului ca suntem diferiti cu pareri diferite si scopuri diferite!
Ai dreptate, cuvintele mele n-o sa convinga pe nimeni. Suntem diferiti si vrem lucruri diferite. Dar cand cineva imi spune mie ca e fericit asa sarac si apoi ma ia cu chestii gen sa luam de la bogati si sa dam la saraci pentru ca merita atunci asta e ipocrizie.
Vrei sa fii underground? Nu te retine nimeni dar nu veni apoi sa mi te plangi ca n-ai bani si ca undergroundul nu este respectat si apreciat la adevarata lui valoare si alte bullshituri.
Oricum ar fi ,articolul are scopul sa incurajeze oamenii sa-si continue ideile sau visele,chiar daca uneori par imposibil de realizat :)
Fiecare dintre noi avem vise si poate ca parcurgerea sau incercarea de a ne indeplini unul dintre ele ne face sa prelungim realizarea lor,pentru ca pana la urma nu stim exact cum sa le realizam sau daca pot fi realizabile.
Cam asta e ideea.
eu cred ca adevaratii oameni destepti sunt prostii.paradox!? poate.de fapt eu cred ca prostul cand isi da seama ca este prost , deja nu mai este.si inca ceva: omul ajunge la oarecare intelepciune cand este batran si nu-i mai foloseste la nimic ,ptr ca moare. eu am desfacut firul in patru , pana sa ma hotarasc sa fac ceva si n’am facut nimic . am gandit si am trait . prost . in acest timp cei din jurul meu ma uimeau cu realizari si trai bun.deci ” cei prosti sunt de fapt destepti. sa fie fericiti! bravo lor!
Subscriu in totalitate celor de mai sus.
Consider ca exprima esenta acesti articol.
Felicitari autorului , precum si tuturor comentatorilor – pro , dar si ….
contra :)
A fi destept si a fi inteligent nu e acelasi lucru. Desteptii aia de care zici nu sunt niste oameni inteligenti. Nu e necesar numai sa stii si sa fi educat, trebuie sa te duca si capul sa pui cap la cap niste chestii, sa actionezi (si sa stii cand sa o faci si cand nu), sa ai o anumita maleabilitate etc.
Cum sa o zic domnule Chira? UIte asa. Daca consideri ca esti destept inseamna ca ai esuat in viata. Daca consideri ca ai reusit in viata atunci esti un prost. Nu vezi ca ceva nu se leaga. Sau sa o zic asa, tu probabil considerii ca esti in om destept si ca ai reusit, in felul tau, in viata. Dar dupa cum o zici chestiile astea se exclud reciproc, asa ca ori ai esuat in viata ori esti prost. Take your pick :P
Prost/destept e un concept relativ, e de fapt perceptia unor oameni despre alti oameni. Am lasat multe necunoscute cand am scris articolul insa n-ar fi avut succes daca ar fi fost altfel.
n’as vrea sa ne prostim intre noi . eu faceam un comentariu la art . nu am zis ”inteligent , dle jon. am zis ”destept in intelesul popular al expresiei. poate sa se inteleaga si ”descurcaret”
mi-a placut articolul
dar tu pui semnul egalitatii intre succes si bani; poate oamenii destepti s-au prins ca nu e misto sa petreci 80% din timpul tau intr-o corporatie ca sa avansezi, sa faci bani si deci, dupa cum spui tu, sa ai succes, ci e mai misto sa ai un job low level cum ai zis dar care sa ai timp liber cu care sa faci ce ai tu chef
E mai misto sa nu ai bani? Asta e cea mai mare minciuna cu care se amagesc oamenii.
* care sa-ti permita sa ai timp liber
Am citit 75% din comentariile de la acest articol si va pot scrie ca raspuns urmatoarele:
1: Self control: The only way to survive in this world dominated by idiots
2: Never confuse education with intelligence
3: Find a job you love and you’ll never have to work a day in your life.
4. Only stupid people get bored.
5. Ask, and it will be given to you; seek, and you will find; knock, and it will be opened to you.
6. Life is a coin. You can spend it any way you wish, but you can only spend it once
7. He who says he can and he who says he can’t are both usually right
8. Stop chasing shadows. Just enjoy the ride
9. Be yourself; everyone else is already taken.
10. Trebuie sa renunt la ceea ce sunt, pentru a deveni ceea ce as putea fi.
si in final…
revin…
11. Think too much and you’ll create a problem that was not even there for the first place .
Nu e rau articolul, imi place, cu mentiunea ca eu am impresia ca citesti prea multi autori americani si prea multe carti de self-help (de genul How to get rich and famous in 3 easy steps). Americanii din USA (printre care traiesc de 13 ani), au tendinta de a vedea lumea, viata, in mod polarizat, dualist, in perechi de extreme.: bogat/sarac, winner/loser, frumos/urit, bun/rau. Pentru ei nu exista nuanta, si am impresia ca asta transpare si din articolul tau, lipsa nuantei. Ai adoptat hotarirea ca viata e o lupta pe care trebuie sa o cistigi, ca a fi fericit inseamna a avea putere de cumparare, ca singura varianta (evident , nedreapta) de imbunatatire sociala e sa iei toti banii de la bogati si sa ii dai la saraci pina toti au in mod egal, etc. Comunismul nu e prea diferit de capitalismul fundamentalist, unde educatia si sanatatea, de exemplu, sunt institutii ce trebuie sa fie rentabile (de exemplu, un spital in USA are average 300% mai mult profit atunci cind o operatie chirurgicala merge prost, cu complicatii, decit atunci cind reuseste perfect).
INtre astea doua extreme pe care le prezinti in articol, intre egalizare fortata si e viata dictata de cerere si oferta, sunt multe, multe nuante. Ei bine, dupa parerea mea oamenii destepti, inteligenti, sunt cei care au capacitatea de a sesiza aceste nuante. Daca ei traiesc intr-o tara in care cei ca ei sunt in majoritate (Suedia, Danemarca, Germania, Olanda, NOrvegia), ei voteaza politicienii la care le pasa de asemenea nuante, si pentru care viata nu se reduce la masini scumpe, manele, hip-hopuri, case de prost gust, datul banilor publici la contractori de armament si la banci si hedge-funds care dau faliment pentru ca au fost prea nesatule, etc.
Ce se intimpla insa daca „reframe the paradigm”, adica traiesti intr-un sistem social in care a fi „successful” nu inseamna case, masini, blugi D&G, etc., ci scopul e sa te simti bine, multumit, impacat, in loc sa alergi dupa o tinta miscatoare? Viata nu e neaparat facuta din extreme: fie traiesti in matrix cu bemveu si gagici, fie in afara matrixului in zdrente si salam cu soia.
Altfel, sunt de acord ca in general oamenii destepti: nu au tupeu (de aceea de ex. manelismul si prostul gust e mult mai vizibil oriunde in lume), sunt visatori si romantici, lupta cu sistemul aiurea, gindesc prea mult, se plictisesc repede si vor sa incerce cele 400 de idei. Ceea ce nu duce neaparat la prosperitate financiara.
Ultimul tau paragraf exprima bine ideea mea. Restul sunt doar teorii si analize, sigur ca nu exista doar alb si negru dar e mai usor sa expui o idee exagerand-o si facand generalizari, are mai multe sanse de a fi auzita.
Pai na, la asta ma refeream si eu: ideea ta e de a face valuri, de a crea un produs care sa se vinda, si nu neparat de a exprima o idee elocventa. Teorii si analize sunt cu toatele, tristetea mare e ca, asa cum bine ai observat, doar teoriile simpliste au „succes”. Adica se vind, ceea ce ai si demonstrat cu articolul de fata. (Sa nu imi spui acum ca daca scopul cuiva in viata nu e vinzarea+bani inseamna ca le place sa fie saraci – faptul ca cineva refuza sa aibe ca scop principal in viata facutul de bani nu inseamna ca e sarac, sau ca vrea sau ii place sa fie sarac. Ci pur si simplu inseamna ca nu se uita la viata printr-un tunel construit de teoriile si analizele lui Carnegie & comp.
La unii le place sa bata cuiul ca sa agate tabloul, la altii le place sa picteze tabloul, si il picteaza dupa 1 luna sau 1 an in care nu au facut nimic altceva decit sa se zgiiasca pe fereastra: lipsa actiunii vizibile (contemplarea) nu inseamna inactiune si nici lenevie si nici prostie.
Corect. Fiecare poate contempla cat doreste dar sa nu se planga dupa aia de bani si sa spuna ca aia care au bani nu-i merita si ca el ar merita mai mult pentru ca e mai destept.
E vorba de ipocrizie in articol, printre altele.
oricum toti care comenteaza cred ca fac parte din categoria oamenilor destepti:)
usor usor ajung la concluzia ca oamenii care gandesc prea mult nu sunt neaparat destepti
Genial!
Mai exista si oamenii destepti ,care oricat curaj ar avea nu vor fi lasati niciodata in sistemul creat intr-un anume mod. Sunt extrem de multe persoane destepte,care desi au curajul de a-si aplica ideile,nu au oportunitatea reala de a o face. Si nu intotdauna depinde de psihicul nostru sau de autostimulare, ci si de contextul ,sistemul si publicul caruia oamenii se adreseaza .
Ar fi ideal daca ar fi usor, evident. Ideea mea este sa iti faci curaj sa incepi.
Oamenii cu adevarat destepti nu se plang de barierele care le-au avut de depasit,invocand alte motive,dret consolare. Fiecare e responsabil de propria viata .
Toata lumea se plange de cate ceva.
Asa iese adevarul la iveala :)
Este corect articolul tau la fel si gandirea ta ,doar unii nu sunt inca pregatiti sa inteleaga sau nu vor.
Frica.
Andrei… Genial articol! Ca si intreprinzator iti recunosc ca mi-ai oferit o oglinda interesanta care imi da un pic de gandit.
Interesante sunt si dezbaterile pe care le-a generat acest articol si cum isi primeste fiecare aceasta oglinda :) mai mult nu vreau sa comentez pt ca mi se pare relativ inutil mai ales pt ca tu ai scris o dezbatere (din ce mi se pare mie) ci doar oferi niste observatii din viatza ta.
Multumesc, i heard you! Si respect pt misiunea pe care ti-ai luat-o de a raspunde la comentarii.
Multumesc. Au fost 2 zile de full-time job cu raspunsul la comentarii. :)
Si mi-am mai dat seama de ceva tot citind lista lunga de comentarii si pareri, ceea ce numesti tu egoism moderat eu am definit ca si respect de sine! Respectiv sa nu te lasi calcat in picioare sau sa te vinzi pe bani putini pentru simplu fapt ca te repsecti! :)
Exact. Exista perceptia asta ca oamenii care isi respecta timpul si munca sunt niste „bulangii” egoisti care vor numai sa adune bani.
Frumos si interesant articolul. Chiar mi-a placut si fara sa-mi dau seama, am citit pana la capat :)
Ca ideea mea e diferita de a ta, asta-i alta mancare de peste, dar ai scris frumos so foarte adevarat.
Congrats.
Mersi.
Mie mi se potriveste articolul. Cu regret constat asta, si o sa incerc sa schimb cate ceva la modul in care reactionez si la timpii mei de reactie.
Pt cei care doresc definiri clare ale termenilor, ii rog sa dea un raspuns unui copil.
Situatia e urmatoarea: cu inscrierile astea in clasa pregatitoare, s-a stabilit ca toti cei care nu au implinit 6 ani pana la 1 septembrie dar doresc sa se inscrie ( parintii lor doresc, vedeti cum gandesc prea mult?) sa fie testati daca sunt apti. La ccare fiica-mea zice ca ea e din 6 sept, si ea ar fi trebuit testata daca urma sa implineasca 6? Dar cine e din 1 septembrie, si el ar trebui testat?
Indiferent de parerile exprimate aici, pro sau contra, mie mi-a folosit sa le citesc.
Si cred ca atunci cand te poti bizui pe buna/corecta intentie a oamenilor din jur, orice greseala se repara iar diplomatia de dragul diplomatiei e pierdere de vreme
Copiii iti ofera multe lucruri valoroase din care poti invata.
dupa vre-o 20 de ani …poate
Articolul este interesant ai atins niste probleme reale si crude cu care se confrunta majoritatea oamenilor.
Dar parerea mea ca nu e vorba despre destepti si prosti , este vorba despre cine sa nascut „boss” asa ramane , nu este vorba despre iq aici , aici este vorba despre bariera impusa de catre masoni lumi degeaba vrei sa urci in copac sa iti iei o banana daca copacul e uns cu vaselia .
Indiferen de studi daca nu ai pile nu faci nimic in viata.
La moda acuma sunt curvele cu gura mare , traficanti de vietii si consumatori de droguri, de ce sa nu legalizam iarba ce mai conteaza ca de 7-8 ani etnobotanicele au pus la pamant noua generatie hai sa ne drogam cu toti ca si asa prost, destep,sarac,bogat pretul si efectul e la fel NOT. Pentru a depasi o bariera aceasta trebuie sa darama varful piramidei adica pe cei care ne conduc cu forta si ne indoctrineaza cu idiologi democratice.
Excelent articolul!
Cunosc multe persoane din ambele categorii si pot spune ca ai mare dreptate la partea cu actiune si reactiune!
Mersi.
Întâmplător am citit si eu articolul..căutând pe net altceva..poate scrii din propria ta experienta de viață dar totul este mult mai relativ decât crezi tu si nu cred eu că ai ajuns nici la maturitatea necesară să dai lecții altora nu te supăra..vorbești despre tupeu…dacă ești inteligent dragă cu adevărat nu ai tupeu ai curaj ceea ce este cu totul altceva..din pacate am ajuns intr-un stadiu unde inteligență și bună-cuviință au ajuns să fie niște pietre rare în societatea asta…eu nu cred cu reacțiunea și cu acțiunea și cu toate acele vorbe…sunt oameni inteligenți care și actioneaza, caută să facă lucruri corecte și bune, se strofoca și ei din toate puterile…și chiar sunt inteligenți..problema este ca nu poți să spargi un geam cu o mână de nisip..nu poți să pornești la război fără să ai armele necesare..pentru ca vei fi împușcat din prima…sunt și oameni cu un nivel de inteligenta scăzut și cărora le vine totul de-a gata foarte ușor și dulce pentru ei viață aici..intr-adevar oamenii care sunt la vârfuri nu ar avea foarte mulți ce sa caute acolo..să fii la vârf nu ajunge să fii un bun profesionist trebuie să fii și un om bun altfel nu se poate..fiind oameni asa cum sunt la vârf accepta in jurul lor oameni ca si ei..vorbim de afaceri…ai dat gres ca nu ai cunoscut pe la instituțiile statului să te protejeze să nu iti facă greutăți, nu ai avut un nivel financiar ridicat ca să poți investi, nu au avut un sistem al tău social la care sa apelezi să te scape de joagarele care te amenință din cui..îți spun eu..dacă aveai și astea era bine..asa numai cu mintea și cu sufletul .nu da nimeni doi bani pe ele..este bine și să analizezi cum sa dezvolți o situatie, să te organizezi să meargă un plan..asta dacă ești și un om corect si nu ai pe cine să întrebi ca să îți dea niste idei gratis si tu sa dau lovitura cu autodeterminarea ta suficientă…depinde(și să fim pragmatici acum, să nu mai credem în basme ca ne îmbolnăvim apoi)și de factori externi ție asupra cărora tu nu deții controlul..unul care are acești factori tari si solizi reușește mult mai bine și mai repede decât cel care nu îi are deși poate al doilea poate că ar fi mult mai calificat să fie un situația primului dar asta este..oamenii de știință care au inventat ceva au gândit ani de zile(atributie specific umană) au încercat în fel și chip, le-a luat mult timp să facă asta..chestia este ca societatea i-a sprijinit în eforturile lor ceea ce aici asta nici nu îndrăznești să te gândești la ea..vorbim de construit nu stiu ce invenție de parca acea invenție s-ar construi așa de azi pe mâine, acum vorbesc și in secundă următoare am si facut-o!…trebuie..pentru reușită aici în locul asta..o sumedenie de”calități negative” care binenteles ca si ele creează la rândul lor cercuri la fel de vicioase..în felul ăsta piti ajunge și la Nasa ca eu nu cred că atunci când tu ai stomacul gol si nu mai poți gândi că te doare stomacul în felul acesta ajungi tu liniștit la NASA..eu sunt omul care și analizează dar am si o doză de pragmatism în mine în sensul corect îmi place mie să cred nu în sensul rău al cuvântului..analizat pagubos după umila mea părere înseamnă să stau pe birou cu un set de cifre pe care le rotunjesti, cifre venite cine știe cum din cine știe ce surse, și faci nu stiu ce Socoteli care nu sunt conforme deloc cu realitatea din strada foarte dura si foarte paralelă fata de cifre..pentru cei care fac asta nu cred că este așa eficient să îți bați creierii să rezolvi o teoremă mai bine ar fi să creezi tu o teoremă așa cum au făcut strămoșii noștri mai ales că societatea umană are un mers ciclic dar asta este altă poveste ceea ce spun eu..băiatule, slăbuț articolul tau..minus cinci îi dau..îmi pare rău..
Minus cinci? Dar vai!
Articolul tau nu face decat sa consoleze mediocritatea si esecul, ” macar nu sunt printre aia prosti”.
Recunosc, m-am regasit in fiecare din paragrafele articolului tau, dar nu pentru ca as fi inteligenta.
Ceea ce ai scris nu poate poate fi impartit in prosti si destepti.
Ai facut o greseala de inductie plecand de la grupurile de oameni destepti si prosti pe care le cunosti.
E o chestie de perceptie nu de realitate. Prosti/destepti sunt niste perceptii ale unor oameni despre alti oameni.
Articolul trebuia sa se numeasca. „De ce oamenii inteligenti esueaza in antreprenoriat iar prostii reusesc?” Pentru oamenii cu adevarat inteligenti „succesul in viata” nu are prea mare legatura cu banii, masinile si casele la care faci referire.
Oamenii inteloigenti se comporta conform Piramiidei lui Maslow. Ei nu au nevoie de a avea un chiosc, o mica afacere, o mostenire, o insula, un iaht sau un tanc. Nevoile omuli inteligent se indreapta in cu totul alte directii.
Cei la care faci referire, cei care se plang ca nu au succesul dorit in comparatie cu „prostii”, nu sunt decat niste oameni la mijlocul drumului. Ei nu au urcat destule trepte in evolutia lor pentru a se detasa complet de „prosti” si comportamentul de „prost”.
E adevarat ca ma adresez antreprenorilor sau celor care vor sa intre in antreprenoriat. Dar si oamenii de care spui au nevoie de bani, poate nu vor BMW-uri dar au si ei nevoi. Multi dintre ei doar se amagesc ca sunt fericiti asa saraci, am fost sarac si crede-ma ca nu e placut.
Comparatia ta imi pare ca nu analizeaza adevarata diferenta dintre un destept si un prost, ci se bazeaza mai degraba pe niste stereotipuri nascute in sanul Romaniei. Chiar sunt curios in ce medii sociale te-ai invartit pana acum pentru ca stilul tau de gandire este evident influentat de persoane,carti,emisiuni TV fara substanta.
Spuneai ca desteptii nu au tupeu iar cu tupeul rezolvi totul ca deh…asa e lumea de azi. Asta poate fi, revin, stereotipul smecherului de Dorobanti. In societatile civilizate , (majoritatea tarilor au Carrefour sau Mall-uri sau magazine de haine scumpe printre care si Romania, asta nefacandu-ne insa un popor civilizat ) o argumentare bine inradacinata pe subiectul in cauza , condimentata cu un fin simt al umorului (ironie) te poate lasa cateodata fara cuvinte. (vezi UK) .
Daca prin tupeu tu intelegi golaneala sau legea pumnului atunci da, cred ca in Romania poti spune ca se aplica asta. Dar cred ca pierzi din vedere asa cum spunea cineva mai sus, nuantele dintre a fi destept si a fi prost. Iti dau un exemplu. Intelepciunea si Mandria. Destept poti sa consideri a fi o persoana care face programare IT si este sclipitoare in domeniul respectiv. Dar un om destept nu e neaparat si intelept. La fel cum un om Mandru care se bate cu pumnii in piept ca o gorila prin club si vrea mereu sa arate cati bani face el si nu sta niciodata pe ganduri pentru ca e un mascul alfa, nu-i asa?, nu e neaparat Prost.
Ai spus ca majoritatea oamenilor destepti sunt lenesi. Gresesti. Oamenii destepti nu vor sa aiba succes si bani. Gresesti. Oamenilor destepti le este frica de judecata celorlalti. Iarasi gresesti. Tu cred ca ai trait doar intre calculator, reviste ca FHM, Men’s Health si 2-3 terase vara la bere cu prietenii. Si poate zeci de discutii banale despre viata cu clientii tai cei fideli…..Nu vreau sa fiu rau dar analiza ta nu are pic de substanta. Evidentiezi (poate fara sa-ti dai seama) tiparele societatii romanesti in care te invarti zilnic. Si cam atat. Si nu corect.
Oamenilor destepti nu le este rusine sa fie judecati de ceilalti. Oamenii destepti prefera sa faca lucrurile din umbra pentru ca au inteles ca mandria, fala si snobismul merg inaintea caderii. Cunosc 3 cazuri de oameni intelepti (si destepti implicit) care iti pot demonta fiecare punct expus in articolul tau cu usurinta. FIECARE !
Realitatea la care te referi tu e distorsionata fata de realitatea in care ne invartim de fapt. Desteptii nu refuza realitatea. De cand a-ti pune niste intrebari pentru a fi mai convins in ceea ce priveste o decizie importanta este un lucru gresit ? De cand am ajuns sa credem ca totul se rezuma la azi, acum, aici…traieste fieare clipa ? Chiar nu poti intrezari subtilitatea sumbra a curentului social in care vietuim si anume ca traind clipa calcam atat de usor peste atat de multe principii ? Ma fut cu cine apuc, ma droghez, ma imbat, cheltui o gramada de bani, ma dau cu capul de pereti daca asa-mi vine, fac ce vreau, etc
Gandesti situatiile pe termen scurt si foarte scurt. Nu vad la tine o gandire in perspectiva , si anume aceea ca asa cum iti asterni asa dormi si ca euforia de moment nu inseamna fericirea ?
Daca ai fi un manager si ti s-ar da pe mana o afacere, cu mentalitatea de alba-neagra pe care o ai, intri in faliment nu AZI, ACUM, AICI….ci maine , atunci, acolo dar intri sigur !
O precizare … oamenii cu adevarat intelepti NU VOR schimba niciodata lumea pentru ei insisi, ca sa-i constranga pe toti cei din jurul lor sa faca ce vor ei si sa se simta ulterior bine si multumiti ca au reusit sa aiba succes prin tehnici de manipulare si persuasiune.
Oamenii cu adevarat intelepti VOR schimba lumea in bine daca se vor oferi pe ei insisi (timpul, banii, munca) in folosul celorlalti. Ceilalti fiind cei in nevoie . Nevoile fiind nu doar haine, apa sau mancare. Ci puterea de a ierta, de a fii modest, de a fii diferit. Iar pana la urma, binele din natura noastra umana (poate ca inca mai exista pe-acolo pe undeva) isi va cere drepturile si ceilalti se vor schimba la randul lor avand un exemplu BUN de urmat.
Dar astea sunt detalii care nu te intereseaza pe tine, omul actiune, omul focusat pe AZI, AICI, ACUM …si cam atat..
Seara buna !
N-ai inteles ce vreau sa zic. Ideea este ca actiunea aduce rezultate. Daca nu vrei BMW, nu te oblig eu sa-ti iei. Poate vrei doar sa agati un tablou pe perete. Stii ce o sa agate tabloul ala pe perete? Un cui, un ciocan si un om dispus sa intreprinda actiunea de a bate cuiul. E foarte simplu.
Andrei,
Bravo… m-a uns pe suflet articolul tau si m-a amuzat copios…. e „de acolo” , parerea mea!
M-am regasit in aproape toate ipostazele, deci, ai onoarea sa stai de vorba cu un ” om desptept” si care si recunoaste :))))
Dar ce e si mai special si mai spectaculos, cred, sunt reactiile si dialogul pe care le-ai starnit cu scrierea ta.
Felicitari!
Mi-ar face mare placere sa te cunosc si sa dialogam , si nu numai pe acest subiect, asadar daca consimti, simte-te liber sa imi scrii.
Spor la analize si abia astept sa citesc urmatorul articol.
Mersi.
interesant. faptul ca se discuta o astfel de problema, este, dincolo de toate, un pas castigat!
Foarte interesant articolul.
Trebuie sa recunosc ca am ezitat in ultimii ani sa fac un pas si sa-mi pornesc o afacere de care sa fiu responsabil. Tocmai am realizat ca asta inseamna sa fiu un om ce conduce alti oameni, si m-a izbit o stare de disconfort si frica. Cred ca si asta si faptul ca nu-mi vine in cap nici o idee generatoare de profit ridicat, dar macar optiunea de a fi un producator de ceva, fie de electronice (daca aveti educatia), dispozitive utile, produse alimentare, etc. reprezinta inceputuri ce nu necesita un capital initial exagerat, sunt si posibile de a atrage finantare din programe ale U.E. si ofera o relativa certitudine a cererii pentru produsul respectiv (in cazul produselor alimentare). Alte optiuni implica servicii de transport, restaurante, pensiuni, etc.
Cred ca a venit momentul sa strang niste bani si sa incerc un proiect cu necesitati de finantare scazuta si sa incerc atragerea unor fonduri de dezvoltare si sa trec peste aceasta frica.
Frica ta e oarecum justificata, prima afacere de obicei esueaza. De fapt, peste 90% dintre afaceri nu reusesc sa treaca de primii 5 ani. Disconfortul si frica ta le-am simtit si eu cand mi-am dat demisia si a trebuit sa ma bazez doar pe banii produsi de afacerea mea. Dar pe mine situatiile astea ma imping inainte, confortul ma moleseste si ma mentine intr-o stare de plafonare.
Cu toate ca nu sunt de acord cu categorisirea celor doua tipuri de oameni in destepti/prosti, ideea articolului mi se pare una adevarata si bine exprimata. Cel care actioneaza din impuls, aproape inconstient, are aproape intotdeauna de castigat in fata celui care mediteaza indelung, ca in final sa decida ca nu are rost sa actioneze, sigur ca depinde de situatie, dar este o regula general valabila.
Asta e si ideea de retinut, sa actionezi, sa esuezi, sa imbunatatesti si sa reiei pana iti atingi obiectivul.
Multumesc!
S-a gasit o solutie la problema pusa de tine : MinusIQ | The pill to lower your IQ permanently :)
:)
Draga Andrei .
Eu nu cred ca ai dreptate , daca nu ar exista acei ,,destepti” care au sucit o idee pe o mie de parti ai fi stat in cort ,poate nici in cor, ce sa mai vorbim de comunicarea pe net , cred ca este foarte mult , ca sa comunicam pe aceasta cale , 100 de oameni au gandit ani intregi , iara tu acum doar o folosesti si este ok ,ai curajul sa scoti din existenta ta imaginar curentul electric, masina , avionul , medicina moderna ……. , un prost s-a grabit sa traverseze sa prinda tranvaiul si sa ajunga la timp la job, desteptul a intarziat la job da a ajuns si in urmatoarele saptamani ::))) .
prostul incearca aceasi idee pana ii iese ,habar nu ai cati au murit nefacan nimic::)) , desteptul a incercat o mie si intr-o buna zi a fost numit geniu , nu toti , dar cei destepti asta .
Este normal sa iti doresti sa schimbi lumea ,nu sa profiti de ea , unui sarac trebuie sa ii dai o undita si sa il inveti sa pescuiasca nu sa ii dai de pomana , dar trebuie sa ii dai ceva ,caci nu este scamator.
Daca nu erau oameni destepti care au luptat cu sistemul in 1989 , acum il pupam in cur pe Nicu Ceausescu.
Oameni destepti sun socialisti pentru ca nu vor sa piarda forta de munca din piata ,daca ii pierzi pe cei saraci intr-o zi ar trebui chiar tu un speculant desavarsit sa spel wc si sa maturi strazi.
Este adevarat un oportunist are salariu mai mare ,dar mai stii si de ce :::))) stii cate rujuri a tocit pupand-si sefu in cur ???
Este pacat ca un tanar de 15 ani sa citeasca acest articol si este tragic sa creada in el .
Tupeul la baza vine din proasta crestere , nu cu tupeu trebuie sa rezolvam problemele.
Care este diferenta in a pacali un vazator cu biscuitii si a fura o poseta ,poate incadrarea in ani de puscarie.
crezi ca poti trai o zii fara ce au inventat cei desteptiiii ??????
o zi usoara.
Articolul meu este dur in mod voit. E o exagerare facuta pentru a intari o idee (se cheama hiperbola in literatura). Ideea este sa actionezi, sa incerci. Toate descoperirile umanitatii s-au facut prin incercari, nu doar prin gandire. Fara actiune nu exista nimic.
Ba da, fara actiune exista ceva: gindirea. Orice animal actioneaza din cauza impulsurilor din cerebel, doar omul mai are cortex prefrontal cu care asociaza si gindeste. Iar cel mai bine e sa ai o combinatie de actiune si gindire.
Evident ca o combinatie de gandire si actiune e ideala. Ceea ce spun este ca e necesara si actiunea nu doar gandirea.
Sunteti suuuper tareeee, dle Cosmin
M-am amuzat , nu gluma :) :) :)
mai ales aici
„Este adevarat un oportunist are salariu mai mare ,dar mai stii si de ce :::))) stii cate rujuri a tocit pupand-si sefu in cur ???”
sua aici
„Care este diferenta in a pacali un vazator cu biscuitii si a fura o poseta ,poate incadrarea in ani de puscarie.
crezi ca poti trai o zii fara ce au inventat cei desteptiiii ??????”
felicitari pentru simtul umoristic
dar si pentru ideile din comentariur
Corneliu, te agiti degeaba si se reflecta si-n modul tau de exprimare. :)
da-mi voie sa fac o mentiune de factura politica: nu au fost niste romani destepti care au starnit revolutia in Romania, liderii in Europa trebuiau oricum schimbati, Ceausescu nu acceptase planul, el prosperase in anii sai de dictatura si se incapatana sa ramana, desi eram in declin. Detronarea s-a facut de catre o gasca bolsevica , rusii au trimis „agitatori” si astfel am avut o revolutie. Daca nu exista indolenta ce ne caracterizeaza per genere, am mai fi avut cateva revolutii, drept consecinta a deciziilor politice din ultimii 20 ani.
Am si eu o intrebare: tu ce faci sa te intretii, de nu ai nevoie de limba romana?
„O zi usoara”.
Super Corneliu ! Asta era de spus! Multumesc ca ai pus punctul pe „i”! Ideile lui Andrei erau si sunt eronate!
Revin ,
daca incerci fara sa gandesti ajungi in padure , sau poti incerca la loto fara sa gandesti si ai putea avea ceva rezultate , daca nu foloseai micile exagerarii ar fi ok .
Eu nu am pagina de net nu ma pricep la a srie articole pe net , am alt domeniu .
Este cu totul alceva sa fii indraznet cu proprile reusite sa ai curaj sa le pui in opere ,dar pana la a fi speculant este cale lunga.
Nu zice nimeni nimic de specula. Ideea este sa incerci, sa actionezi, sa nu-ti mai fie frica de esec si de ce o sa creada altii despre tine. Poti folosi asta in ce directie doresti, legala sau ilegala, e treaba ta si riscul tau.
Dar fara sa incerci nu obtii nimic.
@Andrei, te lupti cu morile de vant. Valabil Articolul (cu principii universal valabile) , nu vii cu nimic nou, e doar exprimat cu un limbaj ce-ti defineste experienta personala. Aplicata in Romania- ca tot mentiona careva mai sus, ca „prostii tai” nu ar avea „succes” in „tarile dezvoltate”. Sigur ca nu, dar traim in Romania si despre ea vorbim- pt ca la conditiile de aici ne adaptam.
@Corneliu, Slava Domnului ca nu ai pagina pe net, mai se trezea vreun romanas sa ia de buna ce spui. Mai bine nu reveneai si ca sa sustin asta, folosesc cuvintele tale : „daca incerci fara sa gandesti ajungi in padure „. :). :). :D. :)))). =)))))). =))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) …
Salutare,
Pentru cei care s-au simtit mai mult sau mai putin jigniti de cele doua categorii – nu cred ca e cazul indiferent in ce categorie ati avut impresia ca va incadrati. Poate ca va ajuta sa intelegeti perspectiva autorului si contextul in care a fost scris articolul si o sa vedeti atunci ca ARE DREPTATE. Va orientati atentia pe cele doua categorii cand de fapt estenta articolului este principiul pe care il repeta in continut, dar si in raspunsuri: ACTIUNE – REACTIUNE.
Simplul potential (inteligenta) fara actiune nu aduce absolut nimic, ci dimpotriva produce blocaje (motivul pentru care apare frustrarea).
Andrei te felicit pentru inteligenta ta intuitiva, pentru ca ai abilitatea sa citesti printre randuri si pentru articolul pe care l-ai scris, unii dintre cititori o sa vada ca e un mesaj care incurajeaza la actiune si nu unul care blameaza.
Si iti propun o alta tema de gandire: Eficienta – oamenii eficienti.
Multumesc. Ai reusit sa explici foarte bine esenta articolului. Mai bine decat mine. :)
;) Bucura-te ca esti printre oamenii care au ales sa actioneze!
Asa e. Prin comentariul sau Claudia a reusit sa elimine orice urma de ambiguitate mergind direct la „sucul” articolului. Prin felul de a fi, datorat semnului zodiacal si explicat si de psihomatricea lui Pitagora lipsa actiunii ma defineste. Si ma simt blocata in propriile ginduri fara a intreprinde actiunile de rigoare, sau cel putin fara o consecventa necesara. Articolul tau Andrei, mi-ar putea servi drept „sutul” de care aveam nevoie :)))))
Incearca. Probabil o sa esuezi. Si ce daca? Incerci din nou.
Asa mi-am zis si eu, dupa ce m-am saturat de atita inactiune. Merci si pentru receptivitatea fata de fiecare cititor al tau! Multa inspiratie pentru alte articole si idei de afaceri!!
Mersi si succes.
Draga Cristina,
Dorinta ta de a face ceva si de a produce o schimbare este de admirat si sa stii ca orice blocaj pe care mintea il produce tot ea il si rezolva. In trecut am incercat ceva ce a functionat. Am trecut pe o foaie 3 convingeri despre mine (nu sunt destul de bună, nu pot, daca o sa gresesc?, daca par ridicola? etc. ) care ma impiedicau sa actionez si apoi am gasit alte 3 convingeri despre mine, foarte puternice care ma sustineau in actiunea propusa. De fiecare data cand ma surprindeam gandindu-ma la o convingere care ma limita ma fortam sa ma gandesc la una dintre cele 3 care ma ajutau sa-mi duc la bun sfarsit munca.
Pentru mine a fost unul dintre primii pasi spre actiune…..
Merci Claudia. Am auzit ca acest principiu functioneaza – defectelor pe care le vedem in noi insine si lista calitatilor pe care le contrapunem. Asta pentru a ne convinge ca putem gasi in noi sursa necesara pentru depasirea oricaruia din ele..
bravo tuturor pentru asimilarea acestui subiect „de interes national” dar rational. Singura mea remarca, poate a mai expus-o cineva, e ca totul depinde de starea in care ne aflam cand lecturam acest articol. Unii vor da dreptate astazi, altii vor nega maine, unii se vor regasi mai tarziu sau poate niciodata… Timpul de incubatie si viteza de reactie sunt diferite de la om la om.
Pentru a gasi fericirea, trebuie deci sa balansam zilele de prostie(constienti fiind) cu cele de normalitate, rationale, pe parcursul intregului an. De ce doar un an, pentru ca nu cred in fanteziile de genul „unde te vezi peste 3-5 ani ?”.
Cred ca ar trebui sa intelegem ca vietile fiecaruia sunt diferite in functie de mediul in care te invarti si ce experienta capeti de-alungul timpului . E adevarat ca poate idealul fiecaruia este sa aibe avantaje in functie de munca depusa, insa toata lumea-atat desteptii si prostii risca ceva in viata : unii poate timpul,altii familia, sanatatea,propria securitate sau libertate.
Nu toti putem fi la fel ,altfel eram inca in perioada comunismului ,in care fiecare trebuia sa realizam un anumit tipar. Insa, cred ca deschiderea de drumuri sau idei,poate neexperimentate ne face sa fim nehotarati si sa nu stim ce anume sa alegem . Articolul e bun, chiar daca nu e in totalitate real :D si cel mai important incurajeaza -fraierii-sa actioneze . vezi termenul de destept poate deveni imediat =fraier- din cauza neactionarii. Depinde cum interpretezi, tocmai in functie de experiente .
e tare articolul, mai ales din prisma faptului ca e scris de-un prost! :))
Exact asta il face sa fie tare.
te-ai simtit ofensat, cumva, si simti nevoia sa ataci inapoi? Clasic si de 2 lei.
Andrei,
Multumim pentru mesaj si articol. Este foarte frumos sa ne expunem ideile! Asa invatam despre noi si despre ceea ce suntem cu adevarat si vrem sa cunoastem. Destepti sau prosti, oamenii nu sunt doar atat.
Tu unde te-ai incadra? Cred ca nu te-ar multumi niciuna dintre ele si probabil ai crea milioane de incadrari, gandindu-te la omul real care poate sa faca atat de multe.
Oamenii sunt o creatie desavarsita. Circumstantele si alegerile noastre libere ne fac uneori prosti, alteori destepti, uneori frustati ca nu am fost asa ca prostii, alteori frustati ca nu am fost ca desteptii, absolut irelevant. Lectii. Desteptii si prostii sunt absolut egali (niciunul nu castiga nimic) daca nu ajung sa-si dea seama fiecare de esenta lui, de creatia desavarsita care este, de faptul ca totul le este pus la dipozitie si ca trebuie doar sa aleaga corect, cu intelepciune maxima. Hai, scrie ceva si despre oamenii intelepti, constienti de esenta lor si de sensul vietii real! Oare cu cine ii vei putea compara? Multumesc inca o data pentru ca scrii si pentru ca esti in cautare de sens.
Exact, suntem si prosti si destepti, depinde de situatie si de unghiul din care privesti. Atata timp cat incercam sa ne facem o viata mai buna fara sa incalcam drepturile altor oameni sau animale, nici nu conteaza „eticheta”.
Comentariul tau face mai mult decat articolul. Bravo!
Mersi.
Si articolul e bun dar.. ma refeream la comentariul Madalinei :P
Anyway, life’s beautiful!
Ok. :)
Articolul este foarte ok, iar mesajul transmis este destul de clar. Promoveaza pragmatismul nu doar in antreprenoriat ci si in viata reala, cea pe care o traim, nu cea ideala, dupa care (poate) aspiram? Avem o viata limitata si e important sa gandim si sa actionam fiecare exact atat cat avem nevoie pentru a ne simti impliniti, sa ne ragasim in societatea actuala. Nu ieri sau maine, nu in societatea pe care ne-o dorim ci in cea pe care o traim, in Matrixul nostru, cu bune si rele, cu prosti si destepti. Fiecare dintre noi are idealuri diferite – fie acela un bmw, un business cu 10 angajati, un job mai bun, intemeierea unei familii, o excursie in India etc. – pentru oricare dintre ele trebuie sa actionam. Ok, e bine sa planuim, sa analizam, dar cel mai important este sa actionam. Actiunea, chiar daca e prost fundamentata sau planuita, conduce sigur la reactiune – negativa sau pozitiva, esec sau succes – din care sigur invatam ceva. Actiunea inseamna sansa, fie ca suntem prosti sau destepti.
„A little less conversation, a little more action please!”
N-as fi putut s-o spun mai bine. Exact despre asta e vorba.
Eu cred ca video acesta spune tot :
Frumos spus per total, multumesc.
Pentru mine sper sa fie un sut in fund = un pas inainte :)
Am citit articolul intr-o rasuflare :) pacat ca l-ai scurtat :) as mai fi citit :)
Presupun ca scopul acestui articol a fost sa trezesti oamenii si sa-i provoci sa actioneze. Cel putin asupra mea asa efect a avut :)
De asta vreau sa-ti multumesc pentru o doza de motivare! Si ca a mi-ai trezit dorinta sa trec la realizarea unor idei la care de mult ma gideam si le analizam :)
Mult succes!
Exact. E foarte dur scris cu scopul de a-i trezi si a-i face sa actioneze pentru ca inteligenta le da un avantaj dar trebuie si curaj si munca.
„Oamenii destepti vor sa schimbe lumea” :P
Hmm…mda! Pot spune ca este un material bun! Dar as avea ceva de completat : Oamenii destepti conduc lumea :)
Articolul este despre oamenii de langa noi.
Averea acumulata de membrul fondator al unei familii se pierde complet in 3 generatii.
Nu e vorba sa strangi averi, e vorba de dorinta de a avea o viata mai buna, care implicit presupune bani.
sunt total in acord cu cele expuse!am destule de adaugat in acest sens,dar mai tarziu.
cred ca postare va declansa destule comentarii…
cu siguranta, a declansat deja comentarii multe…asta il face un articol reusit. nu trebuie ca toata lumea sa aiba aceeasi parere, nu toti vad lumea cu aceeasi ochi cu atat mai mult cu cat e scris pe baza experietei proprii si a oamenilor intalniti de el.
dar controversele sunt constructive si au priit multor scriitori, pictori etc
un articol bun!
mergi inainte
Mersi.
You’re a special kind of stupid,aren’t you?
Homemade.
aproximativ corect articolul! 80 % – DA! :p … good job!
Mersi.
Eu unul tin sa-ti dau dreptate, avand relative probleme depresive si ajungand sa vorbesc cu multi psihologi si psihiatri, ce spui tu e un fel de concluzie (obtinuta de mine in timp mult si pe bani grei). Cine se prinde si intelege bine, cine nu, nu. Sunt sigur ca multi dupa mine o sa spuna aaah, este nebun asta daca a vorbit cu psihologi / psihiatri, ceea ce este fals, dar societatea si mentalitatea romaneasca mai are mult de evoluat, ce ai facut tu, din punctul meu de vedere este un pas mic, care sper sa-i atinga pe cativa.
Multa lume ar putea beneficia daca ar discuta niste chestii cu altcineva, nu neaparat psiholog/psihiatru. Respect faptul ca nu te rusinezi de asta. Mersi pentru vizita si pentru comentariu.
Salut Andrei ! După mine ai dreptate în proporţie de 73, 26 %. Felicitări pentru ” îndrăzneală ” !
Mersi.
de unde reiese ca oamenii destepti gandesc prost si cei stupizi actioneaza inteligent? nooooo!
defineste „destept” si „prost” mai intai ca noi nu stim pe cine cunosti asa…
ganditul in exces si alandala e stupiditate si actiunea structurata e inteligenta…
capacitatea de stocare a datelor si prelucrare ar putea o avea si un obiect, e drept, un computer performant…dar ce e acel computer fara alimentare la retea, fara operator, programator?
Citeste, te rog, explicatia articolului –
am inteles,e corecta perspectiva ta, doar incercam sa accentuez ca merg mai bine impreuna, actiunea cu gandirea…daca sunt ceea ce trebuie fiecare
Nu are imprtanta daca esti destept sau prost. Oricum nu poti schimba nimic in sensul acesta. dar … treci o data la treaba!
Suferi de autosuficienta. Nu definesti conceptele corect. Esti sofist si plictisitor. O sa ai succes.
Multumesc. Citeste explicatia aici –
La un pahar de vin fiert sau ce vrei voi, va invit sa cititi fabula „Caine si catelul” de Grigore Alexandrescu. Am gasit cateva personaje pe aceasta pagina, si de asta…
Cred ca istoria este singura demna de a face judecati de valoare in aceasta privinta, nu oamenii; noi nu ne intelegem nici pe noi, ce pretentie avem sa ii intelegem pe cei din jurul nostru si sa le cerem ce le cerem si mai ales, ce pretentie avem noi sa intelegem si sa transformam Universul acesta cand nu suntem capabili sa indeplinim conditia de mai sus :))
Si inca ceva: citind comentariile voastre si mai ales articolul, am constatat cat de subiectivi sunteti iar etaloanele voastre se bazeaza doar pe ceea ce ati intalnit voi la scara blocului, in scoala voastra si mai stiu eu unde. Dar ma rog… de dragul iesirii din tipar… e si asta o incercare.
E normal ca oamenii sa fie subiectivi. Fix asta e lucrul care ii face sa fie oameni, altfel erau roboti.
Articolul e bun. Plin de logica si observatie. E o exemplificare inteligenta a teoriei relativitatii in existentialitatea umana. Bravo.
Mersi.
Multumesc pentru timpul scrierii acestui articol. Mi-a placut. O pärere personala (nicidecum critica) ar fi daca s-ar putea evita „englezismele” as întelege mai mult ceea ce vrei sa spui.
L-am trimis prietenilor.
Multumesc.
1) Oamenii destepti in marea lor majoritate fac parte din acea mare majoritate numita „IDIOTII NECESARI” , care contribuie cel mai mult la dezvoltarea socetatii omenesti.
Idiotii necesari muncesc mult si bine, indiferent de modul cum sunt retribuiti si indiferent de oranduirea sociala in care se manifesta. Uni dintre ei pot, totusi, sa ajunga si sefi, dar durata in functia de sef,in general, este foarte scurta, de regula pe motivul „ca-i moale”. (???!!!) ……………………………………….
…………………………………………………
Va rog, semnati petitia:
Demiterea presedintelui Romaniei, Traian Basescu
Ai o oarecare dreptate cu idiotii necesari.
Si cu demisia nu are? Sau ala nu e idiot necesar, e un idiot de necesitate?
Nu ma intereseaza demisia nimanui.
De ce votezi?
Ai avut parte de ajutor social?
Votul politic este ca un meci de fotbal… nu castigi niciodata mai ales intr-o tara democrata.
taxele si impozitele vor exista tot timpul in romania
Cred ca de fapt aceste deosebiri au loc intre oamenii inteligenti si cei destepti, prostii raman prosti.
Scurt ca sunt obosit …
80% din ce ai scris e total gresit. *(asta e parerea mea)
– oamenii prosti nu ajung directori. (director poate ajunge oricine la firma lui de constuctii sau de vandut namol. dar ei nu sunt genul ala de directori la care ma refer eu :P )
– daca ai 1000 de idei asta nu inseamna ca esti neaparat destept. (oricine are dreptul sa abereze)
– ai dat exemplu cu persoana care vizeaza sa ajunga fotbalist si uraste fotbalul si fotbalistii, iar pe acea perosna ai incadrat-o la a fi o persoana destepta. Defapt trebuie sa fii prost sa vizezi asa ceva, un om destept stie ce vrea de la viata.
Cum viata m-a invatat pana acum printr-o multitudine de exemple, pot spune doar atat. (desi am doar 25 de ani.)
Inteligenul nu e neaparat persoana care a terminat 2 facultati si stie 2 limbi straini, iar prostul nu e neaparat cel care are doar 12 clase.
Nu mai incerca sa definesti termenii de prost, destept, inteligent – sunt relativi si subiectivi. Vezi aici explicatia.
Eu zic ca dezavantajul principal al unei caracterizari de genul asta este ca foarte multi se vor crede destepti… ma intreb daca sunt de acord cu acctiunea ta inseamna ca sunt prost? :)
„Oamenilor destepti le e frica de judecata celorlalti” Vreau sa cred ca greseala gramaticala a fost cu intentie pentru ca nu ti-e frica de judecata celorlaltora :)
Termenii sunt relativi si subiectivi, fiecare se identifica cu ce categorie vrea. Oamenii ii judeca pe altii superficial si unii te vor considera prost indiferent ce ai face. Ai dreptate, acolo e o greseala, nu e intentionata, mi-o asum.
cata dreptate ai omule !! aceasta este societatea creata de cacat
Pare interesant articolul,dar efectul lui se poate vedea doar la cele cateva zeci de persoane cate l-au citit.Pro sau contra.Dar…
Cercul in care ne invartim este atat de mic,incat cred ca te-ai obosit degeaba.
In afara de cei de mai sus si alti cativa care au primit de la cei de sus articolul,nimeni nu stie nimic.
Asa ca nu poti macar sa spui”La lupta tovarasi”!
Pana nu se va rade raul ce s-a instaurat la radacina neamului,nu se va intampla nimic.
Iar asta nu se va putea face in veci cu vorba buna.
Amenzi grele,ore de munca in folosul comunitatii,puscarie..pentru toate calcarile de legi.Asa cum sunt ele.
Daca nu merge, atunci vorba actorului Sebastian Papaiani :Cu satarul!”
Cu tot respectul pentru mintile celor ce au intervenit..un mos de 72 de ani!
40.000 de persoane l-au citit, ceea ce e destul de misto. Nu e un manifest politic sau social, ci unul antreprenorial.
E clar că ți-a ieșit schița unui adevărat manifest antreprenorial:) Nu sunt suficient de deștept ca să citesc toate comentariile, așa că n-am de unde ști dacă altcineva a mai avut observații asemănătoare. Orișicât, vorba optimistului.
Cea mai importantă observație e că Steve Jobs n-a fost prost. A vrut să schimbe lumea, a luptat cu sistemul și a fost chiar romantic. (Se mai aplică câteva din defectele deștepților în cazul lui) Cu toate astea a reușit. A fost și șef!
Apropos de titlu, aici e problema cea mai mare. A fi „șef” nu e vreo recompensă pentru merite intelectuale. Cel care te pune șef o face nu ca să-ți răsplătească lecturile și creativitatea ci pentru ca să se asigure că conduci oamenii bine. Mai mult, e de observat că treaba unui șef nu e să facă ci să conducă.
Așa cum e acum titlul e nemeritat de aproape de văicărelile netului românesc pe tema „suntem foarte valoroși dar proștii care ne-ar putea face șefi nu ne iau în seamă”. Aproape nu am citit articolul din cauza asta.
Eu cred că simptomul de care vorbești e real dar nu intră sub pălăria „deșteptăciunii”. E aș numi asta „intelectualism”, se vede peste tot în jur, e nevoia de a părea inteligent și expert în orice atunci când te exprimi public.
În subtext e vorba de ceva mai neplăcut, un acut sentiment al ratării care e mascat dând vina pe ceilalți pentru tot ce merge prost, inclusiv propriul eșec. Discursul e cam așa „într-o lume de boi e firesc ca un deștept ca mine să fie dat la o parte”. De asta energia se concentrează pe vorbit și explicat (din care rezultă ce deștept sunt), și deloc pe făcut (din care s-ar vedea că nu prea știu să fac nimic)
Cum spuneam, textul tau e in primul rand un manifest antreprenorial, util celor care chiar vor sa facă ceva.
Exact asta este, un manifest antreprenorial, multa lume nu a reusit sa vada contextul in care e scris si anume ca sunt un antreprenor care scrie despre experienta lui in speranta ca poate ajuta si pe altii care doresc sa porneasca pe drumul asta. Si ideea principala este ca inteligenta nu e de ajuns, e nevoie de actiune si curaj si imbratisarea ideii ca vei esua macar o data dar trebuie sa continui.
Nu cred ca Steve Jobs a vrut sa schimbe lumea, il vedem noi intr-o lumina prea buna, omul a vrut sa faca bani si stia marketing si design.
Este o constatare pe cat de reala pe atat de dureroasa! Cum va inchipuiti ca acei oameni care nu au un nivel de cultura si de educatie cel putin mediu, au reusit sa devina „cineva” in viata, iar altii cu o asa zisa cultura, bun simt si multe altele raman niste oameni cuminti, respectati sau nu, dar care nu vor reusi sa atinga niciodata „potentialul” unor oameni prosti.
Mi-a placut articolul si vreau sa-i multumesc autorului pentru ca incearca ceva altruist! Multumesc pentru aceasta ancora in realitate!
Spinescu Stelian – unul dintre acei care se regasesc printre cele spuse mai sus!
Mersi.
Este o diferenta intre a fi destept si a fi istet.
Destept nu este invatat.
Istet nu inseamna neinvatat.
De cele mai multe ori scoala te face destept nu istet.
Cei care se plang ca prosti reusesc nu sunt decat rupti din fabula cainele si catelul pentru ca nicicand nu vor accepta sa intre intre prosti ca sa invete ceva.
(Daca nu avem rasism avem egoism)
Conceptele sunt relative si subiective, evident.
Deacord cu tine relative si subiective dar cati intorc spatele unei persoane care nu arata ca el nu este imbracat ca el nu vorbeste ca el si vei vedea ca este un procent foarte mare care oameni in prostie nu gasesc inspiratie.
Cu toti aveti dreptate dar cel mai mult se vede o selectie darwiniana si e chiar comica fiind ironica dar cine mai rade astazi?
salut!
ma bucur ca la ora asta am gasit ceva interesant de citit si un tip care spune lucrurilor pe nume.Daca ar fi sa comentez,la anii mei unii…s-ar plictisi….uite si prostu asta ce scrie,ok,dar eu dezvalui realitatea!sa revenim;fff bun articolul,desi desteptii condamna autorul….pentru tricou(nu conteaza cit de lung am parul)!
Oameni buni,Andi Moisescu scrie pe tricouri,…autorul acestui material ar putea face o emisiune la fel de buna,dar..nu avem loc toti la pro tv!
Daca la orele de engleza nu sapam in gradina scolii,acum prezentam alaturi de fratii Vintila!
Ar fi multe de spus,dar nu vreau sa ma alatur celor care striga in fata Oltchimului,iar la alegeri,au stat in birt!
Bravo tie AUTORULE!
Multumesc.
Sa dovedesc ,k autorul are Dreptate,las un link desteptilor,sa se alature ca prostii..si sa actioneze:
1 . Ne vom referi la ,, destept ” in sensul de inteligent .
2 . Este destul de dificil sa fii atat idiot cat si inteligent simultam .
3 . De cand a devenit o problema sa gandesti prea mult ? Spune`i asta lui Faraday si lui Arhimede .
4 . Bineinteles ca oamenii destepti vor sa schimbe lumea . Mereu va putea fi facut ceva mai bun . Ideea e ca nu vor reusi sa faca tot ce isi propun pe parcursul vietii lor .
5 . Oamenii desptepti lupta cu sistemul . Democratia nu este ceva de sine statator . Aceasta se construieste si se adapteaza in functie de popor . Actiune si reactiune . Purificarea totala a sistemului = raiul pe pamant … cam mult totusi …
6 . Oamenii destepti nu sunt neaparat socialisti . Asta nu mai necesita nici o explicatie . Este o chestiune de consecinta logica imediata .
7 . Oamenii destepti nu pot refuza realitatea deoarece ideile si principiile lor au fost conturate in aceasta realitate . Este ca si cum o femeie ar spune : A fi mama nu inseamna neaparat sa ai un copil ” .
8 . Ultima data cand am verificat eu …. efectul Dunning-Kruger nu tinea cont de IQ .
9 . Oamenilor destepti le e frica de judecata celorlalti . Oare lui Einstein i`a fost teama de faptul ca va fi considerat nebun atunci cand intreba pe oricine ,, Ce este lumina ? ”
10 . Oamenii destepti sunt romantici . . . Imagineaza`ti`l pe Stephen William Hawking facand declaratii de dragoste . . .
11 . Oamenii destepti n-au tupeu . Sunt de parere ce cei care au lucrat la bomba atomica au fost niste persoane foarte tematoare …
12 . Oamenii destepti nu vor sa aiba succes si nici bani … De unde deducem ca aia 1 , 2 , 3 … cel mult 4 din cei care sunt destepti si au bani si faima …. nu doresc niciunul din acestea .
Exista o figura de stil care se cheama hiperbola, adica o exagerare intentionata.
Par example, in Greuceanu – „Aduse zmeul pe Greuceanu si-l baga in pamant pana in genunchi.”
Tu, care citesti asta, ce faci?
Spui ca autorul este prost pentru ca e aproape imposibil sa bagi un om in pamant pana la genunchi?
Il intrebi pe autor care era densitatea solului? Daca Greuceanu tinea picioarele drepte? Cu ce viteza l-a trantit zmeul?
Pe bune acum, chiar sa nu iti dai seama ca propozitia „oamenii destepti sunt idioti” e o exagerare flagranta intentionata?
Par example, tu vorbesti despre realitate …. spre deosebire de Greuceanu . Cum s`ar spune la mine in fata blocului : ,, Nu incerca sa ma dai la scoala fara ghiozdan ” . Stai linistit , un sut in fund , un pas inainte !
Si in realitate poti sa exagerezi voit ca sa intaresti o idee. Ti-am exemplificat cu un argument exagerat ca ai luat articolul prea cuvant cu cuvant. Adica am facut o alta hiperbola, am exagerat exemplul cu Greuceanu ca sa subliniez ideea asta.
Am scris aici explicatia articolului desi ar fi trebuit sa fie destul de clara –
Nu e problema daca nu intelegi, nici eu nu inteleg ce vrei sa zici in partea a 2-a a comentariului.
Asta nu inseamna ca unul dintre noi e mai prost ca celalalt, ci pur si simplu vedem lucruri diferite uitandu-ne in acelasi loc.
Dat fiind ca Hristos abia a inviat , tin sa te anunt ca faci parte din categoria celor PROSTI .
Ai probleme grave de logica . Acum o vei da la intors ca vezi doamne nu stiu ce figuri de stil ai mai scos , etc… Insa in realitate esti doar un dobitoc care crede ca nimeni nu a mai auzit de hiperbole si metafore . . . Sunt de acord ca exista unii si mai dobitoci decat tine ( acei care daca vad 2-3 cuvinte pe care nu le cunosc … traiesc cu impresia ca cel care le rosteste este o mare scula sau ceva genul ) . Repet : Esti un mare dobitoc care nu este in stare sa recunoasca atunci cand greseste flagrant . Esti un dobitoc pe care il provoc la orice ora din zi sau din noapte la un test de IQ sau de cultura generala .
De ce esti asa suparat? Nu inteleg. Nu te obliga nimeni sa fii de acord cu mine. Eu doar am explicat ce am vrut sa spun.
IQ-ul e irelevant iar cultura generala e si mai irelevanta. Ironic, chiar asta e si ideea articolului, ca poti avea orice IQ vrei tu – nu e de ajuns – mai trebuie si actiune.
Unul din motivele pentru care Romania e ultima din Europa e si tipul asta de gandire ca al tau – crezi ca daca stii care e capitala Mongoliei sau de unde izvoraste Dunarea esti cumva superior si meriti mai mult in viata.
Daca tot zici ca ar trebui sa citim printre randuri si ca oricum in opinia ta, conceptele de „destept” si „prost” sunt relative, atunci de ce dai articolului tau un titlu atat de transant? De ce nu vorbesti atunci de UNII oameni destepti si de UNII oameni prosti? Iar daca te referi doar la domeniul afacerilor, pai de ce nu spui si tu atunci ca esueaza respectiv reusesc in afaceri? De ce generalizezi? Doar pentru ca tu ai cativa prieteni pe care ii consideri destepti, dar le lipseste tupeul de care vorbesti si stau in banca lor, asta nu inseamna ca poti sa imparti lumea in astea 2 categorii si sa faci astfel de afirmatii pe care le argumentezi pe alocuri sau chiar deloc.
Nu am de gand sa iti demontez toate teoriile pe care le consider fara substanta daca nu chiar complet eronate, pentru ca au facut-o deja unii inaintea mea si e plictisitor sa repet.
Pot sa spun ca m-a amuzat si m-a intristat in acelasi timp si la fel de tare partea cu „the Universe doesn’t give a fuck about you”. FALS! Din cate stiu eu, si noi facem parte din Univers, nu e ca si cum ar fi o entitate separata, care nu ne baga in seama. Problema e tocmai ca we don’t give a fuck about the Universe. Eu nu am intalnit vreun om pe care sa-l consider eu inteligent si care sa doreasca sa schimbe culoarea naturala a cerului sau a firului ierbii. Daca vor sa schimbe ceva, e impactul negativ pe care il are ACTIUNEA omului asupra mediului. Si eu consider ca dimpotriva, daca fiecare dintre noi ar face cat de putin ca sa atenueze impactul asta negativ, tot ar iesi ceva ceva bine, nu?
In ceea ce priveste majoritatea ideilor tale, pare ca ai promova tocmai resemnarea si nu actiunea, pentru ca tu zici ca nu trebuie sa iesi din Matrix, ci sa faci si tu tot ce fac ceilalti din Matrix, pentru daca toti fac asa, inseamna ca asta e succesul; nu trebuie sa lupti impotriva Universului sau a sistemului, pentru ca e asa de cand e lumea…te contrazici intr-un fel care nici macar nu e original dupa cum ai tinde tu sa crezi.
Ce vrei de fapt sa transmiti? Ca ar trebui sa ne incadram toti intr-un standard impus de o majoritate? Ca succesul consta in bani si masini? Eu una nu inteleg mesajul tau.
Vorbesti de actiune si de faptul ca unii stau prea mult pe ganduri. Da, sa zicem ca sunt de acord partial cu faptul ca daca stai prea mult sa te gandesti, probabilitatea sa te razgandesti e mai mare decat daca te arunci cu capul in fata. Totusi, eu am auzit o vorba inteleapta pe care o impartasesc si cu tine: „omul are 2 urechi, 2 ochi si doar o singura gura ca sa asculte si sa vada de 2 ori inainte sa vorbeasca o data”.
Partea cu oamenii destepti sunt lenesi si invidiosi nu inteleg de unde ai mai scos-o… Omul e invidios in momentul in care stie ca el nu poate sa obtina ce are altul. Oamenii destepti sunt intristati poate de rasturnarea totala a valorilor in tara asta si se minuneaza cum unii obtin ce obtin doar prin tupeu si inselaciuni si promovand non-valori. In nici un caz asta nu e invidie.
Nu, articolul tau nu e un adevar dureros despre oamenii destepti pe care ti se pare tie ca unii nu vor sa-l inteleaga, articolul tau nu transmite absolut nimic.
1. Încearcă să înțelegi conceptul de „personaje”.
2. Încearcă să înțelegi conceptul de hiperbola.
3. Încearcă să înțelegi conceptul de tonalitate a naratiunii.
4. Încearcă să înțelegi ca realitatea e data de perceptia oamenilor.
5. Încearcă să înțelegi ca oamenii sunt diferiti si isi pot decide subiectiv directia de actiune.
6. Încearcă să înțelegi ca oamenii se mint singuri si stiu asta in adancul lor.
7. Încearcă să înțelegi ca Universului chiar nu-i pasa daca Gigi asculta manele sau rock simfonic.
8. Încearcă să înțelegi ca articolul poate nu e despre tine.
9. Încearcă să înțelegi mesajul meu (dacâ vrei).
10. Citeste explicatia –
– Nu intelegi tu diferenta dintre intelectuali si inteligenti, pentru ca ea exista. Intelectual e un om cu studii superioare, in timp ce inteligent poate fi oricine, indiferent de studii
– Nu inteleg ce legatura are ce muzica asculta un om destept sau prost cu faptul ca tu zici ca cel destept vrea sa schimbe Universul
– Nu inteleg de ce nu am dreptul la opinie, chiar daca articolul nu este despre mine
– Nu inteleg de ce daca primul articol nu mi se adreseaza al doilea mi s-ar adresa
– Nu inteleg de unde ai inteles tu in comentariul meu ca as contesta ca oamenii sunt diferiti sau ca realitatea e data de perceptia oamenilor
Ai tot dreptul la opinie. De asta e si scris articolul in tonalitatea in care e scris.
Imi cer scuze. Mi-am pierdut putin diplomatia dupa sutele de explicatii.
Ceea ce vroiam sa spun este ca iei prea mot-a-mot articolul, e o metafora ampla bazata pe perceptia oamenilor despre alti oameni. E vorba despre cum ne vedem pe noi si cum ii vedem pe altii de langa noi.
Cu acest articol eu cred ca faci parte din generatia jurnalistilor din ziua de astazi care sunt foarte (prosti ?! – nu stiu daca acesta este cuvantul)…..dar m-ai inteles ca esti o persoana inteligenta.
PS: NU O LUA CA PE O METAFORA, ci MOT-A-MOT.
Corect!! Cu cat ai mai multe idei cu atat ai mai putin timp pentru fiecare dintre ele :). In plus, daca nu facem nimic, nici banii nu vin singuri.
Bine punctat!
Frumos articol si adevarat.
Intrebare : tu din ce categorie faci parte?
Am facut parte din categoria celor care gandeau prea mult si se plangeau ca nu se schimba nimic pana intr-o zi.
Interesant articol….nu stiu cat de desteapta sau proasta sunt :)) insa in unele situatii descrise de tine ma regasesc 100 %….e o problema sa vrei sa schimbi ceva cand de fapt te lupti cu morile de vant….e o problema sa gandesti mai nou….e o problema sa ai bun simt sau cei 7 ani de acasa….da, probleme si dileme….cred ca erau mai fericiti oamenii din secolele trecute sau cei care nu-si pun intrebari existentialiste, au idei, idealuri, gandesc in moduri pe care altii nu le inteleg….vor sa schimbe „lumea”……
Cred ca ar fi ideal sa nu ne mai punem intrebari existentialiste si sa ne traim viata.
Ai pus punctul pe „I „!!! Dar stau și mă întreb … oare tu din care tagma faci parte? Eu recunosc , sunt o” Desteapta” ! Dar articolul ăsta al tău m-a scuturat rău de tot! Cine nu l-a înțeles nu are decât sa rămână deștept în continuare !!! Probabil și tu ai fost deștept pana la un moment dat , asta pana ti-ai dat seama cum e cu „desteptaciunea”! Eu una îți mulțumesc pentru articol !
Si te mai completez nu lasa viata sa iti fie condusa de politicieni ……
Asta e clar.
Doi scheleti se trag de piele!
Ai perfecta dreptate cu acest articol, si iti pot confirma „din perspectiva ambelor tabere”. Din experienta personala am realizat ca pot reusi atunci cand sunt intrun moment de prostie si pot esua cunoscand toti termenii ecuatiei si cu zeci de planuri facute. Spor la scris in continuare articole asemanatoare.
Mersi.
Multumesc! Ai perfecta dreptate!
Scoala e importanta…si cand e dublata de scoala vietii devine si mai importanta.Inteligenta o ai nativ si practica o ai experimentand ..le imbini si voila.. scoti cheia succesului in viata…pe langa asta daca mai ai si alti oameni practici pe langa tine si un pic de noroc…si iti place sa muncesti ..asa reusesti sa ai o viata minunata.
Exista un intelept care zicea „Fa ceea ce iti place si nu vei munci o zi in viata ta”
.The basic idea ..sa nu mai murim de capra vecinului pentru ca pe noi asta ne termina.Ca ei au noi nu …noi muncim mai mult ei mai putin..so da wtf?The Universe doesn’t give a fuck about us.
Si daca Universului nu ii pasa nu trebuie sa ne ucidem …ci ah da…sa invatam sa ne pese numai de noi.Esti un tip foarte tare .Apreciez articolul pentru ca spune adevarul si pot sa bag mana in foc ca esti si un tip practic..care atunci cand vede o oportunitate o ia si nu ii pasa ca vecinul are 30 de capre ..ar putea avea si 100…stii ca tu ai ceva si e pus de o parte…that means to be really smart and efficient in life
Mersi.
Am o intrebare: Oamenii destepti scriu (prost) articole de cacat pe bloguri?
Nu stiu! Dar oamenii prosti scriu (bine) articole intelectuale?
Am doua intrebari. De fapt trei.
1. Asta e articol ?
2. Prin reducere la absurd, daca ar fi putut numit articol, unul care face suma unor idei adunate de prin carti motivationale, se numeste ca e articol intelectual?
3.De ce mi-am pierdut atata vreme pe site-ul tau ?!?!?!