O teorie despre oameni și preferințele lor politice de stânga sau dreapta

Când suntem tineri și idealiști avem tendințe de stânga, de egalitate, de flower power, luat banii de la bogați că sunt răi, împărțit la săraci, ajutat oamenii să iasă din sărăcie etc.

Cred că schimbarea către dreapta are loc după primul copil. Devenim mai egoiști, mai capitaliști, ne pasă mai mult de bunăstarea propriei familii decât de salvatul lumii și egalitate. Avem o mână de om care depinde de noi, avem responsabilități, fuck everyone who isn’t us.

Într-un final, ne întoarcem la stânga pentru că ajungem bătrâni și vulnerabili, dependenți de sistem, de ajutoare, pomeni, orice alte firimituri.


Comments

4 răspunsuri

 1. Avatar Marius Sescu
  Marius Sescu

  E mai simplu, dacă viața ți-a tras-o sau nu te-ai descurcat prea mult ca să îți fie ok ție și familiei tale ești de stânga, dacă te-ai descurcat bine pe forțe proprii ești de dreapta, sau libertarian mai nou. Oricum, la noi partidele nu au nici o treabă cu stânga sau dreapta, promit orice.

 2. Cred ca nu ai stat f mult prin pusti, sau omuleti de la 20-28 ani. Majoritari in grupul meu, ~22-26, in proportie de 90% sunt de dreapta. Nu ne intereseaza sa luam de la bogati, ne intereseaza sa devenim bogati.

  Am o firma de IT de la 18 ani si am 25 acum si 6 angajati. N-am asteptat niciodata cu mana intinsa la stat/mama/tata/etc parintii mei n-au studii superioare si nici n-au firme.. ca sa contextualizez ca nu am astepat nimic de la nimeni.

  Ba mai mult nu ma intereseaza si cred ca pot zice si ca nici nu NE intereseaza sa punem taxe oamenilor bogati. In schimb sunt mahniti ca nu sunt ajutati sa evolueze. Asta pot sa o zic si eu ca al 25 ani nu prea imi vine sa angajez pers. de +30 pentru ca nu avem aceeasi mentalitate. (noi in firma nu avem program fix, vii la birou la cat vrei dar nu mai tarziu de 13, iti faci treaba incat sa nu incurci pe cineva, scara noastra de valoare porneste de la cum esti ca om, ce stii sa faci si se termina la cati bani ceri.).

  As vrea sa angajez mai multe persoane de 20 de ani dar n-au experienta si nu imi permit sa stau sa-i invat pe banii mei, as vrea ca statul sa le ofere o scutire de taxe care apropo e contributiile sunt de 45% !! daca mi-ar scadea contributia la 10% timp de 3 ani, as angaja de maine 2 sa-i invat eu. Dar asa ma duc spre 24-26 de ani ceea ce deja devine dificil pt ca multi deja se muta la caselor si incep si familii.

  Majoritatea dpmdv este de dreapta, nu vorbim de laturile societatii care asteapta ca statul sa le dea muran gura. Vorbim de ce-i care au terminat o facultate.

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Mulțumesc pentru comentariu, e o oglindă interesantă asupra unei bucăți din societate.

 3. Avatar Claudiu Constantin
  Claudiu Constantin

  Pe subiectul extins recomand The Righteous Mind de Jonathan Haidt

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *