Andrei Chira

Blog personal

Oare oamenii sunt proști sau se prefac?

Îmi place să mă uit la reality show-uri, e plăcerea mea vinovată. Mi se pare foarte interesant să vezi cum acționează și reacționează oamenii când sunt puși în anumite situații care îi scot din zona de confort.

Un exemplu e Survivor, unde în fiecare sezon iese la iveală câte un narcisist psihopat. Sau Asia / America Expres, unde descoperi că analfabetismul funcțional s-ar putea să fie o problemă mai mare decât ai zice.

Câteodată nu-mi vine să cred, mi se pare prea exagerat, parcă e făcut dinadins, mă face să mă întreb dacă pe bune oamenii sunt proști sau doar se prefac pentru că sunt la televizor și asta atrage audiență.

Nu înțeleg instrucțiuni simple, nu știu să comunice sau să explice lucruri, nu știu să facă niște calcule, se încurcă la ordinea operațiilor, nu știu să citească o hartă.

Pe bune, stătea o domnișoară cu harta în mână și se plângea că nu știe pe unde s-o ia, că nu are niciun indiciu. În timp ce pe hartă era marcat locul unde era și locul unde trebuia să ajungă. Adică tot ce trebuie.

Ne mai mirăm că apar atâția guru care vor să ne învețe succesul. O să lansez și eu un curs online cu locuri limitate, preț promoțional cu reducere, doar 4000 euro – Introducere în Hărți (Maps 101).

Prima lecție va fi despre un concept unic în România, punctele cardinale: Est, Vest, Nord, Sud.

Lăsând gluma la o parte, mi se pare că mediocrității îi plac proștii și prostiile. Deci dacă vrei să ai audiență (pe orice mediu, chiar și online) trebuie să fii prost sau să te prefaci prost, să faci tot felul de prostii.

Oamenii mediocri adoră să vadă proști mai mari decât ei.

8 răspunsuri

 1. Avatar lm

  probabil realizezi ca reality shows au o audienta specifica.. nu-s facute pentru academicieni

  1. Avatar Andrei Chira

   Sunt curios de cum funcționează în culise, cum îi aleg pe participanți, care e targetul etc.

 2. Avatar vali

  și eu mă uit fascinat de atâta prostie, dar nu rezist prea mult, că mă enervez.

  1. Avatar Andrei Chira

   pe mine mă enervează mai mult victimizarea decât prostia. fata aia, Bie, e unwatchable, se plânge non-stop, totul e greu, vai nu pot, vai nu știu, dar cum, dar de unde, dar eu nu, n-am cum.

 3. Avatar Victor

  Eu nu pot sa ma uit la TV de cativa ani. Citesc dimineata stirile pe 3 site-uri si aia e tot, sa vad daca mai exista ziua respectiva…Mie nu-mi ajunge timpul pentru ceea ce imi place sa fac…dar sa ma uit la altii orice ar face…

  1. Avatar Andrei Chira

   Nici eu nu mă uit foarte mult, e interesant la început să vezi ce oameni sunt, dar după ce i-am citit devine plictisitor.

 4. Avatar Cătălin
  Cătălin

  Pentru mine, în general, astfel de emisiuni sunt bune înainte de culcare sau.. un podcast cu ceva interesant. Nu neg, mai prind și eu când și când America Express, dar mi se pare o mare făcătorie emisiunea în sine, și deci mă „vindec” repede.

 5. Avatar Fărcaș Gelu Dănuț
  Fărcaș Gelu Dănuț

  Va recomand emisiunea „Acces direct”. Este fascinantă! Așa ne dăm seama că o mare parte dintre semenii noștri nu au toate „tiglele pe casă” și faptul că altă mare parte sunt infractori care nu ar avea voie să umle liberi pe străzi. Ar trebui la o astfel de emisiune sănfie băieții cu halate albe și cu cămașa de forță pregătită și polițiști cu cătușele.
  Vorba aia: eu nu am o părere prea bună despre mine, dar când mă uit în jur, mă mai încurajez. :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *