Oradea după 8 luni de la mutare

S-a mai dus entuziasmul de început, am descoperit că și aici sunt cocalari, sunt și BMW-uri, nu e chiar zen total. Nu prea am văzut țigani în Oradea, o chestie care m-a surprins foarte tare, de exemplu am fost până la Timișoara și acolo m-am speriat, era mall-ul plin de țigani. O fi fost vreo conferință.

M-a disperat iarna asta încălzirea vieții, e greu să treci de la centrală cu termostat unde îți setezi o dată temperatura și apoi îți trăiești viața, la stat după alții când hotărăsc ei că trebuie să ai căldură în casa ta.

Oradea mi se pare un oraș al contrastelor.

Pe de o parte ai cartiere cu străzi late, aerisite, pe margine cu parcări, spații verzi și trotuare decente; pe de altă parte ai cartiere cu străzi unde abia încap 2 mașini, trotuare minuscule, nicio parcare, n-ai loc să arunci un ac.

Pe de o parte ai străzi de zici că ești în Germania, drum drept, borduri la linie, gazon frumos pe margine, marcaje perfecte, trotuare mișto; pe de altă parte ai cartiere unde prima bandă e impracticabilă, ai canale din 2 în 2 metri în zig-zag, niciunul nu e la același nivel, trotuare rupte, boscheți.

În Bacău, măcar știai una și bună, toate drumurile erau la fel de rupte, nu știai că există mai bine, îți trăiai viața în realitatea aia. Aici e frustrant când vezi că se poate mai bine dar nu peste tot.

Per total, rămân 2 avantaje mari și late dintre care unul e greu de depășit de Bacău, de orice alt oraș din Moldova, de fapt.

Primul ar fi că se vede că se vrea. Se vrea să se facă treabă, se lucrează, se fac chestii, se mișcă lucrurile, nu doar de fațadă în anii electorali ca la Bacău.

Al doilea avantaj e că e Vest și se simte influența Vestului în multe lucruri.

Orice alte avantaje sau dezavantaje ar fi, geografia n-ai cum s-o bați. N-am auzit pe nimeni să fi plecat din Vest după o viață mai bună în Republica Moldova sau Ucraina.

Am prieteni în Bacău care au salarii mai mici decât colegii lor din alte orașe pentru că Bacău și pentru că fraieri. Vestul bate Estul, asta e realitatea. În 20 de minute suntem ieșiți din țară, ungurii vin acuși cu autostradă până la graniță, centura Oradea se va lega de Autostrada Transilvania care se va lega de autostrada ungurilor.

Ai alte oportunități, alte deschideri. Dacă nu pentru noi, cu siguranță pentru copii.

Peste 2-3 săptămâni trebuie să fac un drum până în Bacău, sunt curios cu ce ochi o să văd locurile și oamenii după o perioadă de trăit în altă parte. O să scriu.


Comments

16 răspunsuri

 1. Avatar Marius Sescu
  Marius Sescu

  Dai un semn când ești prin zonă, dăm o bere, numărăm gropile. :)

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Avem treabă în Adjud și Focșani, o să ajung în Bacău doar într-o sâmbătă și stau de dimineața până seara deci n-o să am prea mult timp. Cred că am putea să ne vedea la un brunch, pe la 10. :)

 2. Sunt curios cum vezi Bacaul cu noii ochi.

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Da, și eu. Foarte curios. Am să încerc să mă mențin cât mai obiectiv, să îmi analizez reacțiile fără să mă las furat de bias-uri.

 3. Cu siguranta vei fugi mancand pamantul cand vei ajunge in Bacau si te vei pupa singur ca ai luat aceasta decizie de a te muta.

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Încerc să nu plec cu preconcepția asta că n-o să-mi placă sau că e nașpa. Sincer, deocamdată simt doar bucurie, mi-e dor de locurile familiare și de oameni. Sunt foarte curios cum o să văd efectiv lucrurile.

 4. Când mai ai drum la Timișoara, dă un semn. Mi-ar plăcea să ne vedem, dacă timpul îți permite.

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Sigur.

 5. Sper sa vina si apa pana sambata sa nu cumva sa fie contrastul prea mare :)

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Mai aveți 2-3 săptămâni să vă puneți în regulă cu apa aia, că acuși vin în inspecție.

 6. Avatar verdenpom

  Eh, si uite din acest motiv daca psd-ul ar avea un candidat serios ar castiga detasat. Daca ai stii cati bani s-au sifonat pe asfaltarile ce nu sunt asfaltari…

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Dacă vrei PSD te poți muta la Bacău să vezi cum e. Țin minte că am stat 2 ani cu strada decopertată până s-au hotărât s-o asfalteze, apoi a mai stat un an fără marcaje. Toți mergeau cum îi tăia capul, nu se oprea nimeni la trecere, era o aventură să treci strada, o dată la 2 săptămâni era câte un accident.

 7. Avatar Claudiu Constantin
  Claudiu Constantin

  Hehe, am făcut pasul cam în același timp, eu m-am mutat din București la țară la Buzău. Ce-i mai greu de-abia acum începe :D

  1. Avatar Fărcaş Gelu Dănuţ
   Fărcaş Gelu Dănuţ

   Iată că am mai găsit un blog interesant de citit (claudiu.blog), nu prea am eu timp, dar când găsesc ceva frumos îmi fac timp.

 8. Avatar Ionela

  Buna,in concluzie :recomanzi sau nu Oradea pentru cei ce aleg sa se mute ?

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Da, recomand Oradea, eu sunt mulțumit de mutare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *