Mutarea la Oradea

După mulți ani de vorbe (am tot vorbit că ne mutăm în Spania, Portugalia, Germania) a venit și timpul să trecem la fapte și să facem un pas mai mic și mai puțin înfricoșător și să ne mutăm tot în România, la Oradea.

Ideea mi-a venit de la articolul ăsta.

Omul zice la un moment dat că dacă te gândești să te muți din țară, încearcă mai întâi să te muți în Ardeal, s-ar putea să nu mai fie nevoie să pleci din țară.

De ce Oradea?

Am rude în Oradea, când eram mic mergeam în vacanțele de vară la ei deci un avantaj al mutării la Oradea ar fi că am pe cineva acolo, nu mă duc în necunoscut.

Un alt avantaj mi se pare apropierea de graniță, în 15 minute ai ieșit din țară. În același timp în care merg acum de la Bacău la Iași sau București aș putea merge la Budapesta sau Viena.

Apele termale ar fi un alt avantaj, am probleme cu articulațiile, nu prea mai am voie să alerg, să sar sau orice fel de țopăială, înotul e singura recomandare de sport.

Oamenii sunt mai calmi, mai relaxați, mai corecți. N-am întâlnit șmecheria primitivă din Moldova și nici șmecheria superioară din sud.

Oradea se dezvoltă mult, are de departe cea mai mare absorbție de fonduri europene din România. Bacăul mi se pare că stă pe loc, am rămas parcă uitați în mizeria și sărăcia noastră în care ne tot creăm bule ca să ne pară că o ducem bine.

Nu vreau să fiu cel mai bogat om din groapa de gunoi, mă mulțumesc să fiu mediocru în civilizație.

E greu să te muți

În Bacău ne-am creat bula noastră, ne-am amenajat casa cum vrem noi, stăm într-o zonă foarte bună, avem totul aproape: parc, școală, supermarket, piață, pediatru, medic de familie, cabinete medicale, terase/restaurante, mall/cinema.

E greu să ieși din zona asta de confort.

Chiar și să ieși din casă. E o chestie pe care am observat-o la mulți oameni care lucrează de acasă, ca noi.

Totul e controlat în bula noastră, aproape perfect, iar când ieși din casă te lovești de haosul adus de faptul că există și alți oameni în lume și fiecare face cum îl taie capul în momentul respectiv. Ai tendința să crezi că sunt toți idioți, că totul e ineficient, dezorganizat, stupid.

Multiplică asta cu faptul că va trebui să intrăm în contact cu birocrația aferentă schimbării domiciliului (școală, medic de familie, primărie etc), cu agenții imobiliari / proprietarii și poți înțelege șocul emoțional al ieșirii din bulă.

În plus, aș vrea să plătesc chiria de pe firmă (pe persoană fizică sunt sărac) dar pentru asta ar trebui să deschid un punct de lucru / sediu secundar acolo.

Proprietarul ar trebui să fie de acord cu chestia asta, impozitele fiind mai mari pe apartamentele unde ai sedii de firmă. Mai am și pisică, trebuie să fie de acord și cu animalele de companie.

Sunt multe de pus la punct dar simt că o să regret dacă nu încerc. În general, regret lucrurile pe care nu le-am făcut, nu pe cele pe care le-am făcut.

Sunt conștient că Oradea nu e perfectă și că nu o să-mi rezolve toate problemele ca prin minune dar e o experiență pe care vreau s-o trăiesc indiferent de rezultat.

   1. Am ajuns pe o vreme senina si super ok. Am prins doua daptamani la inceput de februarie super calde 15-20 de grade. Acum a revenit la 5-10 grade. Este foarte schimbatoare.
    Dimineata poate sa ploua 10 minute, apoi soare, apoi innorat.
    Am prins si doua zile mai nasoale, vant foarte puternic si ploaie.
    Sotia nu mergea de loc cu bicicleta in Bucuresti, aici ne-am luat pelerine, haine de ploaie si ne descurcam cu bicicletele. Din ce am inteles vara trecuta a fost cea mai calduroasa 30 de grade. Media este undeva la 20. Daca esti mai friguros nu e chiar fun combinatia umezeala si vant.

 1. Ce fain ai povestit despre mutare. Anul viitor ridicam si noi ancora din acest minunat oras cu destinatia Brasov, cel putin in prima faza. E destul de grea ruptura pentru ca aici avem parintii, fratii, inclusiv o gradina la 12 km de Bacau, dar pentru copiii nostri, pentru linistea noastra trebuie sa facem aceasta miscare. Acomodare usoara si toate cele bune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Up Next:

O alternativă la autostrăzi

O alternativă la autostrăzi