Poate nu ești chiar așa de sărac precum crezi

Am un prieten care e comunist și mai discutăm din când în când despre săraci, despre bogați.

Câteodată, când tot îi zice el de săraci, am impresia că ar crede că sărăcia e ceva gen o linie dreaptă și sub linie sunt săracii și peste linie sunt bogații.

Mie mi se pare că e foarte subiectivă sărăcia asta.

Mă uitam la o chestie pe Netflix cu niște oameni care vor să fie rapperi (Rhythm + Flow) și care mai de care se „laudă” că e mai sărac decât ceilalți, mai din cartier, viață mai grea, periculoasă, vai ce greu e.

Și arată o scenă de la una de acasă, viață grea, 4 frați, tatăl singur, mama moartă.

Toți aveau iPhone-uri și Watch-uri, m-am uitat anume, atent, unul n-avea o sfoară legată la încheietură sau un ceas ieftin, normal. Nu, toți cu Apple Watch. Apoi adidași Jordan, bluze Gucci, numai branduri pe ei.

Păi stai așa, parcă erați săraci?


Comments

6 răspunsuri

 1. Erau săraci cu duhul… ?

 2. Jason Chaffetz a fost într-o emisiune în care vorbea despre greutățile oamenilor. La un moment dat, o bagă pe asta: „Investiți în [sistemul de] sănătate, nu mai cumpărați iPhone-uri.”

  Dacă era român, get-beget, tras din țâța proletaro-nomenclaturistă-securistă, foarte probabil făcea parte din facțiunea care controlează România și-n zilele ăstea, iar tu Andrei probabil că-i dădeai votul tău să devină președinte fiindcă ar fi spus un adevăr, conform convingerilor tale, înnăscute pe teritoriul României, țară ex-comunistă, cu o populație grav avariată la cap.

  Numai că nu e așa:

  https://www.rollingstone.com/politics/politics-features/no-jason-chaffetz-paying-for-health-care-is-not-like-buying-an-iphone-109631/

  Sunt multe comentarii, articole, deloc pe tonul ofticării arhicunoscute pe meleagurile noastre. Oamenii chiar l-au luat la gură fiindcă analogia nu e corectă.
  Eu ți-am dat un articol de pe Rolling Stones, tu poți (dacă ai curiozitatea) să vezi contra-argumentările.

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Subiectul e complex și sunt multe nuanțe acolo.

   Pe de o parte, SUA sunt la pământ cu sistemul de sănătate, au și oamenii dreptate când spun că ori cu iPhone ori fără, tot n-ar avea bani, costurile sunt foarte mari.

   Pe de altă parte, oamenii de peste tot, nu doar din SUA, cheltuie mult pe prostii. Și prostiuțele mărunte sunt cele mai periculoase, se adună fără să-ți dai seama.

   De exemplu, când mi-am ținut foarte strict o statistică a cheltuielilor mi-am dat seama că dădeam undeva la 300 lei pe lună pe Cola și dulciuri. Alții fumează de 400-500 lei pe lună. Pentru unii asta înseamnă un sfert din salariu.

   Nu-i judec pe oameni, nu știu contextul în care au fost crescuți și în care trăiesc, nu știu ce probleme au și prin ce trec în viață, nu știu ce-i face să-și cheltuie banii pe ce cheltuie.

   Doar spun că ar fi o idee să ne uităm spre interior, să ne analizăm, să ne punem niște întrebări. Eu prefer să renunț la dulciuri și să redirecționez ăia 300 lei lunar spre mâncare mai sănătoasă, să beau mai multă apă sau să economisesc o parte.

 3. Fuck, n-am nici iphone, nici apple watch. Is mai sarac decat credeam :(

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Sau poate ăia care au sunt săraci.

 4. Avatar Claudiu Constantin
  Claudiu Constantin

  Stoicism – avem nevoie de mai mult în viețile noastre

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *