Andrei Chira

Blog personal

Dublul standard cu care judecăm oamenii

Ana Morodan a fost prinsă la volan într-o stare incompatibilă cu utilizarea automobilului.

Faza interesantă e că, din ce am văzut eu, și luați asta cu puțină sare că nu am pretenția să fi văzut tot ce s-ar putea vedea pe subiectul ăsta, dar ca idee, ce am văzut eu sunt reacții destul de empatice.

Ceva de genul – vai sărmana femeie are probleme, sper că e ok, sper să apeleze la ajutor specializat, să se trateze, e clar că are probleme, vai, vai.

Credeți că dacă era bărbat primea aceeași empatie și blândețe?

Eu nu cred.

În mod automat presupuneam că era un bizon, cocalar, șmecher și îl judecam mai aspru. Același lucru făcut de o femeie e văzut nu ca o dovadă de șmecherie sau de bravadă, ci ca pe un act cauzat de probleme psihice.

Eu cred că și bărbații au probleme psihice. Marea majoritatea trăiesc în frică. Sunt controlați de frică. Frica de cum îi vede lumea și ce crede lumea despre ei.

Ca paranteză, cred că unul din motivele pentru care femeile trăiesc mai mult decât bărbații e pentru că bărbații nu vor să fie „muieri”.

– Ce-ai bă, bei apă? Ești muiere?

Nu știu dacă ne dăm seama câtă presiune e pe bărbați, câtă presiune e să taci și să înghiți, să treci peste, să nu te plângi, să fii puternic, să nu fii „muiere”.

Așa ajung bărbații să le frică de ce zice lumea, de ce crede lumea despre ei. Orice fac, o fac să demonstreze în primul rând că sunt bărbați adevărați și apoi pentru alte motive.

Deci când vedeți un bărbat că parchează aiurea sau că se urcă băut la volan, nu o face din șmecherie, ci din frică. Frică să nu râdă alții de el că nu știe s-o parcheze drept. Teamă că dacă va pierde mai mult de 2 secunde să parcheze mașina și va face mai mult de 3 mișcări, va râde lumea de el că e varză ca șofer.

Uhu, asta îi atinge pe unii bărbați direct la corazon, ideea că nu ar fi șoferi buni. Le provoacă atât distres emoțional numai gândul că cineva ar putea gândi despre ei așa ceva încât ajung să facă o grămadă de mizerii și de prostii doar ca să evite distresul.

Preferă să fie considerați cocalari necivilizați decât să fie considerați șoferi incompetenți. Sau incompetenți în general.

Poate ar trebui să-i privim și pe ei cu empatie și blândețe când fac tâmpenii pentru că vai sărmanii au probleme, sper că sunt ok, sper să apeleze la ajutor specializat, să se trateze, vai, vai.

Sau poate ar trebui să lăsăm vrăjeala cu vai sărmana femeie.

2 răspunsuri

 1. Avatar Victor

  Asta este un exemplu limpede despre cat de saraca este viata oamenilor, cu ce nimicuri isi ocupa mintea.
  Singurele evenimente care mi-au atras vreodata atentia a fost atunci cand am vazut in direct cum este lovit al 2-lea turn la 11 septembrie si cand a murit Michael Jackson, un geniu parasea planeta.

  Altfel a plange barbatii din zilele noastre e comic, inainte iti aparai onoarea cu sabia, acum nu poti sa-l iei de guler pe unul care se baga in fata la rand ca deh, esti civilizat si educat. De fapt esti doar fricos, iti lipsesc ouale.

 2. Avatar Cornel

  Asta e o povseste lunga. Suntem educati asa! Nu doar de parinti ci mai mult de societate. .. la noi mai e si o treaba de cultura: „Capul plecat sabia nu-l taie!” :))

  Dar nu vreau sa ajung nici in zona fratilor Tate .. care in mare au dreptate cu felul in care se pozitioneaza ei ca barbati si cum societatea e cumva facuta sa te subjuge :)

  V-as recomanda mai mult retorica lui Jordan Peterson .. care mi se pare ca face mai mult sens.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *