De ce sunt oamenii impotriva banilor?

Articolul meu despre oameni a declansat o serie de reactii, reactii firesti de altfel.

Multe reactii au vizat clasificarea oamenilor in destepti si prosti, lucru pe care l-am explicat aici.

Vreau sa vorbim acum despre o alta reactie puternica, si anume cea impotriva banilor.

Multa lume a considerat ca aduc un elogiu materialismului, manelismului si a meltenilor cu BMW. Ca ii dau ca exemple de succes si ca tu ar trebui sa fii ca ei.

Hai sa vedem!

Exista vreo lege care te obliga ca atunci cand ai bani sa iti cumperi BMW?

Exista vreo lege care obliga BMW ca la vanzarea masinii sa-ti dea la pachet si compilatia Regii Manelelor vol 2?

Exista vreo lege care te obliga sa-ti cheltui banii intr-un mod anume?

Exista vreo lege care te obliga sa-ti pui clipuri pe Youtube cum arunci cu banii si ai valoare?

Eu n-am auzit. Din cate stiu eu esti liber sa faci ce vrei cu banii tai.

Poate vrei sa mananci mai sanatos, poate iti doresti produse mai de calitate, poate vrei sa vezi catedrala X din Germania sau muzeul Y din Franta.

Poate vrei sa-ti sustii artistii preferati cumparandu-le albumele, poate vrei sa sustii arta ducandu-te la spectacole de teatru sau la opera.

Poate vrei doar sa poti sa-ti ajuti parintii la batranete si boala.

Poate vrei sa te duci la nunta unui prieten cu bucurie, fara sa spui „baga-mi-as picioarele, mi-a dat peste cap bugetul nunta lu’ asta”.

Nu stiu ce vrei, am dat doar cateva exemple si ele pot continua la nesfarsit.

Mie nu mi-e rusine sa spun ca vreau mai multi bani. Da, vreau sa duc o viata mai buna.

Vreau sa-mi construiesc o casa, vreau o masina, vreau s-a duc pe Alexia la Disneyland, vreau sa merg in vacanta la Barcelona, vreau ghete de baschet Nike, vreau sa pot cumpara produse de calitate in general.

Ma face asta sa fiu cocalar si manelist?

Daca tu crezi ca da, inseamna ca ai o problema.

Poate crezi ca n-ai nevoie de bani, ca esti deasupra valorilor materiale.

Eu cred ca in realitate asociezi ideea de bani si prosperitate cu manelismul si cocalarii, lucru care te face sa respingi din start tot conceptul.

Oamenii simt nevoia sa apartina unui grup, grupul de oameni „saraci si cinstiti”, grupul „intelectuali rafinati”, grupul „artisti neintelesi”.

Aia e zona lor de confort si se tem ca vor fi exclusi de ceilalti din grup si inclusi in grupul „cocalari manelisti”.

Ti-e frica de faptul ca altii te vor considera cocalar daca ai mai multi bani?

Ti-e frica de faptul ca unii te vor numi un „bulangiu egoist” daca vrei sa ai o viata mai buna si sa castigi mai bine?

Pe bune, chiar iti pasa mai mult de parerea altora decat de bunastarea ta si a familiei tale?

Esti dispus sa respingi ideea de bani si de prosperitate doar ca sa nu te judece altii si sa nu te numeasca cocalar?

Eu asta cred ca faci. Cred ca te minti spunandu-ti ca nu ai nevoie de bani.

Asta cred eu. Dar ce stiu eu?

Eu scriu ineptii, generalizez, sunt varza.

Asa ca hai spuneti-mi voi in comentarii care e adevarul?

Sau mai bine lasati, nu-mi spuneti mie. Ce treaba am eu?

Mai bine uitati-va in oglida, priviti-va in ochi si spuneti-va voua insiva adevarul.

Chiar nu va doriti o viata mai buna?


Comments

23 de răspunsuri

  1. Le zici bine acolo, dar chiar si pentru a vizita o catedrala sau pentru a merge la Disneyland nu iti trebuie cine stie ce bani, ai nevoie de flexibilitate si curaj.

    1. Ceea ce ne aduce la ideea principala a articolului mult contestat. :)

  2. Avatar raducu427
    raducu427

    Nu e nimeni sanatos la cap impotriva banilor, banii = resurse: mancare, haine , adapost etc. Nu exista nici o lege care sa te obige sa cheltui bani intr-un anumit fel. Ceva diferit se intampla. Replicarea genelor care se intampla la nivel molecular are ca rezultanta la alt nivel tendinta de a executa comportamente. Pe unele le intelegem bine. Sunt jocuri de semnalizare in care suntem prinsi toti (probabil si eu scriind comentariul asta), un soi de poker. Bineinteles banii(resurse) nu puteau sa nu joace un rol important. Trebuie sa semnalizam succesul, autentic sau blaf, altfel sanse mici sa ne tragem copii la gene. De aceea vedem oameni cu profil de sociopati acumuland averi uriase, altii isi iau BMW la limita resurselor, manele youtube, haine, genti, iphone, ghete nike apropo. Dar si altfel: doctorate, diplome, medalii, prezenta la teatru, poze pe net vizitand catedrale, apetitul pentru chestii „autentice” unele scumpe si lucrate la mana, dojenirea manelistilor care se traduce: eu nu ma asociez cu clasa asta inferioara, sunt superior(ai sa vezi aici la comentatori de astia). Asta chiar e adevarul.

    1. Corect.

  3. Eu zic ca este bine sa ne dorim cat mai multi bani, dar trebuie sa fim atenti ci ce o sa ”platim” acesi bani.

    1. Foarte adevarat. Din pacate, de cele mai multe ori oamenii platesc cu timpul si sanatatea.

  4. Avatar DaciaStrabuna
    DaciaStrabuna

    Vrei bani pentru mancare mai santoasa, lucrui de calitate, excursii ( timp pentru recreatie) dar mai spui ca „din pacate, de cele mai multe ori oamenii platesc cu timpul si sanatatea”. Te contrazici si ratacesti, ca si noi, celelalte milioane de suflete.
    Acum ceva timp asta era ocupatia de baza a taranului roman, pana ne-a fost lene sa mai punem samanta in pamant, si asa am uitat de agricultura; iar agricultura nu inseamna afacere.
    Mai presus de toate ea are un rol ecologic pe care tu ca om trebuie sa ti-l asumi, esti dator cu asta pentru ca respiri si te infrupti din pamantu asta. Deabea mai apoi o putem considera drept hrana.

    1. Agricultura poate fi si afacere, poate fi si placere. Nu te obliga nimeni sa faci afaceri daca nu vrei. Asa cum nu te obliga nimeni sa platesti cu timpul si sanatatea pentru „bunastare”. Sunt alegerile tale si daca iti gasesti un echilibru si esti multumit, e foarte bine.

    2. Acum ceva mai mult timp ocupatia de baza a oamenilor care traiau pe acest pamant era vanatoarea, pescuitul si culegerea fructelor de padure. Dar din cauza ca le era lene sa tot alerge si sa se tot mute, s-au apucat de agricultura… Eu zic ca ar trebui sa ne intoarcem la origini („ca inainte era mai bine!!!”) si sa ne apucam de sporturile enumerate mai sus. Mai ales ca agricultura nu e chiar asa ecologica cum pare – tractoarele polueaza – si chiar daca renuntam si la tractoare si incepem sa aram cu boii tot poluam atmosfera cu metan, care este gaz de sera :)
      Pentru cei care privesc in viitor insa, le recomand sa caute „The Venus Project”. Poate vor intelege ca se poate trai si fara bani…

    3. Banii sunt un mijloc de schimb, nici macar nu trebuie sa existe fizic. Nu ma refer ca trebuie sa ai o sacosa de bani sub pat la care sa te uiti zilnic ca sa fii fericit. E vorba de libertatea de alegere pe care ti-o dau banii.

  5. Avatar Cristi Milea
    Cristi Milea

    ca si celelalte 2 articole, si acesta este super. nu stiu cum sa iti zic, dar esti ca si ciocolata ROM :) imi dai „zvac sa termin ce am inceput”. multumesc.

    1. Mersi. :)

  6. Avatar miruna fetescu
    miruna fetescu

    andrei chira, tu ai BMW ?

    1. Nu, nu am masina.

  7. Care bani ma frate ?! Aia care NU II AM ?!!

  8. Avatar Simona Mirea
    Simona Mirea

    Hai sa iti raspund pe scurt ca simt cum dilemele tale nu sunt numai ale tale. Ai tu un film asa de a vorbi in numele poporului. Sunt 7 mari domenii cu care ne consumam energia in viata asta: 1. Materialul – bani, obiecte, excursii etc. 2. Emotii, actiune, sex. 3. Dezvoltare personala. 4. Iubire. 5. Comunicare. 6. Viziune, imaginatie idei. 7. Credinta, spiritualitate, alegeri etc.

    Noi avem o suma limitata de energie pe care o luam din apa, mancare, aer, miscare etc. fiecare om e liber sa-si distribuie energia unde vrea sau unde stie ca exista, ca se poate, unde se simte mai confortabil etc. deci raspunsul e simplu: oamenii care nu au film cu banii fie nu considera domeniul asta important si prefera sa investeasca energie in altele, fie nu prea stie el cum se dezvolta domeniul asta, se teme de el etc si automat dedica mai multa energie altora. Tadaaa

    1. Avatar Simona Mirea
      Simona Mirea

      As fi vrut sa dau edit sa articulez subiectul cu predicatul din ultima fraza ca am scris repede si am citit dupa ce am postat si suna analfabet :))))))

    2. Avatar andrei

      Am inteles ideea si nu sunt genul sa se lege de detalii. Am editat eu.

    3. Avatar andrei

      Problema e ca oamenii o ard in sus si-n jos ca ei sunt fericiti fara bani in timp ce viseaza sa castige la loto. Hai sa nu mai fim ipocriti si sa recunoastem ca am vrea cu totii o viata mai buna.

  9. Avatar Catalin
    Catalin

    Nu as lua- o ca „oamenii fiind impotriva banilor”. Partial ai dreptate in articolul tau. Ai dreptate acolo unde spui ca iti doresti bani pentru o viata mai buna, a ta. In rest, consider ca e o chestiune de educatie. Vezi tu, noi, ca societate, avem doua mari nevoi importante : una educationala, alta justitiara. Nici una din astea doua nu functioneaza la noi. Si atunci apar probleme de interpretare. Unii oameni, se considera destepti dar nedreptatiti. Altii se considera cu bani si prin urmare isi adauga dreptul de a o dovedi cumva. Ca e muzica buna, ori mai putin buna, mai tare sau mai incet data, ei doar doresc sa dovedeasca. Un sistem functional in jurul nostru, social vorbind, ar scurta imediat toate polemicile. . Anyway, e bine ca macar incerci sa provoci dezbatere de idei. Probabil ca e si asta o caramida la directa dorita a sistemului. Om vedea. Oricum, nu poti simplifica mereu cu „nu te oblige nimeni”…Crezi in sistemul asta libertarian in totalitate? Ti se pare ca unii au ajuns, ca societate vorbind, departe doar fiindca au fost libertariani? Eu zic ca au avut un cadru, cel justitiar si o baza, cea educationala….
    Ne mai auzim

    1. Avatar andrei

      Altii au ajuns unde au ajuns pentru ca n-au fost comunisti. Baza lor a fost „sa-i lasam pe oameni sa se dezvolte” nu „stati voi linistiti ca va da statul”. Asta e marea diferenta si de aici pleaca toate.

    2. Avatar Catalin
      Catalin

      Atentie, nu ai citit ce am zis eu. Au fost altii lasati sa se dezvolte. Insa intr-un cadru legislativ correct. Aici tinteam eu. Nu sunt socialist. Insa sunt pentru competie corecta. tu ce zici ? In plus, erau si correct educati. Fara coordonatele astea doua ( nu sunt singurele evident) ne trezim cu cocalarii de care te plingi. Ei nu platesc taxe, ei trec pe ros, ei au fete la „produs”. Si au success in afaceri si peste tot. Daca de succesul asta vorbesti tu, atunci avem subiecte diferite si asta e. Nu ne-am inteles.

  10. Andrei, da-mi numarul de telefon sau add pe messenger la id laurentziu2. Am un website 90% similar cu al tau si cred ca am putea colabora, sau cel putin discutam de-ale vietii daca nu :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *