Andrei Chira

Blog personal

Nu respinge din prima o idee

Când am citit prima dată cartea Tată bogat, tată sărac am avut parcă o revelație.

Mi s-a părut că erau niște lucruri acolo pe care le știam dintotdeauna dar pe care nu am reușit niciodată să le pun ordonat în cap și să le conștientizez pe deplin.

Eram super încântat așa că recomandam cartea pe oriunde apucam și cu oricine vorbeam, însă câțiva prieteni au citit-o și au avut o reacție total diferită.

S-au apucat să-l caute pe Google pe Kiyosaki ca să vadă cine e și ce-i cu el, au găsit tot felul de site-uri care făceau mișto de el sau povești ale unor diverși oameni care au încercat ce zicea în carte și n-au ajuns bogați și prosperi.

Și e adevărat.

E foarte probabil să nu ajungi bogat după ce citești cartea, sunt multe greșeli de logică în carte, multe sofisme, exemple eronate, idei care te fac să pufnești în râs și care sună ca lăbărelile clasice de dezvoltare personală pe care le urăște toată lumea. Dar sunt și niște adevăruri.

Câteodată trebuie să știi să citești și printre rânduri.

La fel am găsit niște adevăruri într-o carte scrisă de un ceva yoghin, în care din 3 în 4 cuvinte băga ceva cu Dumnezeu și cu credința. Am citit cartea de vreo 3 ori deși sunt anti-zei și anti-religie.

Un prieten de-al meu, Silviu, a folosit într-o discuție la un Revelion în care, deși băusem mai multe pahare, încă puteam să polemizăm coerent, un termen care cred că descrie foarte corect lucrurile – bufet suedez, nu te obligă nimeni să mănânci tot, îți iei doar ce vrei.

Cred că ăsta e printre primii pași în adevărata dezvoltarea personală, să reușești să te autodisciplinezi în direcția asta, de a nu mai respinge idei pentru că nu se potrivesc 100% cu ceea ce ai în cap.

În viață ai multe de învățat, din diverse direcții, și e bine să-ți menții o minte deschisă.

Ce e aia adevărata dezvoltare personală? Coming soon…

book-on-the-grass

4 răspunsuri

 1. Avatar Ariel

  Oh, ce bine ai zis-o! :D

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Mersi :)

 2. Avatar Catalin

  Dezvoltarea personala, in termeni mai de-a casei, sau cum s-ar zice la noi la romani.. Scoala vietii. Viata iti ofera teorie si exemple de success destule, acum nu-ti da si mura-n gura. Deci trebuie tu sa fii constient si directionat pe ceea ce vrei in viata, si pe ce esti dispus sa pierzi pentru ati atinge telurile.

 3. Avatar Leasa Dragos
  Leasa Dragos

  Cred ca oamenii care au aplicat ce era scris in carte si n-au ajuns bogati si prosperi, n-au pornit la drum cu intentia de a ajunge bogati si prosperi, ci de a demonstra lumii, dintr-un teribilism intelectual cretin, ca metodele lui Kiyosaki, vezi Doamne, nu sunt bune si ca lumea il lauda degeaba. Eu, personal, din toate cartile de genul acesta pe care le-am citit, esentialul pe care l-am retinut este ca SE POATE! Asta cred ca ar trebui sa inteleaga toti romanii: faptul ca SE POATE. Din pacate insa, la noi exista aceasta boala in mentalitate numita: „Daca ideea era buna sigur o folosea altcineva inainte”. Plus ca de prea multe ori ne raportam la ALTII, gresit si fara niciun fel de folos…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *