Ce reprezintă de fapt Basic Income

S-a întors în oraș un prieten de stânga, mare fan Basic Income, ceea ce a generat o transpunere offline, față în față, a discuțiilor de aici, aici și aici.

Dincolo de toate argumentele pro și contra, de speranțele unora sau indignarea altora, cred că suntem cu toții niște proști că ne ocupăm timpul cu asta.

Eu zic că explicația e foarte simplă.

Millennials e pe cale să ajungă cel mai mare segment demografic din lume. În unele țări este deja.

Millennials este generația celor născuți undeva după mijlocul anilor 80 și până pe la sfârșitul anilor 90 și care au anumite caracteristici de personalitate nu tocmai flatante.

*hint* – sunt hipsterii.

S-au născut într-o perioadă de prosperitate, cu părinți care au vrut să compenseze pentru ce nu au avut ei când erau mici, cu un sistem educațional de „modă nouă”, politically correct, unde toți elevii sunt speciali, toți câștigă, toți iau diplomă și medalie, cu acces masiv la informație și tehnologie, unde totul se întâmplă instant.

Millennials trăiesc cu impresia că merită mai mult decât au, vor totul instant, nu au răbdare să muncească și să construiască pentru a ajunge undeva. Ies din facultate și vor să fie direct directori sau măcar plătiți la fel ca un senior. Nu acceptă slujbe de juniori, preferă să stea acasă pe banii părinților cât de mult posibil.

Sunt destule resurse online pe tema asta.

Ajunși la vârsta la care pot să voteze, sunt un segment pe care politicul trebuie să înceapă să-l seducă.

Și cum îi seduci pe hipsteri?

Păi simplu, la fel cum vrăjești pe oricine altcineva, le spui exact ceea ce vor să audă, le validezi toate percepțiile pe care le au despre ei înșiși și despre lume.

Le confirmi că sunt speciali, că merită mai mult și că merită acum, fără să mai aștepte și fără să mai facă vreun efort. Pentru că… merită și pentru că… din seria speciali.

Evident, Millennials au și caracteristici pozitive de personalitate dar alea nu se aliniază cu obiectivele politicului.

Și aici intră în scenă Basic Income, concept care se pliază perfect atât pe trăsăturile mai sus menționate din mentalitatea Millennials cât și pe obiectivele politicului.

Deci Basic Income e doar o strategie de marketing prin care politicul să atragă voturile Millennials și să câștige alegerile. Să ajungă la putere. La ciolan.

Și după ce ajung la ciolan, o să descopere în mod „miraculos” că de fapt nu prea sunt bani pentru Universal Basic Income.

Oops, sorry guys! #atleastwetried #sadface #keepfighting #believe

mic-drop


Comments

19 răspunsuri

  1. Avatar raducu427
    raducu427

    Vor sa ajunga la ciolan. Tocmai ai descris un sistem nefunctional, un joc cu suma zero , prin urmare neechitabil, risipitor de potential uman. Cum sa vietuiesti decent intr-o astfel de societate, varianta supravietuirii o practicam chiar acum si nu e flatant deloc nici pentru cei care se invart in clasa medie superioara? Basic Income, Global Basic Income?

    1. Avatar Andrei Chira
      Andrei Chira

      Viata e un joc cu suma zero, neechitabila. Poti sa accepti asta si sa fii fericit sau nu.
      Cum sa vietuiesti decent? Muncind si castigand bani. Actiune – reactiune. Efort – recompensa.

    2. Avatar raducu427
      raducu427

      Viata e un joc cu suma zero. Lasam asa? Nu facem nimic in privinta asta? Noi ca societeate. S-ar parea ca se poate, aproape toti ne bucuram de realizarile social-democratiei de mai bine de o suta de ani. Tot timpul viata a fost un joc cu suma zero, dar parca mai putin acum. Pentru ca unii nu au acceptat starea de fapt si nu au fost fericiti.
      Cum sa vietuiesti decent? Muncind si castigand bani. Nu e asa de simplu. Ne pierdem demnitatea si umanitatea, ne vindem prea mult timp din viata pentru bani, ca sa facem ce cu ei, ne alienam, ne distrugem tesatura interactiunilor sociale. Cunosc oameni si din upper midle class in aceasta situatie, unii chiar mai rau. E asta vietuire decenta?Actiune – tot acest efort, discutabil daca absolut necesar sau doar o rezultanta absurda a sistemului , rectiune – alienare, izolare, uzura prematura, depresie. Recompensa – bani, cam scumpi.

  2. Avatar Aris Sima
    Aris Sima

    Ah ce bine ca s-a intors in oras prietenul tau de stanga ca altfel nu aflau si cititorii tai concluzia cu privire la Basic Income.
    In sfarsit acum poti dormi linistit odata cu identificarea sigura si absoluta a ceea ce este „Basic Income” si anume o conspiratie, o manipulare.
    Autorul ne zice ca explicatia e simpla si este indubitabil legata de… millenials.
    Da bai baieti astia erau de vina, si sunt de vina pt ca sunt multi bre; atat de multi incat au devenit si majoritari. Caracteristica lor principala este ca vor totul instant si ca stau acasa pe banii parintilor ne dumireste autorul acestui penibil articol.
    Analizand cum sta treaba, ce s-au gandit politicienii: cum sa-i seduca. Dar nu pe millenials ci pe… hipsteri!!! Autorul nu precizeaza exact cine sunt astia. Or fi tot millenials, or fi mai multi decat millenials?! Cine stie. Cert este ca si astia se comporta la fel ca millenials: „instant” si „p’acasa”.
    Totusi autorul recunoaste ca acestia, „millenials” au si caracteristici pozitive, iara noi cititorii ne gandim ca asta spre deosebire de hipsteri care nu au.
    Insa pana ne dumirim intra in scena „Basin Instinct”… pardon „Income” care se pliaza perfect pe mentalitatea milenarilor… dar si a hipsterilor. Nu ne este foarte clar care grup este mai numeros sau poate e unul si acelasi, datorita faptului ca au aceeasi mentalitate. Dar, ma rog, cine sunt eu ca sa contest logica autorului!
    Conform articolului se pare ca totul este o strategie de marketing a politicului ca sa ajunga la ciolan, conchide nefericitul autor.
    Din cate stiu eu in Buzau exista o diferenta intre cei care stau pana in McDonalds si cei care stau dupa. Unii sunt moldoveni, ailalti nu’s. Putem insa trage „logica” constatare dupa citirea acestui articol ca de acum incolo se pot diviza in milenari de partea stanga a McDonaldsului si hipsteri de partea dreapta. Coool !!!!
    Concluziile dupa acest excrement de articol:
    – toti milenari sunt si hipsteri;
    – toti hipsteri sunt si milenari;
    – hipsteri sunt mai numerosi decat grupul total din care fac parte (ai milenarilor) !!??;
    – si unii si altii sunt speciali, merita mai mult fara sa astepte, etc, etc;
    – nu „e bani” pentru B.I.;
    – logica scriitorului este sublima desi lipseste in totalitate;
    – habarnismul autorului incepe sa ma ingrijoreze;
    – e clar ca n’a priceput nimic din basic income;
    – oops, sorry guys! #atleastwetried #sadface #keepfighting #believe

    1. Avatar Andrei Chira
      Andrei Chira

      #sadface

    2. Avatar Aris Sima
      Aris Sima

      Nu a fost intentia mea sa te intristez. Am comentat cu destul de mult umor. Pentru ca este intradevar haios cum ai amestecat lucrurile, milenari, hipsteri, basic income, politicieni. Ca si comedie este o supa reusita.
      Dar totusi, mai bine este sa ramai la chestii cu wordpress. Am impresia ca acolo chiar te pricepi.
      Bafta.

    3. Avatar Andrei Chira
      Andrei Chira

      E trist ca scrii mult dar nu exprimi nimic. Esti sofistul clasic.

    4. Avatar Aris Sima
      Aris Sima

      Cum n’am exprimat nimic. Am exprimat foarte clar ca scrii tampenii. Chestii ilogice.
      Nu imi mai bat capul sa te fac sa intelegi caci nu ai cum. In principiu pt ca odata ce ai afirmat public ca basic income este naspa este greu sa mai admiti contrariul chiar cand realitatea te contrazice. Ti-am dat link-uri cu experimente fizice, in realitate, ce se intampla in cazul unui basic income. Inteligenta ta este insa limitata si gaseste scuze cum ca manipulare, hipioti, milenisti si alte aberatii semidocte. Faptul ca tu inca nu ai inteles modul de functionare a paradoxurilor din viata este problema ta si demonstreaza ca nu poti fi decat un semidoct. Aceasta este ceea ce am exprimat. Ceea ce nu este nimic.
      Poate ca logoul blogului poate fi schimbat de evil blog la stupid blog, caci in cazul tau si in ceea ce priveste analizele socio-politice-umane esti total pe dinafara.
      SUnt dupa cum vezi sincer cu tine. Cand scrii bine sunt primul care recunoaste, cand nu, nu. Simplu.
      Sofist, nici pe departe, sunt chiar f practice. Si eu conduc o firma mare cu multe milioane de euro c.a./luna si stiu f bine ca un basic income m-ar distruge, dar asta nu inseamna ca nu este calea corecta pt umanitate. Nu este pt noi, antreprenorii dar pt umanitate ar fi un imens pas inainte.
      Stai insa linistit, lumea este condusa de niste sofisti mult mai practici si mai destepti decat ti-ai putea imagina si probabil nu o sa vezi basic income prea curand.

    5. Avatar Andrei Chira
      Andrei Chira

      Pai tocmai, ca nu ai exprimat nimic clar.
      Sunt millennials segmentul demografic cel mai mare? Sunt.
      Sunt zeci de articole online despre tipologia millennials? Sunt.
      Sunt politicienii destul de smecheri incat sa iti spuna ce vrei sa auzi ca sa fie alesi? Sunt.
      Tu n-ai combatut nimic de mai sus clar, cu argumente punctuale, doar ai facut mistouri, te-ai agatat de detalii si te-ai plimbat jumate de ora prin Buzau.
      In majoritatea comentariilor faci asta, te plimbi prin geografie si istorie, lucru care e obiceiul sofistilor, te invart peste tot ca sa aiba loc sa strecoare fracturi logice si sa dilueze focusul discutiei de pe chestiile concrete pe care nu le pot combate cu argumente logice punctuale.
      Acuma, na, tu stii mai bine, n-as vrea sa te jignesc cu presupunerile mele.

    6. Avatar Bogdan

      Esti un om trist, pacat nu merita. Iesi afara si te joaca, lumea e frumoasa.

    7. Avatar Aris Sima
      Aris Sima

      Banuiesc ca tu esti prietenul ala de stanga. Ai dreptate, asa i-am zis si eu, sa nu mai fie trist, viata este frumoasa, lumea este si ea frumoasa. Ar trebui s-si mai scoata nasul din wordpress-uri si sa mai iasa si la joaca. Poate il convingi tu si iesiti impreuna.

    8. Avatar Andrei Chira
      Andrei Chira

      RADUCU e prietenul. ;)

    9. Avatar Aris Sima
      Aris Sima

      MA intrebi ce este in neregula cu articolul tau. Si vrei sa afli asta punctual.
      Pai si la articolul anterior ti-am raspuns punctual si ai baiguit ceva ca da, ca, cam asa e. Mi-am dat deci repede seama ca nu am un individ capabil sa suporte o discutie mai complexa. Deci d’aia nu am insistat nici la articolul asta cu explicatii. Te-am luat la misto pt ca tu singur te-ai pus in aceasta situatie. Este normal sa se intample asa din moment ce umblii cu sabloane de gandire lipsite de profunzime.
      Ai facut o legatura dintre milenari si basic income fara nici o noima. Arunci apoi eticheta cu hipsterii, care apropo, pt cugetarea ta, sunt doar o foarte mica parte din milenari care intereseaza prea putin fortele politice.
      Si in plus, milenari suntem cu totii, mai „mosule”. Nici tu nu esti asa departe de ei, desi clar nu esti hipster. Te delimitezi de ei doar pt ca ai un fals sentiment de superioritate, ca cine papucii mei mai e ca tine, ca pe vremea cand erai tu tanar ce tare erai si ca generatia asta de milenari=hipsteri ce naspa e, ca sta p’acasa si vrea totul instant. Esti total penibil. Habar n’ai despre ce vorbesti. Iesi pe starda prin Buzau si cunoaste cativa milenari=hipsteri d’astia despre care vb si o sa vezi cat de habarnist esti.
      Gandesti in etichete, pui stampile peste o generatie. Esti praf… cu mentalitatea..
      Cand fortezi generalitati de astea si te mai si astepti ca lumea sa-ti ia gandirea in serios inseamna ca esti un pic (cam mult) debusolat in legatura cu subiectul.
      Si mai este ceva ce ar trebui sa intelegi. Faptul ca generatia asta nu este adaptata „inaltelor” tale cerinte, este bine bre. Inseamna ca nu se adapteaza la un sistem social-politic profund bolnav. Tu insa te-ai adaptat. Cineva zicea ca „nu e semn de sanatate mintala sa te adaptezi perfect la un sistem bolnav”. Te du dara putin pe la psiholog.
      Si, „mosule” n’am trecut juma de ora prin Buzau, ci ani la rand pt ca am avut echipa si birou de vanzari in acel oras. Ba chiar unul dintre cele mai vesele birouri ale firmei era acolo.
      Asadar, maturizeaza-te caci vad in tine un oarecare portential. Si cu acest „oarecare” se poate face multe.

    10. Avatar Andrei Chira
      Andrei Chira

      „Te-ai plimbat jumate de ora prin Buzau” e o figura de stil. Inseamna ca ai irosit timp spunand o poveste legata de Buzau care nu aduce nicio plus valoare argumentatiei.
      Acum, din nou, spui o poveste despre Buzau fara nicio legatura – care-i faza cu Buzaul? Nu ma prind ce legatura are, zau asa.

      Poti sa demontezi cu argumente logice ca politicienii nu se folosesc de Basic Income ca o unealta de campanie, ca sa ia voturi de la tinerii sub 30 de ani? Ca despre asta e articolul.
      Nu poti. Si imi povestesti despre Buzau.

      Dar hai sa lasam asta ca, sincer, nu ma intereseaza parerea ta legata de articolele mele. In schimb, ma intereseaza foarte mult altceva. E o pura curiozitate, daca ai amabilitatea sa mi-o satisfaci as fi foarte multumit.
      Ma intereseaza de ce esti asa inversunat pro Basic Income.

      Cu ce iti schimba tie viata? Cu ce te ajuta? De ce tii asa de mult la Basic Income?

  3. Avatar Ciprian

    Ca om care de 6 ani deja vede oameni prin diverse orașe din Europa, îți pot spune că nu există nicio legătură între hipsteri si millennials. Dacă stau bine să mă gândesc, în România cunosc mai mulți hipsteri de vârsta mea (37) și ceva mai în vârstă chiar, dar mai puțini tineri. Ca idee, eu nu mă consider hipster.
    „Basic Income” – eu încă sunt convins că e o parte din strategia (sau cel puțin unul dintre teste) care duce spre vremurile în care tot mai mulți oameni devin inutili societății (ca mână de lucru) prin prisma automatizării și externalizării producției din țările avansate – o situație perfect realizabilă în condițiile în care automatizarea și robotizarea cresc. Uite, în Utrecht va intra în derulare un program pilot care oferă minimum income de 800-1000. De ce? Printre altele pentru că “In Nijmegen we get £88m to give to people on welfare, but it costs £15m a year for the civil servants running the bureaucracy of the current system. We will save money with a ‘basic income’.”
    S-ar putea să ți se întâmple ceea ce eu numesc „sindromul România” (și pe care din păcate îl văd la prietenii mei din țară): oameni inteligenți, care datorită faptului că trăiesc în România (bănuiesc că suntem în unanimitate de acord că e un mediu profund viciat) ajung să vadă foarte distorsionat anumite lucruri din lumea largă și asta în principal datorită faptului că informația online deși vine rapid, e incompletă, scoasă din context sau pur și simplu eronată.

    1. Avatar Andrei Chira
      Andrei Chira

      Mersi pentru comentariu.

      Cum spunea si Aris, programe de implementare pentru Basic Income sunt, unele chiar declarate a fi fost succese. Cred ca Basic Income poate functiona si poate fi considerat un succes dar concluzia asta poate fi viciata de faptul ca pe termen scurt foarte multe chestii pot fi succese, si comunismul e succes pe termen scurt. Pe termen lung nu prea cred. Dar asta e doar parerea mea.

      E posibil sa ai dreptate cu sindromul Romania, nu am contraargumente.

  4. In general gasesc ceea ce scrii destul de folositor si interesant. M-am cam recunoscut intr-unul din articolele tale, si m-am simtit inspirat sa vad lumea putin mai diferit.

    Insa „atacul” acesta asupra millennials -printre care ma numar- este pur si simplu lipsit de sens.

    Nu mai locuiesc in tara de mai bine de un deceniu, dar cu toate astea mai am inca destui prieteni apropiati, si vizitez anual. Nu cunosc nici un singur „hipster” cu mana intinsa, nici in Romania, nici in strainatate.

    Desigur, fraieri care n-au calificari dar vor totul pe tava de argint exista peste tot, dar si noi avem aceeasi parere despre ei precum restul lumii: they’re losers.

    Cat despre grosul milenarilor, multi am intrat pe piata de munca la apogeul crizei economice. Nu ne permitem sa ne luam apartament/casa. Nu ne permitem masini. Lucruri care generatie precedenta le-a avut (bine, nu neaparat in Romania unde situatia nu a fost roz datorita comunistilor, dar in vest).

    Lumea s-a schimbat, insa noi suntem cumva vazuti ca fiind vinovati pentru ca nu mai avem aceleasi valori precum parintii si bunicii nostri. Chestii gen a-ti dedica viata unei companii, etc. nu mai fac sens in ziua de azi, unde muncitorul e vazut doar ca un fraier care trebuie exploatat. Ce loialitate datorezi patronului cand ai 2 saptamani de vacanta, nu-ti permiti sa te tii pe propriile picioare, etc.

    Cat despre Basic Income, da, este vrajeala politicienilor, dar nu cred ca tinta sunt milenarii, ci asti-a care au supravietuit comunismului si inca isi amintesc cu drag de el. Batranii care nu-si permit de mancare, fraierii fara educatie si fara tinta-n viata care fura cablurile electrice ca sa le vanda la fier vechi, etc. (iar intre acestia se numara destui si din generatia ta, nu doar a mea)

    Aceia sunt cei care se vor entuziasma de ideea banilor „pe gratis”. Nu tinerii care au facut o universitate si sunt tratati cu picioarele de patronii lor. Ei isi doresc altceva: o sansa la succes.

    1. Avatar Andrei Chira
      Andrei Chira

      Imi pare rau ca vezi asta ca pe un atac. Nu e, e doar o constatare a unui fapt. O fateta a unui fapt, ca sa fiu corect. Sunt mai multe fatete, evident ca toata lumea ar vrea bani moca, nu doar milenarii, dupa cum spuneai si tu.

  5. Am fost o perioada in Singapore.

    Se presupune ca 1 din 7 oameni are o valoare de minim $1.000.000 in bunuri si lichiditati. Eram intr-o „piata” unde se servea mancare cu un antreprenor nascut in Singapore. Un batran vine spre noi si incearca sa ne vanda servetele. El cumpara trei pachete, la un pret obscen (cred ca 3 SGD per pachet).

    L-am intrebat ce a fost asta. Mi-a spus ca in Singapore este ilegal sa cersesti si sunt foarte stricti cu asta. Fiecare persoana trebuie sa isi castige venitul intr-un fel sau altul. Poti sa faci speculatii de genul acesta, poti sa vinzi servetele si intr-un fel, este doar cersatorie deghizata dar nu poti cersii.

    Daca nu te descurci, poti pleca in Malaezia sau oriunde altundeva.

    Morala povestii?

    In Singapore, salariul minim legal care o firma poate sa-l ofere este printre cele mai mari din lume. Vorbim despre $3000 – $4000 entry level pentru knowledge workers (marketing / IT / design) si $2000 pt service workers (cum sunt cameristele).

    Spune-i unei persoane din Singapore despre Basic Income si o sa se uite ciudat la tine.

    Iar datorita acestui fapt, avem asa ceva:
    GDP (PPP) 2014[10] estimate
    • Total $452.686 billion
    • Per capita $82,762 (3rd)

    Nu este cea mai libera societate din lume si nici cea mai ieftina dar functioneaza. Realizezi asta in primele 48 de ore in care esti acolo. Iti castigi existenta, poti sta acolo si poti prospera. Nu ti-o castigi, poti pleca in alta parte. Dar nu te hraneste nimeni gratuit.

    Am locuit o perioada in Londra. Am cunoscut romani. O parte, erau chiar harnici. O domnisoara avea doua slujbe, absolventa de ASE. Cealalta parte au mers pe ideea „are statul grija de mine”. Si din pacate, chiar asa se intampla.

    Este adevarat, anumiti oameni chiar sunt in pozitia in care au nevoie de basic income. Sunt oameni care nu au resursele necesare sa munceasca pentru a produce o valoare. Insa pentru fiecare persoana care este bolnava sau prea batrana sa munceasca, sunt altii 100 care se asteapta ca ceilalti sa le plateasca existenta.

    Pentru fiecare persoana care chiar este intr-o perioada foarte proasta si are nevoie de ajutor social, sunt 100 care gasesc ideea de ajutor mult mai atractiva decat cea de a muncii.

    Ce ma amuza este ca oamenii uita unde este puterea cu adevarat.

    Da, este adevarat, poti cumpara voturi cu o petrecere si o sticla de ulei. Este adevarat, poti cumpara putere si influenta daca promiti ca majorezi salariul minim pe economie cu 5%. Insa persoanele care promit asta nu sunt si persoanele care platesc nota la final. Iar intr-o zi, s-ar putea sa nu mai vrea nimeni sa plateasca nota.

    Poti obliga pe cineva sa contribuie la ceva la care nu subscrie. Este adevarat peste tot. Nu cred ca cei din SUA vor ca banii lor sa se duca intr-un razboi inutil. Dar nu poti obliga pe cineva sa isi foloseasca ambitia sa creeze valoare pentru oricine, in afara de el. Nu poti obliga pe cineva sa lupte pentru ceva, ca in final, acel ceva sa fie impartit la oricine altcineva in afara de persoana care a luptat.

    O sa fie interesant cand o sa se intample asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *