Oare PSD-ul are bulan sau sunt foarte buni strategi?

Nu știu cum se întâmplă că PSD-ul se nimerește la putere doar în perioade de prosperitate.

Economia crește, cresc salariiile, cresc pensiile, cresc alocațiile pentru copii, se consumă, românii cumpără tot ce se poate cumpăra, treaba merge, prima casă, prima mașină, a doua, a treia.

Vine criza, trebuie luate măsuri de austeritate? Ne pare rău, am pierdut alegerile, vai, vai… rezolvați-o voi. Tăiați voi pensiile, tăiați salariile, tăiați, spuneți-le românilor că nu-și mai permit mașini și case, rezolvați.

Nu-i ciudat?

Cam prea ciudat să fie o coincidență. Să fie noroc chior. Poate asta e strategia, să pară ei mereu băieții buni. Sau poate chiar sunt ei băieții buni. Mi-a zis cineva că ar fi și asta o posibilitate, ei chiar să vrea să fie bine pentru România.

Blasfemie, nu?

Dar poate nu se nimerește PSD-ul la putere în perioade de prosperitate ci poate e de fapt invers, poate că perioadele sunt prospere pentru că sunt ei la putere. E o posibilitate, e un scenariu alternativ care ar putea fi real.

Înțeleg cum ar putea să creadă cineva asta.

Înțeleg cum ar putea cineva să creadă că vor de fapt să facă bine, vor ca oamenii să aibă bani și să-și cumpere lucruri frumoase ca să fie fericiți. Poate chiar vor. Pe bune. E un scenariu probabil într-o oarecare măsură, dacă analizăm obiectiv față de bula în care trăim și pe care o considerăm realitate.

Închipuiți-vă.

A primit Iliescu un manual de utilizare pentru partid și țară, împreună cu un pix și-o agendă, când a fost la un colocviu la Moscova când era mic. Și a lăsat manualul din președinte de partid în președinte de partid și oamenii îl urmează la literă.

Și la manual scrie că așa se face treabă de calitate: se angajează toți oamenii la stat ca să nu fie șomeri, li se cresc salariile din pix dacă nu le ajung, nu-i lași să-și facă firme pentru că firmele sunt rele, le taxezi pe alea care există pentru că sunt rele, nu vindem țara la străini etc…

Așa se construiește socialismul.

Iar oamenii pur și simplu urmează manualul, că nu știu altceva. Nu pot gândi în alți termeni decât de socialism sau comunism, cu Statul puternic care are grijă de cetățenii lui.

Iar strategia asta generează prosperitate pe perioade scurte de timp, din motive lesne de înțeles – e bazată pe consum – dar pe termen lung e falimentară, ca orice sistem comunism din orice țară comunistă vreodată.

N-am o concluzie.

Doar niște încercări de a înțelege niște chestii care se întâmplă. Poate dacă încercăm să ne înțelegem adversarii și de ce acționează într-un anumit fel, poate reușim să câștigăm. Sau poate ajungem la un punct comun. Poate că nu e nicio competiție, de fapt.

Poate e doar în capul nostru.

Evident, ăsta e doar un scenariu posibil. Rămâne valabil și scenariul inițial, în care PSD sunt super ticăloși. Chiar și așa incompetenți, analfabeți și idioți, când vine vorba de manipulat și furat, să devină un fel de Stephen Hawking.


Comments

13 răspunsuri

 1. Avatar Victor

  In primul rand, PSD nu este in fapt un partid politic…este doar inregistrat ca atare dar este o organizatie de sifonat bugete publice, direct sau indirect. Desi are circa 500.000 de membrii, niciunul nu are treaba cu vreo doctrina etc ci doar cu ce am scris mai sus, chiar daca este vorba doar de a fi o directoare de gradinita care nu este cea mai competenta si potrivita. De fapt este organizatia oamenilor incapabili a se realiza prin profesionalismul lor si cauta rute alternative.

  Acum au picat pe o crestere economica pe care nici masurile idioate nu au reusit s-o franeze major…dar bunastarea poate fi asigurata oricand cu impact pe dezvoltare si viitor. De exemplu, eu pot maine dubla pensiile ciugulind de la alte necesitati si cel mai important, ca stat poti lua imprumutri externe usor pe care le vor plati generatii viitoare (care-or mai fi pe aici).

  Deci pensionari si bugetari: daca vreti sa luati lunar cel putin dublu, cautati-ma! :)

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   :)) și să vă luați 2 pâini din pensie.

 2. Avatar Cornel Harsan
  Cornel Harsan

  Andrei, nu cred ca trebuie blamat socialismul. Vezi Canada, Danemarca, Finlanda, NouaZeelanda .. etc. Unde sunt oameni de treaba, sistemul merge.
  Aici e vorba numai de calitatea umana, educatie .. si putina istorie.
  Noi venim dupa 200 de ani de epoca fanariota, cam 70 de ani de capitalism (antebelic+postdecembrist) si cam 50 de comunism prost inteles si executat. Istoric, nu suntem prea de isprava. Nu am avut si nici azi nu avem universitati cu renume, nu avem cine stie ce educatie. Rar s-au vazut pe meleagurile noastre oameni cu principii. Chiar si aia cu care ne laudam .. au cam fost de import.
  Cand se mai trezea cate unu pe aici cu principii, au fost dezamagiti sau tradati tot de ai nostrii (vezi Avram Iancu, Vladimirescu, A.I. Cuza, Iuliu Maniu, etc. )

  Se pare ca, istoric vorbind, nu am fost prea inteligenti nici in Comunismosocialism, nici in Capitalismocamila, nici republica, nici monarhie, nici condusi de taranisti, liberali, conservatori, peceristo-pesedsiti.

  Altii au mai citit, s-au dezvoltat, s-au emancipat. La noi inca merge cu paine si circ. Concluzia e una singura, astia suntem de 2000+ ani!!

  Noi trebuie sa invatam din greseli si sa mergem mai departe si poate o sa rupem blestemul prostiei si lenei cronice de care suferim.

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Socialismul funcționează în locuri unde oamenii au o anumită etică a muncii, se pare că prin zonele de nord cu preponderență.

  2. Avatar Victor

   PSD nu are nicio treaba cu socialismul, ala-i pentru cei ce muncesc in contrapartida cu capitalul.
   PSD are treaba cu neputinciosii, cu escrocii.

 3. Avatar david

  Nu este nicio conincidenta. PSD vine dupa opozitie la putere, opozitie care de a trebuit sa corecteze guvernarile populiste ale PSD. Opozitia de regula, prin ajustari mai dure sau mai relaxate a pus cifrele macro in regula, apoi a venit PSD si a ras ca lacustele tot ce a prins. Vezi acum cu ce bani se maresc veniturile bugetarilor: din cresterea economica bazata aproape toata din consum, imprumuturi (scumpe), banii din investitii, dividentele de la firmele de stat, bufferul de la Trezorerie creat special pentru vremuri de criza, vor chiar sa bage mana si in rezerva de aur a BNR. Vezi si in istoria recenta, anii ’90 ce a facut PDSR, Grecia si Venezuela: creste veniturile cu banii pe care nu ii are, iar apoi vine nota de plata: inflatie, cadere economica, etc. Este o vorba: socialismul este bun pana se termina banii altora. Din pacate, ca de fiecare data vom plati toti.

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Cam așa e.

 4. Avatar Victor

  …sau poate nu daca ne gasim alte zari care ni se potrivesc mai bine…numai viermele-i patriot si traieste mereu in rahat pentru ca acolo s-a nascut.

  1. Avatar Ciprian
   Ciprian

   Nu crezi ca ai exagerat putin? Ti-o spune cineva care a plecat din tara, cu un gust amar al infrangerii, dar totusi nu cred ca cei care au ramas sunt niste viermi: rude, prieteni, etc…

 5. Avatar Victor

  Nu am spus-o in sensul asta, era doar o metafora…sensul era ca patriotism nu inseamna musai sa stai acolo unde te-ai nascut, indiferent de conditii, poate alt loc ti se potriveste mai bine.
  Eu sunt in tara, meseria (incompatibila in alta tara), familia (scoala) pe mine m-au tintuit pe veci aici dar pe copil IL INDRUM ca intre viata si tara, sa aleaga viata.

 6. Avatar Andrei

  Va multumesc tuturor ca a-ti iesit la vot. Ma bucur sa vad ca va pasa de aceasta tara. Numai bine!

 7. Avatar Alexandru
  Alexandru

  PSD-ul nu mai are nici strategie, nici bulan, s-a terminat de acum in colo!

 8. Avatar Angela

  PSD mizeaza pe gradul ridicat de prostie si saracie din aceasta tara. Asta este tot. La alegeri, cantitatea de voturi castiga nu calitatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *