Mi-a plăcut Free Guy

Am fost la cinema după mult timp, a vrut fiică-mea să vadă Free Guy, i s-a părut amuzant din trailer. Și într-adevăr, e amuzant Ryan Reynolds, deși joacă același rol de la Blade Trinity încoace.

Guy și cu prietenul lui cel mai bun lucrează la o bancă, ambii sunt NPC (non playable character) într-un joc video, un fel de Fortnite combinat cu GTA. Ei nu știu asta și își trăiesc viețile după scriptul jocului, în fiecare zi la fel.

E clar că e o trimitere la propriile noastre vieți, sunt multe indicii pe parcurs, multe referințe la fricile noastre care ne împiedică să ne trăim viața, să descoperim că suntem mai mult decât suntem etc… în principiu e dezvoltare personală împachetată într-un popcorn movie ușor de digerat. S-ar putea să fie atât de amuzant și ușor de digerat încât unii spectatori nici să nu mai vadă substraturile.

Mi-a plăcut că au băgat a treia pilulă în Matrix. Guy nu alege nici pilula albastră, să rămână ignorant în Matrix, nici pe cea roșie, să iasă din Matrix. Nu, el alege să accepte Matrixul și să-și facă viața mai bună în el, o idee pe care am abordat-o și eu de multe ori, și pe blog, și în carte.

Guy acceptă că e fals, că realitatea lui, lumea în care trăiește, e falsă, dar nu vede asta ca pe ceva deprimant, ci exact invers, e o eliberare, poate să facă ce vrea, nu trebuie să meargă la muncă, să-și trăiască viața la fel în fiecare zi.

Aici e și o oarecare tentă de anti-capitalism, are un schimb de replici la final cu prietenul lui, paznic la bancă:

– Where’s the bank?

– There is no bank.

Oricum scenariștii Hollywood au în general tendințe de stânga, uneori amuzant de puerile, alteori enervante, depinde de film și de cât de bine reușesc să le ascundă. Sau poate pur și simplu scenariștii scriu ceea ce cred ei că ar vrea oamenii să audă.

Și probabil că oamenii vor să audă asta – „there is no bank” – pentru că băncile sunt rele, sunt exponentul capitalismului rău bla bla bla… Și probabil că asta vor oamenii, să nu mai meargă la muncă în fiecare zi, să facă ce vor, să fie liberi, să nu le lipsească nimic, să-și trăiască viața într-un paradis utopic.

Poate că de asta cea de-a treia pilulă e atât de atractivă, vine cu avantajele celorlalte două pilule, dar fără dezavantaje.


Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *