Nu știu cum se întâmplă că PSD-ul se nimerește la putere doar în perioade de prosperitate.
Economia crește, cresc salariiile, cresc pensiile, cresc alocațiile pentru copii, se consumă, românii cumpără tot ce se poate cumpăra, treaba merge, prima casă, prima mașină, a doua, a treia.
Vine criza, trebuie luate măsuri de austeritate? Ne pare rău, am pierdut alegerile, vai, vai… rezolvați-o voi. Tăiați voi pensiile, tăiați salariile, tăiați, spuneți-le românilor că nu-și mai permit mașini și case, rezolvați.
Nu-i ciudat?
Cam prea ciudat să fie o coincidență. Să fie noroc chior. Poate asta e strategia, să pară ei mereu băieții buni. Sau poate chiar sunt ei băieții buni. Mi-a zis cineva că ar fi și asta o posibilitate, ei chiar să vrea să fie bine pentru România.
Blasfemie, nu?
Dar poate nu se nimerește PSD-ul la putere în perioade de prosperitate ci poate e de fapt invers, poate că perioadele sunt prospere pentru că sunt ei la putere. E o posibilitate, e un scenariu alternativ care ar putea fi real.
Înțeleg cum ar putea să creadă cineva asta.
Înțeleg cum ar putea cineva să creadă că vor de fapt să facă bine, vor ca oamenii să aibă bani și să-și cumpere lucruri frumoase ca să fie fericiți. Poate chiar vor. Pe bune. E un scenariu probabil într-o oarecare măsură, dacă analizăm obiectiv față de bula în care trăim și pe care o considerăm realitate.
Închipuiți-vă.
A primit Iliescu un manual de utilizare pentru partid și țară, împreună cu un pix și-o agendă, când a fost la un colocviu la Moscova când era mic. Și a lăsat manualul din președinte de partid în președinte de partid și oamenii îl urmează la literă.
Și la manual scrie că așa se face treabă de calitate: se angajează toți oamenii la stat ca să nu fie șomeri, li se cresc salariile din pix dacă nu le ajung, nu-i lași să-și facă firme pentru că firmele sunt rele, le taxezi pe alea care există pentru că sunt rele, nu vindem țara la străini etc…
Așa se construiește socialismul.
Iar oamenii pur și simplu urmează manualul, că nu știu altceva. Nu pot gândi în alți termeni decât de socialism sau comunism, cu Statul puternic care are grijă de cetățenii lui.
Iar strategia asta generează prosperitate pe perioade scurte de timp, din motive lesne de înțeles – e bazată pe consum – dar pe termen lung e falimentară, ca orice sistem comunism din orice țară comunistă vreodată.
N-am o concluzie.
Doar niște încercări de a înțelege niște chestii care se întâmplă. Poate dacă încercăm să ne înțelegem adversarii și de ce acționează într-un anumit fel, poate reușim să câștigăm. Sau poate ajungem la un punct comun. Poate că nu e nicio competiție, de fapt.
Poate e doar în capul nostru.
Evident, ăsta e doar un scenariu posibil. Rămâne valabil și scenariul inițial, în care PSD sunt super ticăloși. Chiar și așa incompetenți, analfabeți și idioți, când vine vorba de manipulat și furat, să devină un fel de Stephen Hawking.
Lasă un răspuns