Ce trebuie să știi dacă vrei să-ți iei un Macbook

Citeam la Cetin cât de bucuros e de Macbook-ul lui nou și mă apucă un surâs amar în colțul gurii.

Am un Macbook Pro din generația veche, aia groasă cu multe porturi, am avut un Macbook Pro de generație nouă, subțire și fără porturi, și un Macbook Air, tot generație nouă. Toate cu probleme.

Macbook Pro-ul ăla subțire făcea aleator niște artefacte pe ecran când îl deschideam, bine-nțeles că la service „nu se manifestă defectul”, apoi a fost rechemat să-i schimbe SSD-ul și probabil nu l-au închis la loc prea bine că pocnea tabla pe el în anumite puncte, după aia mi-a intrat o insectă pe sub display și a murit acolo, urmat de mesaje că bateria are probleme și trebuie dusă la service. L-am vândut cu 2700 lei după 3 ani de folosire, cumpărat cu 6400 lei.

După ce l-am vândut, am luat un Macbook Air generație nouă, 5600 lei. Aici m-am grăbit și am greșit, acum simt că ar fi trebuit mai degrabă să iau un iMac sau Mac mini, dar asta e.

E mai slab ca ambele Pro-uri, dar asta n-ar fi o problemă prea mare că nu fac NASA pe el, problema e că a început să facă și el artefacte când îl deschid, tot aleator. Nu are nici măcar un an de când l-am luat. Dă-o-n spanac de treabă, băi Apple!

Macbook Pro-ul ăla gros, generație veche, era singurul care ținea steagul sus, eram mândru de el, îl folosește Elena și e foarte mulțumită, după aproape 4 ani merge ca-n prima zi.

Până când s-a umflat bateria, de ziceai că iese Alien-ul din el, iar la service-ul oficial m-au lovit cu un cost de reparație de 2400 lei, în condițiile în care dacă-l vând iau maxim 2000 pe el (cumpărat cu 6100 lei). După ce l-am plimbat prin toată țara, plătind curieri și diagnoze, m-a rezolvat un prieten cu 670 lei și acum e ca nou, sper.

Îmi place designul, construcția, ecranul, trackpad-ul, cât ține bateria, tot ecosistemul, sunt multe lucruri bune la Macbook-uri, asta e clar. Doar că, indiferent de câți bani dai, produsele tot se strică după maxim 3-4 ani. E un lucru bun de știu pentru cine vrea să cumpere, să nu se aștepte la cine știe ce minune de la Dumnezeu.

În altă ordine de idei, ceva păreri despre iMac sau Mac mini?


Comments

10 răspunsuri

 1. Atenție te expui la un alt ecosistem acum, cel al fanilor die-hard, să nu le spun chiar fanboys.

  E tentant rău un Mac Mini mai ales dacă te plimbi și cu un proiector pico după tine poți lucra oriunde.

  Oamenii din jurul meu sunt mai degrabă cu iPad Pro-uri, eu îmi țin tot 2015 MBP până crapă sau decid că vreau să editez 4k – singura chestie la care nu ține OK.

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Eu, după 4 ani de laptop, încep să simt nevoia de ecran mai mare, privit înainte și un mouse. De aia mă gândesc la un iMac sau Mac mini.

 2. iMac ptr acasa super ok, am unul din 2017, nici-o problema.Am si un MacBook air din mid 2012 , nici-o problema, am schimbat 3 baterii si 2 incarcatoare.

 3. Avatar raducu427

  Ecran mare, privit inainte, mouse vertical, emancipare, ce mai. Scapi si de fidelitatea fata de brend, emancipare mai departe

 4. Avatar Mădălin

  La iMac mi-a intrat praf sub ecran in partea de sus, după nici 6 luni de utilizare. In condițiile in care a fost ținut doar pe birou. L-am vândut.

 5. Avatar Cătălin

  În ultimele 8 luni cât am lucrat la corporație am avut Macbook Pro 2019, se mișca, făcea ce trebuie, totuși, dacă stau sa compar, tot mai bine se mișcă și se vede pe desktop-ul meu cu 2 monitoare de 27 inch ultra wide, decât pe acel ecran mic. Mai am și un laptop Asus pe care-l mai folosește soția mea din când în când, și alte gadget-uri care țin praful. Oricum, nu se compară nimic cu desktop-ul.

 6. Pentru birou/acasa probabil cea mai buna varianta e un Mac mini + monitor 4k. Cu tot cu tastatura si mouse logitech ajungi la pretul unui macbook air/pro. In plus ai avantajul porturilor si al memoriei RAM la care poti face upgrade.
  Eu am cumparat recent un monitor 4k impecabil, 1400 lei. Preturile au ajuns decente iar calitatea e comparabila sau peste Apple. Cel mai probabil nu merita diferenta de pret pentru un iMac.
  Dar depinde de bugetul/preferintele/nevoile fiecaruia :)

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Ce monitor ai luat?

  2. Asta e modelul https://www.techradar.com/reviews/aoc-u2790pqu-4k-monitor
   L-am cumparat de la emag acum o luna, vad ca momentan nu il au in stoc.
   Il folosesc zilnic pentru UI design, e impecabil. Pentru un Dell cu specificatii similare platesti cel putin 1000 lei in plus.

 7. Este bine de stiut, multumesc mult pentru informatie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *