Unde se termină comerțul și începe escrocheria?

Într-o zi, săptămâna trecută, când o luam pe Alexia de la școală, îmi sare în brațe și îmi spune de nuștiu ce carte de colorat cu CD, cu măști, cu numaiștiuce.

Cea mai tare carte, haide s-o cumpărăm că e doar 15 lei, dacă iei două e doar 30 de lei.

Ceilalți copii, la fel, toți erau mega încântați, săreau bucuroși la părinți, cereau să li se cumpere.

Am cumpărat.

La fel cum am cumpărat cam toate prostiile de pe la grădiniță și acum de la școală.

Mi-am adus aminte de chestia asta pentru că la unul dintre articolele trecute, un cititor a lăsat un comentariu legat de granița fină dintre comerț și escrocherie.

Și m-am gândit la faza asta de la școală.

E o problemă de etică și de morală să vinzi la copii, nu?

Ce caută reprezentantul ăla de vânzari de la editura X să vândă la copii în clasă?

Învățătoarea zice că are autorizație de la directorul școlii, e normal, tot timpul vin reprezentanți de la edituri.

Ba nu, nu e normal.

Dacă cineva vrea să vândă ceva, să vină la mine, eu (părintele) sunt cel care ia deciziile, eu dau banii.

Vii la ședința cu părinții și îmi vinzi mie, nu te duci să vinzi la copii.

Copiilor le vinzi orice dacă lipești un personaj Disney pe produs.

Bine-nțeles, se trezește un părinte mai cu moț care vrea să pară barosan că își permite 2 cărți de colorat, nu ca săracul de Chira, și zice: da, dom’le, dar sunt educative, sunt bune să le cumpărăm, care-i problema?

Da, man, n-am zis că nu sunt educative, n-am zis nici că nu le cumpărăm.

Am zis că e o problemă de etică și de morală să vinzi la copii. E manipulare.

Părinții n-au voie în școală, trebuie să așteptăm copii în față, în schimb umblă liberi prin școală agenți de vânzări?

Mă mir cum nu s-a revoltat nicio mămică de Facebook pe tema asta, nu găsesc nicio petiție online, niciun grup de Facebook revoluționar.

Poate ar fi timpul.


Comments

15 răspunsuri

  1. să vezi câte sms-uri au dat la început de an școlar profesorilor și învățătorilor să opteze pentru manualele lor.

    1. Avatar Andrei Chira
      Andrei Chira

      Combinații sau nu, măcar sunt discuții între adulți.

  2. Asta e ca și în reclamele cu produsele alimentare în care apar copii – parcă era un proiect propus sau posibil să se fi adoptat deja în care cei mici să nu mai fie băgați pentru promourile respective.

  3. Să vinzi la copii ESTE o problema de etică şi de morală. Timpul nu-mi permite să mă lungesc, şi nici nu este aici locul ca să îmi exprim toate ce-mi trec prin cap. Le ştiţi prea bine, mai ales cei care au copii la şcoală. Ai mei sînt mari, acuşi sînt pe la căşile lor. Dar mă doare sufletul cînd văd ce se întîmplă în ţara asta.
    Evident că „reprezentanţi de la edituri” vin tot timpul, pentru că „are autorizaţie de la directorul şcolii”. Da, acea „autorizaţie” secheamă de fapt comision. Sau dacă vreţi, mai direct, se cheamă şpagă. Adică formă de „impulsionare” a vînzărilor, mascată sub o bucată de hârtie cu denumire pompoasă.
    Se profită acum pînă şi de inocenţa nevinovată a copiilor, se profită de orice ocazie numai pentru a vinde, pentru a vinde orice şi oricui, pentru a vinde prostii mai mult sau mai puţin educative sau chiar şi rahaturi de-a dreptul. Pe care dacă nu or găsit oameni normali care să deie bani pe ele, oe găsit pe cine să păcălească în şcoli.
    Deci de la nivelu directorului, care „acceptă” această formă de manipulare, şi pînă la reprezentanţii de vînzări, toţi sînt nişte escroci interesaţi doar de bani.
    Ce contează ce vinzi şi cui vinzi, contează doar banii. Baniii…
    Părinţii evident că nu au ce căuta în şcoală: păi pentru că nu au ce să vîndă !!! Adică nu au cum să ceară „adeverinţă” de la director, şi nici n-are cum să-i deie vrun „comision”. De aia „reprezentanţi de la edituri” poate să intre, şi părinţii nu.
    Evident că nu are nici un sens să mai pun întrebarea unde este dreptatea ?
    Totuşi îndrăznesc să spun că dreptatea este în… în portofelul conducătorului şcolii care permite tot felul de ghişefturi cu pretenţii de comerţ.
    Şi atunci îţi mai vine să dai copii la şcoală cînd bucuroşi de anunţă că trabuie să te uşureze de o grămadă de bani numai pentru că un idiot vine să le prezinte tot felul de porcării ?!
    Îţi mai vine să dai copii la şcoală cînd profesorii au pretenţia la „anumite culegeri” care numai la ei se găseşte acea culegere ?
    Îţi mai vine să dai copii la şcoală cînd sistemul de învăţămînt e varză ?
    Acuma eu că să înţeleg: şcoală este piaţă de comerţ sau este doar Şcoală ???

  4. Avatar Cătălin

    Inside shit.. nevastă-mea este învățătoare de 0-4, și știi care-i problema. Că și lor li se dau niște directive de sus, să aibă copii cutare manuale, cutare cărți, cutare portofolii etc.. Și evident dacă vrei să lucrezi cu copiii, și să-i înveți ce zice programa școlară, trebuie acei copii să aibă de pe ce studia. Ori dacă părintele nu cumpără X carte, și cumpără Y, nu se mai încadrează în programa școlară. Să nu mai spun că mai sunt și inspecții de la inspectorat, pe fiecare clasă, ori dacă învățătoarea X nu iese bine la inspecție, este posibil anul viitor să nu mai predea la clasa ta. A mea la fiecare inspecție cheltuie o cârcă de bani.. pe ce.. pe prăjituri.. că vin 20-30 de profesoare la clasă, pe sucuri, etc.. pe amenajări în clasă, etc.. De ce toate astea? Păi fiindcă așa este sistemul ăsta de rahat, fiindcă dacă nu faci așa, nici măcar loc de muncă în învățământ n-ai. Sunt multe dedesubturi care lumea de rând nu le cunoaște.. doar cei care lucrează în sistem le știu, și niciodată nimic nu este gratis. Să nu mai zic un anumit nr de manuale impuse, spre a fi cumpărate la fiecare clasă, nu le cumpără părinții, pui bani de la tine..

    1. Avatar Andrei Chira
      Andrei Chira

      Sad.

  5. Avatar Sefu'labani
    Sefu’labani

    Unde se vinde?
    La magazin, in scoala, etc.
    Cui i se vinde?
    Copiilor!! „La copii” e ca „sefu’ la bani”.

    Esti liber sa faci un grup de FB si sa te revolti, ai dreptate. Eu as face o sesizare catre ministerul educatiei.

    1. Avatar Andrei Chira
      Andrei Chira

      Timpul pierdut ca sa ma revolt impotriva sistemului il pot folosi in scopuri mai bune.

    2. Avatar Sefu'labani
      Sefu’labani

      Cum ar fi sa scri un blog?

      Daca toata lumea care vede o nedreptate ar gandi ca tine, am ajunge intr-o tara condusa de mafioti unde cea mai mica problema ar fi traficul de carti in scoli… oh wait! We did that! Nu iti mai aduci aminte Romania anilor ’90?

    3. Avatar Andrei Chira
      Andrei Chira

      Da, sa scrii un blog e mai productiv decat sa te lupti cu sistemul. Cel putin pentru mine.

  6. comertul/excrocheria se termina fix acolo unde se termina „lantul slabiciunilor” vezi postul meu de la articolul cu salariul minim, discutam doar de gradina vecinului aici

  7. Avatar Postolachi Dumitru
    Postolachi Dumitru

    Andrei se pare că avem copiii de aceeași vârstă!

    Și dacă te consolează ideea fix de la aceeași editură au venit și în școlile din Brașov (editura EDU din Târgu Mureș). Copiii au ales, părinții au cumpărat și deși eu am pus problema că vând minim 100 de bucăți (deși la ultima strigare au ieșit peste 200 de cărțulii vândute la 3 clase de pregătitoare) și am merita un discount generos, răspunsul primit a fost că… nu se poate.

    Iar piticul meu a rezolvat toate activitățile de pe cele 2 CD-uri în mai puțin de jumătate de zi. Cât privește activitățile din cărți, nimic nou sub soare, noi avem deja la activ mii de fișe cu activități de genul acesta (fie primite de la grădiniță pentru activitate acasă, fie descărcate de pe internet și tipărite la un centrul de copiere că e mai rentabil decât acasă).

    Pe mine nu m-a deranjat ideea de a cumpăra ci faptul că n-am putut negocia acel discount bazat pe volum.

    Altă poveste sunt activitățile extra-școlare opționale cu care au venit diverși: fotbal, baschet, dans sportiv, șah, ș.a.m.d. Noi am ales șahul că am mai făcut aceasta la un club de șah și dezamăgirea e cruntă: o ia de la zero și piticul meu zice că nu mai vrea că se plictisește. A fost selectat și pentru fotbal dar până acum singura activitate pe care au desfășurat-o a fost să dea cu piciorul în minge… doar atât…

  8. Pe la noi de ceva vreme s-au interzis inclusiv reclamele in care apar copii de pe la TV ceea ce e un prim pas spre restabilirea nivelului de etica de care vorbesti.
    Cat despre vandut chestii in scoli, diferenta intre est si vest e ca in vest parintii din fiecare scoala constituie o asociatie, iar un astfel de comerciant dinasta discuta cu presedintele asociatiei, nu cu directorul si nici cu profesorii (tot pe considerente de etica), iar ceea ce se vinde se prezinta asociatiei de parinti.

    1. Avatar Andrei Chira
      Andrei Chira

      Exact asta vreau si eu. Exista si la noi asociatia parintilor, sa vina sa discute la sedinta cu parintii daca au ceva de vandut.

  9. Avatar Fărcaş Gelu Dănuţ
    Fărcaş Gelu Dănuţ

    Asa este peste tot, din nefericire.
    Am cumparat si eu destule prostii pentru Andrei (fiul meu). O parte i-au folosit, o mare parte erau prostii.
    Scoala este gratuita, se spune. :(

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *